1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

S3 8L 1999 climate control swap to facelift

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by greasyaxl, Jan 25, 2014.

  1. greasyaxl
    Offline

    greasyaxl New Member

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    7
    Hi everyone I am looking for a lil advice if anybody can help? Right here goes...I have a 1999 S3 8L pre facelift,my problem is driving me nuts :s I have retrofitted a Audi RNS-E to bring the dash up to date went smooth as with no problems all works brilliantly the plan was to fit the facelift climate control unit, I have the 2 screen model and wanted the newer facelift version as it matches the colour of sat nav and I can put heated rear window and heated seats controls there and fit 2 cup-holders up top. Well I plugged it all in and it don't work the screen doesn't light up in fact nothing does, so turned headlights on to see if it lit up, it didn't the blower motor started turning? This leads me to belive some of the wire pins need swapping but I cannot find which ones. If anyone can offer any advice I will be eternally grateful many thanks
    #1
  2. greasyaxl
    Offline

    greasyaxl New Member

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    7
    Anybody? im desperate here lol if you can help im wiling to pay someone
    #2
  3. Jay A3
    Offline

    Jay A3 come fly with me

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    210
    #3
  4. greasyaxl
    Offline

    greasyaxl New Member

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    7
    thanks for that but already found it lol, not much use tbh as the blank pin is not blank on my car :s this really is doing my head in...
    but thanks again Jay
    Last edited: Jan 26, 2014
    #4
    Jay A3 likes this.
  5. Munch
    Offline

    Munch Member

    Joined:
    Jun 23, 2012
    Messages:
    222
    Likes Received:
    18
    i was in exactly the same boat as you a few weeks back, tried logging every wire on my car and my mates facelift s3, nothing seemed to match up. What i did notice is that from left to right, plug 2 is not used on the facelift consol, which makes me believe that its a complete rewire job.
    i got fed up after a few weeks and just decided to trim and modify the facelift panel and fibreglassed the prefacelift panel into it. Both come apart quite easy. I fitted it a few days back and looks very oem and should hopefully cause some confusion come show season :D
    #5
  6. greasyaxl
    Offline

    greasyaxl New Member

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    7
    thanks for the info mate,would be interesting to see your result any chance of a pic or 2? looks like I will be on a similar job soon. Cheers
    #6
  7. greasyaxl
    Offline

    greasyaxl New Member

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    7
    YES!!!! Sorted it now working as I wanted it :) :) :) right hopefully this will help other people out there its easy the climate control unit you need is 8D0 820 043M HELLA any more info need just ask ;)
    #7
    Spatula and Nilz like this.
  8. Jay A3
    Offline

    Jay A3 come fly with me

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    210
    Sorry for the bump

    Did you have trouble with the unit not working due to just wiring? What unit did you try first and have you got any pics? In struggling at the minute as the units I have are 8L0 ones...
    #8
  9. sam4191
    Offline

    sam4191 If In doubt, Flat out!

    Joined:
    Feb 23, 2009
    Messages:
    401
    Likes Received:
    3
    That's interesting... I want to do this, but haven't, due to reading that it's not easily possible. So how I am reading this, is that we need the unit from the B5 A4. Is that right, or is there still a need to modify the wiring?
    #9
  10. greasyaxl
    Offline

    greasyaxl New Member

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    7
    sorry for the delay in getting back, the only wiring I had to do was extend heated seat wires a little,and the rear window de-mister wires. sorry don't have any pics at min howevr I had 2 8LO units which would not work for trying :( they do come in handy tho (il get to that lol) you definatly need the B5 A4 unit 8D0 820 043M and this unit the 4 wiring blocks plug straight in and BOOM works perfect :D now for the 8LO unit.... you will need to carefully undo this and the 8D0 820 043M unit and swap the internals over as the 8DO wont look nice at all in the dash good news is they are a straight fit just be careful with the screws. Hope this helps
    #10
    Gops, sam4191 and Jay A3 like this.
  11. Jay A3
    Offline

    Jay A3 come fly with me

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    210
    I managed to get my hands on an A4 B5 unit (8DO) it does plug and play just swap the fascia over and rewire the rear demister in as you have said greasyaxl. Problem that I have now is that when I use the AC I can hear the pump constantly turning on and off. Plugged the old unit back in and it was fine so that eliminates the pump being faulty and suggests it's the hvac. Scanned it in and got these faults. Cleared and still came back.

    [​IMG]
    #11
  12. greasyaxl
    Offline

    greasyaxl New Member

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    7
    Likes Received:
    7
    Hey, sorry for the delay getting back to you. I don't seem to have had this problem myself but il get vagcom on it and check for any codes, i have noticed a psssst sound when turning the hvac on but all seems to work ok so not really gave that too much thought tbh I did however reset the vents after I fitted it through vagcom but don't think that will have any affect on what your describing. I can only offer my sincere apologies and will help you all that I can to solve this issue. Have you had any progress in this last week?
    #12
    Jay A3 likes this.
  13. Jay A3
    Offline

    Jay A3 come fly with me

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    210
    Thanks, I have decided before I start fiddling around with the wires and plugs is that I will get my hands on another hvac unit just to check incase my one is faulty. Hope to get one this week so will update once I get it
    #13
  14. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,641
    Likes Received:
    286
    Gangsta! This should work nicely!
    #14
    Jay A3 likes this.
  15. Danio
    Offline

    Danio AUDI-MANIACS.COM

    Joined:
    Aug 5, 2011
    Messages:
    187
    Likes Received:
    16
    If anyone would read my thread then you would know That I've done it long time ago.


    A4 B5 facelift climate control works and this is the best and easiest choice to swap. However you can still put full a3 facelift control panel but full rewire need to be done as its got signal from CANBUS.


    I bet that GREASYAXL has not done it properly and have exactly same problem what JAY has.

    So what you have to do is:
    On back of the panel you have connectors A - B - C - D

    Also you have small motor blower behind the dash with two wires.
    [​IMG]

    1.One of them is in BLACK/RED colour. (some cars may have BLACK colour) Connect it to pin 6 i socket A.
    2.Then connect together PIN c3 and C14. Do it same with pins D14 and D15
    3.After that rewire pin A10 onto B6
    4.Once you done it switch VAG-COM and erase all faulty codes.
    5.Change coding for 03140
    6. After all that you will have only one fault code 01296 but is not giving you any issue for proper A/C work whatsoever.
    #15
    Jay A3 likes this.
  16. Jay A3
    Offline

    Jay A3 come fly with me

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    210
    Thanks Danio, just read your thread and well done on taking that whole dash apart just for Air Con!!!


    Sorry for asking this, but I just wanted to make sure im doing it right as im a complete amateur with any sort of wiring:

    1. I have read about pin 6 before, some cars have this pin free. Do I taper the black / red wire in as I already have a wire there [not sure what it is though]
    2. Again taper a wire between C3 and C14 so they are linked? same with D14 & D15??
    3. "Re-wire" take the wire from A10 completely out of the pin and join onto the B6 wire? Or do I leave A10 as it is and taper another wire?
    #16
  17. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,641
    Likes Received:
    286
    We can't change the coding to 03140?
    #17
  18. Jay A3
    Offline

    Jay A3 come fly with me

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    210
    Didn't bother with changing the code. Mine was set at 00041
    #18

Share This Page