1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

sudden loss of power with 1.9 TDI engine

VAGMAN1 Feb 20, 2006

  1. VAGMAN1

    VAGMAN1 Member

    306
    0
    16
    This has happened twice to me today - going along at around 70mph and suddenly the turbo cuts out and the car goes in to limp mode. No warning lights appear on the dash and and all turbo hoses are connected ok. The engine is a TDI 110bhp (not PD).

    Any ideas please?!
     
  2. Rev-head

    Rev-head Active Member

    2,987
    8
    38
    Sounds like a sensor problem...............
     
  3. stick it on vagcom
     
  4. MikeA3

    MikeA3 Active Member VCDS Map User

    1,178
    1
    38
    I've heard of this problem happening but usually a warning light appears on the dash.

    I'd agree with Kris - VAG.com will be your best bet
     
  5. moschino

    moschino Member

    252
    0
    16
    I have had the same problem on my 1998 TDi 110. I believe it was down to a connection problem on the MAF sensor. Used contact cleaner on the plug and all ok for some time now.

    Regards,
    Jim.
     
  6. VAGMAN1

    VAGMAN1 Member

    306
    0
    16
    Had a diagnostic done today and it is almost ceratinly a faulty boost pressure solenoid valve (also known as an N75 valve?). The valve is becoming stuck open hence allowing a too much gas through which can over pressure the turbo hence the ECU shuts it down. I'm going to buy another although I have read that they can, perhaps, be cleaned......
     
  7. it52mykn33

    it52mykn33 New Member

    4
    0
    1
    hi did u have any luck cleaning it or did u get a new 1.
    Mark
     

Share This Page