1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Strange Service messages (miles and days)

Discussion in 'A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)' started by GeoffDunk, Aug 9, 2013.

  1. GeoffDunk
    Offline

    GeoffDunk Member

    Joined:
    Jul 11, 2012
    Messages:
    553
    Likes Received:
    55
    I’ll try and explain this the best I can but please forgive me if it gets a little confusing.

    I had my 2003 S4 serviced 7 months ago and the service info reset. After a number of miles the computer finally reported back the next service interval which read in the DIS as:

    Service in: 23712 miles or 32 days

    This was obviously wrong since the service was done approx 100 miles and 2 days earlier. The 32 days finally expired and I got a warning for service. I then took the car in for some other work later on down the line (7mths after original service) and also had the service interval checked etc. And it was reset again. I know get messages stating:

    Service in 27432 miles or 72 days

    This also seems wrong as the service interval is 18k anyway so should never report this mile interval.

    Has anyone got any thoughts on this or seen this behaviour before?
    #1
  2. Mike B
    Offline

    Mike B Member

    Joined:
    Jul 10, 2007
    Messages:
    775
    Likes Received:
    8
    Does seem odd and naybe a diagnostic check would show something.I don't bother with these checks and just clear the reminders
    #2
  3. madmike01uk
    Offline

    madmike01uk Member

    Joined:
    Mar 7, 2013
    Messages:
    415
    Likes Received:
    20
    could it be that it's set to longlife service intervals but longlife oil has not been used?
    #3
  4. SL11CKK
    Offline

    SL11CKK Active Member

    Joined:
    Apr 22, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    29
    Plug in vcds and re-set the service type ie long life or fixed and that should sort the issue.

    They probably used a different diagnostic machine and somehow mucked it up.

    Not a big deal though
    #4
  5. bez101
    Offline

    bez101 Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,743
    Likes Received:
    495
    18k will be long life if you want it on long life you need to reset via VCDS
    sounds like theres something wrong as it should show around 9/11 k and 300 odd days on a normal reset and take arouns 500 mile to show
    #5
  6. GeoffDunk
    Offline

    GeoffDunk Member

    Joined:
    Jul 11, 2012
    Messages:
    553
    Likes Received:
    55
    Prior to the service interval reset, all errors were checked for and none reported.

    I dont use lomg life oil, I use the Audi specified standard oil and car is serviced every 12mths

    Initially a different Diag machine was used (Snap-on) but second reset was with VCDS and the problem repeated.

    I prefer to service car anually so I'll have a look with VCDS and make sure longlife is not set.

    Thanks all for your suggestions, I'll take another look.
    #6
  7. Ian-83
    Offline

    Ian-83 Member

    Joined:
    Apr 8, 2012
    Messages:
    202
    Likes Received:
    4
    Is the service counter set to fixed? I would be looking at the adaption values for min and max miles and days for the service counter make sure there all set right.
    #7
  8. S3 GAZ
    Offline

    S3 GAZ Member

    Joined:
    Dec 17, 2006
    Messages:
    361
    Likes Received:
    8
    What about doing it using the manual reset.

    Press and hold the spanner button. Turn the ignition on. Without releasing the spanner button, press the 0,0 button next to it.
    #8
  9. SL11CKK
    Offline

    SL11CKK Active Member

    Joined:
    Apr 22, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    29
    With VCDS dont reset it but instead put the car on either long life or fixed thereafter check it again.
    #9
  10. Greeny233
    Offline

    Greeny233 Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    717
    Likes Received:
    125
    Mine does exactly the same. It annoys the f**k out of me. Tried resetting it with various diagnostic computers (Snap on Launch, Bosch and Gutmen) but none have worked. Think I'm just going to take it to Audi and have them sort it out.
    #10
  11. PetrolDave
    Offline

    PetrolDave Active Member

    Joined:
    Nov 25, 2003
    Messages:
    1,559
    Likes Received:
    82
    Try using the SRI feature in VCDS, always works OK for me.
    #11
  12. GeoffDunk
    Offline

    GeoffDunk Member

    Joined:
    Jul 11, 2012
    Messages:
    553
    Likes Received:
    55
    I finally sorted this. I used the dash button reset method and now its reverted to annual service interval and reporting the correct figures. No VCDS required.
    #12
  13. Greeny233
    Offline

    Greeny233 Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    717
    Likes Received:
    125
    I always reset mine with dash button method but still comes up with 9600miles or 45 days. Really doing my nut in!
    #13

Share This Page