1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

S3 idle speed on startup?

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by Y83OLK, Nov 16, 2009.

  1. Y83OLK
    Offline

    Y83OLK Hulk Smash!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    842
    Likes Received:
    4
    [Nov 16, 2009]
    Hi.

    Can anyone confirm what their idle spped is at startup? mine sits around 11-12k rpm.. untill i start driving.. then once i return to idle it drops to 8-900.
    Is this correct? Can anyone explain why?

    Also a few times recently ive gone to put my foot down, and suddenly i lose all power, is this related to the above problem? or ESP?


    Thanks
    Callum
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 2, 2014]

  3. MikeA3
    Offline

    MikeA3 Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Mar 21, 2005
    Messages:
    1,178
    Likes Received:
    1
    [Nov 16, 2009]
    Mine starts up at about 1000rpm - 1100rpm but goes to 800rpm once warm.

    Not sure about the power loss though - have you scanned the car for any fault codes?
    #2
  4. Broken Byzan
    Offline

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,607
    Likes Received:
    279
    [Nov 16, 2009]
    The high cold start idle is what the car is supposed to do. It raises the revs when the secondary air pump is on to help to heat the cat faster.

    Its not a fault with the car, the ESP light will flash when it's interceeding, its like an almost complete cut in power when it cuts in
    #3
  5. sportquattro
    Offline

    sportquattro Active Member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    Messages:
    750
    Likes Received:
    29
    [Nov 16, 2009]
    Mine starts at about 1100 rpm when cold but soon drops to about 900-1000 or thereabouts when warm. I'd be more worried about the power loss issue, thats not right for sure.
    #4

Share This Page