1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Strange problem, revs going up and down and engine cutting out while driving!!

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by silverswish, Apr 25, 2012.

  1. silverswish
    Offline

    silverswish Black 1997 Audi A3 1.6

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    [Apr 25, 2012]
    For the past two weeks my car has developed a major problem. While driving, the engine will rev to 4k from 2k, back down to 1k and sometimes it stalls. It's not a small drop in revs but a major drop that causes the car to jerk. The car will even stall and randomly start a split second after!

    Any ideas guys?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 20, 2014]

  3. camscockle20vT
    Offline

    camscockle20vT The stigs ugly brother

    Joined:
    Nov 18, 2010
    Messages:
    1,682
    Likes Received:
    57
    [Apr 25, 2012]
    Get it checked on vag com for fault codes. Id suggest checking the pipes under the inlet manifold and give your throttle body a clean and reset it. Hope this helps.
    #2
  4. Lemon S3
    Offline

    Lemon S3 Alex

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Messages:
    1,319
    Likes Received:
    9
    [Apr 25, 2012]
    Could be a split vacuum pipe, like said above, check under inlet.
    #3
  5. Nilz
    Offline

    Nilz Defo worth the wait :)

    Joined:
    Apr 9, 2006
    Messages:
    10,255
    Likes Received:
    403
    [Apr 25, 2012]
    Defo sounds like a piping issue in the engine bay.
    #4
  6. camscockle20vT
    Offline

    camscockle20vT The stigs ugly brother

    Joined:
    Nov 18, 2010
    Messages:
    1,682
    Likes Received:
    57
    [Apr 26, 2012]
    This thread has jinxed me :( my car has just cut out at low revs. First thing im going to do is clean my throttle body.
    #5
  7. camscockle20vT
    Offline

    camscockle20vT The stigs ugly brother

    Joined:
    Nov 18, 2010
    Messages:
    1,682
    Likes Received:
    57
    [Apr 26, 2012]
    This thread has jinxed me :( my car has just cut out at low revs. First thing im going to do is clean my throttle body since i know my pipes are all fine.
    #6
  8. Nilz
    Offline

    Nilz Defo worth the wait :)

    Joined:
    Apr 9, 2006
    Messages:
    10,255
    Likes Received:
    403
    [Apr 26, 2012]
    Let us know how you get on dude!!
    #7
  9. IrishDave
    Offline

    IrishDave Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    654
    Likes Received:
    44
    [Apr 26, 2012]
    Faulty MAF
    #8
  10. silverswish
    Offline

    silverswish Black 1997 Audi A3 1.6

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    [Apr 26, 2012]
    Could engine sludge cause this problem?
    #9
  11. silverswish
    Offline

    silverswish Black 1997 Audi A3 1.6

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    [May 2, 2012]
    Ok the car has now started backfiring, like a huge pop/bang when driving, what is going on??
    #10
  12. L33h
    Offline

    L33h Member

    Joined:
    Nov 25, 2011
    Messages:
    215
    Likes Received:
    7
    [May 2, 2012]
    Sounds alot like your MAF to me. Try disconnecting it and if if there's any difference. If theres not then it deffinatly if the MAF.

    The backfiring may be caused by a faulty MAF sending too much fuel through the system.
    #11
  13. silverswish
    Offline

    silverswish Black 1997 Audi A3 1.6

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    [May 2, 2012]
    Definitely not the MAF, I disconnected it and the engine struggles to stay running.

    Any more ideas? I haven't had the car serviced in ages which doesn't help. Spark plugs haven't been changed for at least 17,000 miles??
    #12
  14. IrishDave
    Offline

    IrishDave Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    654
    Likes Received:
    44
    [May 2, 2012]
    The car will not run with the maf disconnected. Sounds like a similar problem I had on another car which turned out to be faulty maf's.
    #13
  15. silverswish
    Offline

    silverswish Black 1997 Audi A3 1.6

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    [May 5, 2012]
    But surely me disconnecting the maf and the engine struggling more so than when it's connected means that it is not the maf?
    #14
  16. AndyMac
    Offline

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2003
    Messages:
    9,833
    Likes Received:
    30
    [May 5, 2012]
    Yes if its worse or the same with the MAF disconnected then its NOT the MAF. The car should run fine with it disconnected
    #15
  17. silverswish
    Offline

    silverswish Black 1997 Audi A3 1.6

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    63
    Likes Received:
    0
    [May 7, 2012]
    Maybe it's the head gasket? Started to lose some coolant too and slight mayonnaise on the oil cap.
    #16

Share This Page