1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

S3 Cuts out 1 second after starting?

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by S3 HODGE, Dec 4, 2009.

  1. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    Hi all, I was in my car last night and it was fine no problems pulled up on the drive and let it turn over for a couple of minutes then turned it off and thought nothing of it.
    Then thismorning i went to start it and it cuts out like a second after starting?

    The trip and clock dont seem to work but the dash lights like the Engine management, Parking brake etc come on when i turn the key....
    The car starts fine with the turn of the key and then a second later it cuts out?

    What you guys recon.....Battery? Altenator? Imobiliser?

    Thanks
    Adam.
    #1
  2. Sandip
    Offline

    Sandip Well-Known Member

    Joined:
    Nov 7, 2006
    Messages:
    2,415
    Likes Received:
    74
    [Dec 4, 2009]
    Hi bud, first thing i'd check is your battery terminals, make sure they are on properly, sounds a little like your immobiliser though
    #2
  3. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    10,250
    Likes Received:
    1,858
    [Dec 4, 2009]
    definately the immobiliser if it's starting then dying.

    my old mans A4 does exactly this when I try to start it on the plastic spare key.
    #3
  4. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    Yea thanks for the replys. I took the Negitive off the battery for about 30 minuites then tryed again but no joy...Still doing the same thing :(

    Any ideas on how to sort the imobiliser out?#
    Thanks.
    #4
  5. Broken Byzan
    Online

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,940
    Likes Received:
    379
    [Dec 4, 2009]
    is the key icon flashing Adam?

    You could try moving the steering wheel one step closer to the dash as sometimes the wires get stretched and the connection gets loose
    #5
  6. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    Not sure, there is a light of the car with a key on the side? and its on solid like the rest of the dash lights.....Hope its nothing expensive :(
    #6
  7. Broken Byzan
    Online

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,940
    Likes Received:
    379
    [Dec 4, 2009]
    You could try a spare key? to see if it's anything related
    #7
  8. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    Yea thanks ill give it a go.....I rang APD Revo (Local Revo guys) and they said to plug the Vagcomin and have a look. But he said most likely the imobiliser...

    Do you know if i can disable the imobiliser using the Vagcom?

    Thanks.
    #8
  9. Broken Byzan
    Online

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,940
    Likes Received:
    379
    [Dec 4, 2009]
    Immo cannot be disabled with VAGcom sadly,it will tell you if the immo has stopped it starting
    #9
  10. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    I tryed my other spare keys and its the same probelm. :(
    #10
  11. Nilz
    Offline

    Nilz Defo worth the wait :)

    Joined:
    Apr 9, 2006
    Messages:
    10,632
    Likes Received:
    583
    [Dec 4, 2009]
    Have oyu had it on VAGCOM yet??
    #11
  12. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    Not yet Nilz....Will do at about 3-4 when my friend gets back from work. Cant belive its happend, Really anoying!

    O well, gives me reason for dad to let me loose in his 350Z :)
    #12
  13. MintyS3
    Offline

    MintyS3 Works 60% the time, Everytime.

    Joined:
    Jul 2, 2008
    Messages:
    1,580
    Likes Received:
    4
    [Dec 4, 2009]
    Sounds like the immobiliser.

    Also had the same issue with my last car when the ecu was getting enough power but this was because we drew from its power supply for an afr meter...silly move.
    #13
  14. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    How did you slove it Minty?
    #14
  15. MintyS3
    Offline

    MintyS3 Works 60% the time, Everytime.

    Joined:
    Jul 2, 2008
    Messages:
    1,580
    Likes Received:
    4
    [Dec 4, 2009]
    Remove the afr meter and stick it on the fag lighter power supply lol.
    #15
  16. AuldReekie
    Offline

    AuldReekie Member

    Joined:
    Feb 20, 2009
    Messages:
    770
    Likes Received:
    2
    [Dec 4, 2009]
    Could be way of the mark, but the thing that popped into mind is the Revo Immobiliser function. Have you a Select Switch or been using one recently? I am sure that the OE immobiliser works in the same way, but this is what the Revo immobiliser does too.
    #16
  17. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    Hmm.....Good thought, I havent got the SPS Controller tho. I did ring my Local revo dealer and they didnt mention it....My friends coming round with vagcom soon so i will hopefully know what it is soon, As my Coilover, Tie bars, ARB money will be gone :(
    #17
  18. Welly
    Offline

    Welly VX220 SC Driver :)

    Joined:
    Aug 5, 2009
    Messages:
    10,699
    Likes Received:
    120
    [Dec 4, 2009]
    Any joy dude?
    #18
  19. ianysm
    Offline

    ianysm Active Member

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    1,002
    Likes Received:
    0
    [Dec 4, 2009]
    Have you sorted it?
    #19
  20. Broken Byzan
    Online

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,940
    Likes Received:
    379
    [Dec 4, 2009]
    I hope so, i know the A4's have problems with the reader coil wiring. Sometimes some tricky soldering on the loom can help as the wires can get stretched with movement of the column thus affecting the connection.

    Adam, it will prob worth clearing the code and trying it, if that does not help, i would test the connections under the steering column shroud
    #20
  21. will.f_1.8t
    Offline

    will.f_1.8t Member

    Joined:
    Sep 21, 2008
    Messages:
    108
    Likes Received:
    0
    [Dec 4, 2009]
    I had the exact problem with mine, everyone who looked at it said immobiliser.... so took it to audi who found it was infact the engine speed sensor! hope that helps
    #21
  22. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 4, 2009]
    My friend came to look at it with his Vagcom and it works out the actual Instrument cluster itself is nakerd....All makes sence now, The fuses are fine so its the actual clock itself :(......Ive found a company that repair them for £150 which i will get done asap.

    Thanks for the advice etc....I will post up as soon as i get it fixed.
    #22
  23. dela
    Offline

    dela Member

    Joined:
    Apr 11, 2008
    Messages:
    261
    Likes Received:
    0
    [Dec 6, 2009]
    i have literaly just had to fix the same problem. when i sent the broken speedo off to be fixed they sent it back a week and a half later saying they couldnt fix it. i had to travel twice to get a new speedo, the first time the part number was slightly different and it all programmed in just the immobiliser apparently was a different type, the second time bingo! but i still have the speedo which was wrong for my car, so let me know the part number of yours and you can have this one off me. be prepared for a real pain in the ass
    #23
  24. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 6, 2009]
    Thanks Dela, Who did you send the clock to for repair?
    I need the speedo with part number 110.080.143/003. Its for a facelift S3 aswell, There is one on ebay but its the old one which i dont like :3sadwalk:

    Hope it isnt a pain!

    Thanks
    Adam.
    #24
  25. dela
    Offline

    dela Member

    Joined:
    Apr 11, 2008
    Messages:
    261
    Likes Received:
    0
    [Dec 6, 2009]
    dont think thats the part number, mine was 8L0920980 L and the one i got which the immo wouldnt match and am selling is 8L0920980 B but sadly it isnt a facelift one, its like the one on ebay but with the old s3 symbol on the right
    #25
  26. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 6, 2009]
    Ahh right i was after the facelift clock. Thanks anyway.
    #26
  27. S3 HODGE
    Offline

    S3 HODGE Brown passenger seat.

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    1,200
    Likes Received:
    1
    [Dec 7, 2009]
    UPDATE:

    Last night I checked it over using the Vagcom and it was throwing out faults saying that there was no responce from the instrument cluster. So i tryed looking at the instrument cluster on the Vagcom and it wouldnt access it. I asked my local VAG garage and found that my instrument cluster was dead :( So took the cluster out last night ready to send to a company i found who repairs them for £150 and thismorning i had a weird thought of plugging it back in to see what happens....So i get off the bus :aggressive: and as soon as i get home i plug it all back in and it works fine! :uhm: So i ran the Vagcom though it wast it worked, Cleared the codes and found nothing......Somehow now it works fine? Weird, but i cant complan :)
    #27
  28. S3KO4
    Offline

    S3KO4 Member

    Joined:
    Aug 15, 2009
    Messages:
    850
    Likes Received:
    2
    [Dec 7, 2009]
    Happy for you mate. it must feeeel goood..
    #28

Share This Page