1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

S3 losing water

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by barters3, Feb 1, 2010.

  1. barters3
    Offline

    barters3 Member

    Joined:
    May 21, 2008
    Messages:
    438
    Likes Received:
    0
    [Feb 1, 2010]
    hi.
    I have been losing coolant recently.
    After say a 40 mile round trip, once the engine has cooled i check the level and i have lost about half a litre of coolant from my header tank.
    I have recently changed my thermostat, however i have checked the joints i disturbed at every possible temperature variant and i can find nothing.
    I have losened and retightened all joints disturbed and my mate who is a mechanic presure tested it when cold which showed no drop.
    I have taken into consideration that i would lose a bit, due to the air in the system from the thermostat replacement, it has exceeded the amount i would expect it to go down now.
    There are no other adverse symptoms apart from, (small amount of greenish residue under oil cap, however the car has infreequent use so i would put this down to condensation.)
    could anybody give any sugustions??
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 24, 2014]

  3. Lemon S3
    Offline

    Lemon S3 Alex

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Messages:
    1,325
    Likes Received:
    11
    [Feb 1, 2010]
    You may have a cracked head, have you pressure checked the cylinders?
    #2
  4. Sandip
    Offline

    Sandip Well-Known Member

    Joined:
    Nov 7, 2006
    Messages:
    2,382
    Likes Received:
    60
    [Feb 1, 2010]
    Think there's a hose that goes to the turbo that is prone to leaks, you can't catch it because it evaporates due to the heat, you maybe be able to see some dried up antifreeze near it though
    #3
  5. barters3
    Offline

    barters3 Member

    Joined:
    May 21, 2008
    Messages:
    438
    Likes Received:
    0
    [Feb 1, 2010]
    where is the best place to inspect the hose? ie above or below?

    I havent had it presure checked the cylinders yet, hope it isnt that serious!?.......
    #4
  6. Westy
    Offline

    Westy Double Dark Side! Diesel & 8P

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    17,329
    Likes Received:
    981
    [Feb 1, 2010]
    Is there any evidence of a leak on the ground under the car or does it only seem to loose what when driven?
    #5
  7. barters3
    Offline

    barters3 Member

    Joined:
    May 21, 2008
    Messages:
    438
    Likes Received:
    0
    [Feb 1, 2010]
    there is no evidence of any water on the ground, it has been leak tested when cold with no drop.
    Im going to check the turbo as i had a remap a few thousand miles ago so im guesing the the increase in spirited driving may be enough to cause a small leak/ perished hose or or something similar??
    Is it clear where i should be checking on the turbo.
    I dont suppose anybody has got an exploded diagram of the turbo have they....?!
    #6
  8. ben_turbo1
    Offline

    ben_turbo1 Member

    Joined:
    May 30, 2006
    Messages:
    182
    Likes Received:
    0
    [Feb 1, 2010]
    Guessing you have checked your oil? Is it all cloudy and above the max mark?
    Are you getting a lot of steam coming from the exhaust?

    I hope its just a split hose and nothing too serious.
    #7
  9. tankie2ndrtr
    Offline

    tankie2ndrtr Member

    Joined:
    Jul 13, 2007
    Messages:
    211
    Likes Received:
    0
    [Feb 2, 2010]
    hiya, i have been having the exact same problem..

    Stat changed and the sniff/compression test done with no diagnosis found :(

    a block ( coolant colour thingy test ) showed slight colour change but nto enough to diagnose or condem the Head gasket..

    If you have any luck with the hose around the turbo.... as i have a Hybrid fitted can you let me know please :)

    Also i once the car is sat a while it missfires on a cold start... i have read this could be due to coolant in the cumbustion chamber possibly leaked in via a cracked head?....

    :faint:

    many "Tanks" Gary :)
    #8
  10. barters3
    Offline

    barters3 Member

    Joined:
    May 21, 2008
    Messages:
    438
    Likes Received:
    0
    [Feb 2, 2010]
    i have checked my oil which seems fine.
    I do get a fair bit of white smoke from the exhaust but i would say no more than is to be expected, especially considering the cold weather.
    where abouts on the turbo will this hose be? is it readilly accessable?
    #9
  11. MIKE GTR
    Offline

    MIKE GTR Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    366
    Likes Received:
    1
    [Feb 2, 2010]
    Although you've had the colour test done and combustion test done and nothing has showed up, I think the missfire on start up is a sure sign of head/gasket problems - use a scope to see if any water is in the combustion chamber before start up and i think that will confirm the problem.
    #10
  12. tankie2ndrtr
    Offline

    tankie2ndrtr Member

    Joined:
    Jul 13, 2007
    Messages:
    211
    Likes Received:
    0
    [Feb 2, 2010]
    oh good idea !... now which bloody piston is it ;)
    #11
  13. MIKE GTR
    Offline

    MIKE GTR Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    366
    Likes Received:
    1
    [Feb 2, 2010]
    Whichever one is hardest to get to you can guarantee it will be that one lol
    #12

Share This Page