1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

S3 overheating help please!

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by stuart_tate41, May 5, 2013.

  1. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 5, 2013]
    Hi guys,

    over the last few days every time I've been out in the car I've had a coolant temp warning come up. The dash display creeps up to 110/120 on the dash, it drops back to 90 within about 20-30 seconds.

    I've changed the temp sensor, I've check a return flow to the expansion tank.

    Today I set the climate control to show engine coolant temp (51). It started off at about 14 and settled at 75. Driving home I noticed the dash temp gauge rise to 100 however the climate controll stayed on 75.

    Any ideas on the problem!?
    Last edited: May 5, 2013
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 17, 2014]

  3. harps21k
    Offline

    harps21k Member

    Joined:
    Feb 5, 2003
    Messages:
    107
    Likes Received:
    1
    [May 5, 2013]
    I thought the climate display was 49 for coolant temp? Might be wrong...
    #2
  4. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 5, 2013]
    49 Malfunction counter for speedometer (vehicle speed) signal

    Is on the guide I found?
    #3
  5. Alex C
    Offline

    Alex C Well-Known Member

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    2,667
    Likes Received:
    160
    [May 5, 2013]
    its 51 for coolant
    #4
  6. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 5, 2013]
    Any idea on the problem Alex?

    I doubt it's the water pump as there is a return flow, new temp sensor as well. So thermostat or clocks?
    #5
  7. Goubo1
    Offline

    Goubo1 Active Member

    Joined:
    Dec 12, 2011
    Messages:
    640
    Likes Received:
    26
    [May 5, 2013]
    My pre facelift s3 it's 49c for coolant and 51c for oil temp
    #6
  8. Broken Byzan
    Offline

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,597
    Likes Received:
    274
    [May 5, 2013]
    Was the CTS a genuine one?

    Because it seems as the unit is giving the dash one figure and the ECU another.
    #7
  9. bez101
    Offline

    bez101 Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,800
    Likes Received:
    499
    [May 5, 2013]
    as above the aftermarket sensors either dont work or **** up quick
    #8
  10. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 5, 2013]
    Non genuine sensor but brand new on yesterday!
    #9
  11. Goubo1
    Offline

    Goubo1 Active Member

    Joined:
    Dec 12, 2011
    Messages:
    640
    Likes Received:
    26
    [May 5, 2013]
    I bought a eBay coolant sensor and never worked correctly from the start,bought a genuine audi part and its been spot on since
    #10
  12. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 5, 2013]
    We'll its from know motor factor and its doing exactly the same as the audi part I removed. Just find it had to believe that a brand new part doesn't work!
    #11
  13. bez101
    Offline

    bez101 Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,800
    Likes Received:
    499
    [May 5, 2013]
    quite alot of aftermarket parts dont work as they should
    have you checked the wireing etc
    have you scanned for fault codes ?
    #12
  14. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 5, 2013]
    Not scanned it yet, all wireing looks to be okay. Could it be the thermostat?
    #13
  15. JUS3IN
    Offline

    JUS3IN silver sleeper

    Joined:
    Mar 31, 2013
    Messages:
    833
    Likes Received:
    46
    [May 6, 2013]
    get an obd 2 cable off ebay for 6 quid an download the free vcds-lite software from ross-tech best 6 quid you'll ever spend then the car will tell you whats wrong...
    #14
  16. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 8, 2013]
    So right now having the cambelt and water pump changed!

    Took it back to the dealer hes doing the water pump FOC and I'm paying cost of parts for the cambelt. RESULT
    #15
  17. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 10, 2013]
    Should be getting it back today woo!
    #16
  18. stuart_tate41
    Offline

    stuart_tate41 Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    84
    Likes Received:
    2
    [May 20, 2013]
    Got it back no new water pump ,cambelt and aux belt. Lovely did a 250 mile trip the other day no overheating at all!
    #17

Share This Page