1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

S3 225 - ESP light on after coil pack recall ?!? - Help Please!!

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by jimbob442, Mar 8, 2012.

  1. jimbob442
    Offline

    jimbob442 Member

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Alright lads, Im just wondering if anyone can shine some light on my problem? Im new to this site as ive just bought the S3 and not too sure how and where to post!! Ive just bought an S3 225 and took it to the stealers yesterday to get my coil pack recall FOC obviously! When I collected it I noticed the ESP light was on as I was driving out of the forecourt!! But I had to be back at work! The acceleration seemed slightly hesitant at first and I couldnt get the light to go out! But after parking it up and re-using it later no light and driving perfect?? Could this be something to do with the recall work the stealers have done as Its a bit of a coincidence?!? Audi have said they will bring it back in tomorrow and diagnose but dont want them to pawn me off saying its not there problem?!?!?

    Do I have a leg to stand on!!!!!???

    Any help would be appreciated lads!!

    Cheers fellas

    Jimbob
    #1
  2. Alais DJA
    Offline

    Alais DJA Member

    Joined:
    Feb 1, 2012
    Messages:
    559
    Likes Received:
    49
    Lay it on THICK!!!!

    Tell them there is a power issue now and you want a complete check over the car!
    #2
  3. jimbob442
    Offline

    jimbob442 Member

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Cheers AliasDJA - Your on the ball!! Thats what im thinking to go in all guns blazin!! Just hope when they look at it they dont try and slap me with a bill after for diagnostics etc!! Do you think they will??!! First Audi so dont know what the main stealers are like!!?

    To be honest its going in at 08:30 tomorrow so want to try and be prepared on what to say!!

    Thanks for your reply pal
    #3
  4. Welly
    Offline

    Welly VX220 SC Driver :)

    Joined:
    Aug 5, 2009
    Messages:
    10,699
    Likes Received:
    117
    I bet they unplugged the MAF. Based on the symptoms you describe, the ESP light on and lack of power, MAF would 100% be my first guess.

    Might be worth checking yourself...
    #4
  5. Welly
    Offline

    Welly VX220 SC Driver :)

    Joined:
    Aug 5, 2009
    Messages:
    10,699
    Likes Received:
    117
    Adding to the previous - it's here (MAF Plug)

    [​IMG]
    #5
  6. jimbob442
    Offline

    jimbob442 Member

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0

    Thanks for the reply Welly, you seem quite confident, will have to have a look tonight then as ive not got the car with me at the mo, but the only thing im thinking is why would they unplug the MAF to change the coil packs? Or would they need to?

    Thanks again

    Jimbob
    #6
  7. jimbob442
    Offline

    jimbob442 Member

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Just checked the MAF lads and it's still connected! Any other ideas anyone?!?

    Thanks
    #7
  8. s3dave
    Offline

    s3dave TFSI Hybrid

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    10,120
    Likes Received:
    729
    Ideally get it scanned but if your in at 8.30 i guess that is a slim one, is the light still out now? like welly said they may have touched the ignition with things unplugged, i would not say anything sinister has happened IMO...
    #8
  9. Metro
    Offline

    Metro Error

    Joined:
    Nov 10, 2011
    Messages:
    387
    Likes Received:
    2
    sorry to burst your bubble about the stealers, I had/still have power issues since they did the coil pack replacement, it was there (but no where neer as much) before they did the work but I took it back in and they checked it over, phoned me in the afternoon asking for £130 per hour for diagnostics... Id never go to the stealers again..
    #9
  10. s3dave
    Offline

    s3dave TFSI Hybrid

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    10,120
    Likes Received:
    729
    Whos bubble? i have not got no bubble with the dealers...:) i would not even attempt to get work done there, but the OP is asking for advise, they may have had to move the car mid work to get to the ramps etc, and put the ign on by mistake...? who knows ? im not defending them, but you cannot always say there to blame if you dont know the facts,, but at the end of the day the car should not have come out with problems it did not go in with...so they have agreed to look at it..
    Last edited: Mar 8, 2012
    #10
  11. Metro
    Offline

    Metro Error

    Joined:
    Nov 10, 2011
    Messages:
    387
    Likes Received:
    2
    aye, sorry I didnt mean to be defeatist but Im still sour with them! hopefully they will find the problem and fix it for you buddy!
    #11
  12. jay1232
    Offline

    jay1232 Member

    Joined:
    Jan 17, 2012
    Messages:
    43
    Likes Received:
    1
    worried now mines booked in next week for coil pack recall just hope i dont get same probs
    #12
  13. Markeyboy
    Offline

    Markeyboy Fan of the R-Tech!

    Joined:
    Aug 24, 2011
    Messages:
    282
    Likes Received:
    8
    Go back in guns blazing, mine came out with EML light on cos they hadn't plugged one of the coil packs in
    #13
  14. jimbob442
    Offline

    jimbob442 Member

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Alright fellas thanks for all your replies! I have been in with the car and as I was kinda expecting they said its nothing to do with them but no charge etc for looking / diagnostics etc. Im not saying it ever was anything to do with them but was funny how it came out with a problem!!? So this is where I am..

    The light has not been back on since the first time when I wrote the OP and its running / driving fine.

    This is the technicians report..

    Carried out guided fault, found faults stored for air mass and secondary air, found pipes have gone weak allowing air through. Requires the turbo and secondary air systems checking further.

    Any ideas anybody or if it was just pipes beginning to leak which ones are they talking about??

    Thanks again!!
    #14
  15. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,261
    Likes Received:
    1,223
    The faults are probably related to them messing about, but they should do a full scan afterwards & clear anything left over, which seems they havnt, so I'd say they havnt done there full job, hence scanned, cleared & now no lights lol.

    Secondary air pump pipes can actually crack over time, had that happen to mine years back & water got in causing the pump to become fecked, had it swapped out, pipe fixed & was fine afterwards.
    #15
  16. Rudz
    Offline

    Rudz New Member

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    If its driving ok, it sounds like the fault memory hasnt been cleared hence the ESP light on. If the secondary air pump is split or cracked it will make a loud racket/hissing noise on cold start more than anything but not really any running problems...see how it goes.[h=1][/h]
    #16
  17. jimbob442
    Offline

    jimbob442 Member

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Where is the secondary air pump?!?

    Thanks
    #17
  18. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,261
    Likes Received:
    1,223
    On mine it was just above the bottom engine cover, bottom left, just follow the pipe coming from the airbox down towards the front of the engine to the bottom left, should find it easily.
    #18
  19. jimbob442
    Offline

    jimbob442 Member

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    Cheers pal will have a nosey and see how its looking!!
    #19
  20. S3lvo
    Offline

    S3lvo Member

    Joined:
    Feb 27, 2012
    Messages:
    34
    Likes Received:
    1
    Hi mate,

    I had a similar issue. I got my coil packs changed with no problem, but a few days later I changed my air filter and disconnected my maf to do so. The next time I started it the esp light and the eml came on. Both things seemed to self cure though after a few miles! The maf is a sensitive little b*gger so my money would be on that and nothing much more sinister.

    Matt
    #20

Share This Page