1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Speedo illumination not working

A5sprint Aug 19, 2013

  1. A5sprint

    A5sprint Member

    93
    22
    8
    Hi all,

    Driving home last night one of the illumination bulbs behind the speedo went out, does anyone know if these are conventional bulbs or LEDs and how easy these are to change?
     
  2. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    9,468
    645
    113
    i dont think you can just swap them
    there the tiny ones soldered to the board
    im sure someone that knows 100% will be along soon.
     
  3. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    29,272
    1,685
    113
    Surface mount led's, that's a bugger, can be swapped, but has to be sure of being correct type or may shine brighter than rest & over time will piss you off, could grab another cluster & swap out, but I would go to audi & ask them to consider goodwill tbh as its a 2010 car so only out of warranty this year & overall that fault is very rare & hardly expected, argue the toss.
     
  4. A5sprint

    A5sprint Member

    93
    22
    8
    Thanks for that, my local Audi dealer is only a mile up the road, I'll pop in after work and see what they have to say.
     
  5. A5sprint

    A5sprint Member

    93
    22
    8
    I got in the car Monday to go to the dealer about this and all was working well. Now, one week later and this still seems to have cured itself. I hope it stays this way.
     
  6. @udi A3

    @udi A3 Site Sponsor Site Sponsor VCDS Map User

    1,768
    178
    63
    check the plug connections, fuses, and earth points. also if there is a dimmer switch check that too
     
  7. alfiejts

    alfiejts Member

    352
    4
    16
    Be aware that if you have the headlight switch set to the "Off" position, the instrument lighting comes on automatically in bright light but then goes off when the sun goes in to warn you that you have the lights turned off and need to turn them on as it goes dark....
    So you will see the instruments lighting go on and off as you drive between bright sunlight and shade. Its a bit of a pain really but that's how its designed....

    If you have the light switch on "Auto" then the nstrument lighting stays on all the time......
     
  8. A5sprint

    A5sprint Member

    93
    22
    8
    Thanks Alfie, I was aware of that but the issue I had only affected one of the bulbs in the speedo, all the others stayed on. Since my original post all has been working well so I hope it was just a temporary glitch.
     
  9. A5sprint

    A5sprint Member

    93
    22
    8
    Well since my original post back in August, this problem has been getting worse with the fuel gauge illumination also now going out intermittently. My local dealer diagnosed a faulty instrument display cluster at a replacement cost of £960 including fitting.

    When I questioned the cost of this and the fact the car was only 3 months out of warranty when this first started, they did get back to me and offered a 20% reduction as a good will gesture.

    Now I may be expecting too much but that's still £768 and that doesn't seem enough help to me, so I contacted Audi Customer Services just before Xmas and explained all to them. They have now got back to me saying they have spoken to the dealer and that the 20% is the best they can offer me!

    To say I'm not very happy is an understatement, this being my first experience of a supposedly prestige brand, so unless anyone has any ideas, my days of Audi ownership may not last much longer. :crying:

    Faulty Display.jpg
     
  10. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    29,272
    1,685
    113
    I maybe able to source another & get it installed & mileage corrected, but you'd have to drive down south to have all this done.

    Shocking audi respond like this tbh with only 3 months out of warranty.
     
  11. Jason86

    Jason86 New Member

    3
    1
    1
    I have exactly the same issue and also an A5 2010 - just owned for 2 weeks now. Exact same position too!
     
  12. A5sprint

    A5sprint Member

    93
    22
    8
    Just a quick update on this issue. I sent my speedo off to cluster repairs uk and one week later it is back in the car and all working well, total price just under £170 - a bit different to the £960 that Audi wanted to charge me!
     

Share This Page