1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Swapping Audi Concert for Symphony or Multimedia

Discussion in 'A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)' started by V8Guzzler, Mar 6, 2011.

  1. V8Guzzler
    Offline

    V8Guzzler Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    450
    Likes Received:
    1
    [Mar 6, 2011]
    Does anybody know, if this is possible or in fact actually done it?

    Car currently has aftermarket headunit installed (due to concert developing volume knob fault) - would it be fairly straight forward to replace with Symphony or MM unit?

    Cheers:s4addict:
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 15, 2014]

  3. Cabbyfan
    Offline

    Cabbyfan Member

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Messages:
    687
    Likes Received:
    16
    [Mar 6, 2011]
    If you want to get rid of a single din to accomodate a double din symphony 2 or RNS-E its fairly easy, the longest bit if the DIN cage swap. Been loads of threads on here about RNS-E installs, should tell you everything you need to know. Personally I hate seeing Audi's with non standard sound, especially Pioneer things with lots of flashing lights ewwwwwwwwwwww
    #2
  4. V8Guzzler
    Offline

    V8Guzzler Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    450
    Likes Received:
    1
    [Mar 6, 2011]
    ok great - where would the best place to find a double din cage?
    #3
  5. a4 cabrio
    Offline

    a4 cabrio Member

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Messages:
    135
    Likes Received:
    0
    [Mar 6, 2011]
    #4
  6. V8Guzzler
    Offline

    V8Guzzler Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    450
    Likes Received:
    1
    [Mar 6, 2011]
    Yeah, just been looking at that.. it says A3 though... will it fit a 2003 S4 does anyone know?
    #5
  7. blucoop
    Offline

    blucoop Member

    Joined:
    Feb 9, 2010
    Messages:
    85
    Likes Received:
    0
    [Mar 6, 2011]
    they're 45 notes delivered from audi !!!
    #6
  8. a4 cabrio
    Offline

    a4 cabrio Member

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Messages:
    135
    Likes Received:
    0
    [Mar 6, 2011]
    says it will fit a4's also
    #7
  9. Woorlord
    Offline

    Woorlord shifting to Hyperspace... . VCDS Map User

    Joined:
    Dec 8, 2007
    Messages:
    948
    Likes Received:
    12
    [Mar 6, 2011]
    Last edited: Mar 6, 2011
    #8
  10. V8Guzzler
    Offline

    V8Guzzler Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    450
    Likes Received:
    1
    [Mar 6, 2011]
    Thanks all... ill keep looking.. think i will just go for the Symphony.. RNS may prove too challenging :)
    #9
  11. a4 cabrio
    Offline

    a4 cabrio Member

    Joined:
    Feb 10, 2011
    Messages:
    135
    Likes Received:
    0
    [Mar 6, 2011]
    ok, i was goin by what the guy put in the ad, he said fits a4 as well. was trying to help, maybe i shouldnt have unless i was sure
    #10
  12. Cabbyfan
    Offline

    Cabbyfan Member

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Messages:
    687
    Likes Received:
    16
    [Mar 6, 2011]
    Actually the RNS-E is really easy, pre-assembled wiring loom (Bose or non-Bose), stick the GPS antenna somewhere metalic and Bobs your Uncle, the long winded bit is the double din conversion.
    #11
  13. V8Guzzler
    Offline

    V8Guzzler Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    450
    Likes Received:
    1
    [Mar 6, 2011]
    ok great, I have also heard that a new HVAC is needed or you have to cut the existing one down??
    #12
  14. Cabbyfan
    Offline

    Cabbyfan Member

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Messages:
    687
    Likes Received:
    16
    [Mar 6, 2011]
    I bought a new climate controller when I did mine but yes you can cut the existing one down if you are good at that kind of thing.
    #13
  15. V8Guzzler
    Offline

    V8Guzzler Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    450
    Likes Received:
    1
    [Mar 15, 2011]
    Ok I have picked a up and S4 with Symphony 2.. So is the change to RNS - E fairly straight forward as it's double din?
    #14
  16. paulsb
    Offline

    paulsb Member

    Joined:
    May 20, 2010
    Messages:
    138
    Likes Received:
    0
    [Mar 16, 2011]
    yes, all you need to do is remove the synphony 2, plug in the harness, plug in the ariel lead and gps. takes about 5 minutes if you have double din.

    everything worked on mine without being programed as well.
    #15
  17. C17LJR
    Offline

    C17LJR Member VCDS Map User

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    513
    Likes Received:
    1
    [Mar 16, 2011]
    have a look on ebay or kufatec,

    you need a plug & play kit to swap these units, the kits have the iso adapter, diversity adapter, gps antenna & removal keys.
    #16
  18. V8Guzzler
    Offline

    V8Guzzler Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    450
    Likes Received:
    1
    [Mar 16, 2011]
    Sorted, thanks all - I will be giving this a go then :)
    #17

Share This Page