1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RNS-E in a 2001 8L s3

Discussion in 'Satellite Navigation' started by glen_jai, Aug 1, 2010.

  1. glen_jai
    Offline

    glen_jai Member

    Joined:
    Jul 27, 2004
    Messages:
    337
    Likes Received:
    1
    [Aug 1, 2010]
    Hi,
    Does anyone know if it is possible to install a RNS-E sat nav into an old 2001 (Face-lifted) 8L?

    I see a lot of places that do the "retro-fit", only list it for 8L 2003 onwards.

    Thanks,
    Glen
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Dec 22, 2014]

  3. danA3T
    Offline

    danA3T Member

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    308
    Likes Received:
    4
    [Aug 1, 2010]
    From what I've read when looking to do the RNS-E to my 8P, I believe that the RNS-E isn't compatible with the 8L A3's CAN-BUS (might be wrong). You need to be looking for the RNS-D as this was an option for the pre-2003 8L A3.

    But then again you're gonna need to convert to double DIN if you don't have a Symphony head unit etc.
    #2
  4. B5NUT
    Offline

    B5NUT Well-Known Member VCDS Map User

    Joined:
    Feb 6, 2010
    Messages:
    2,427
    Likes Received:
    290
    [Aug 1, 2010]
    CAN-BUS will be fine on that model. There is no face plate for the for that model A3, so you need an A4 unit and trim the face plate to fit.

    Above is assuming you already have double din.
    #3
  5. glen_jai
    Offline

    glen_jai Member

    Joined:
    Jul 27, 2004
    Messages:
    337
    Likes Received:
    1
    [Aug 2, 2010]
    Thanks for the advice guys.;)
    #4
  6. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,503
    Likes Received:
    1,273
    [Aug 2, 2010]
    Yes I'd concur, can be done & has been, got mate in Coalville who can do for you if need be.
    #5
  7. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    30
    [Aug 2, 2010]
    Probably the main reason is the colour of the dash, at 2003 the A3 changed to soul black which matches the RNS-E facia. Before that it was more of a piano black in the A3

    But as long as the cluster has canbus ie from around 2001 then you should be ok, the dash will be darker than the RNS-E, but if that doesn't bother you then it's not a problem.

    I did all 3 parts guys A3/S3's at Manchester Audi, fitted them with RNS-E, bluetooth & Ipod, 2 of the cars were single DIN concert radios which took some time to convert to double and a bit of tricky cutting of the aircon unit. But they looked great at the end.



    #6
  8. Breezey
    Offline

    Breezey Member

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    438
    Likes Received:
    2
    [Aug 4, 2010]
    Hi guys,

    Sorry for the thread hijack just seemed pointless making a new one, i have an RNS-D fitted at the moment but i had a mk5 golf before and went through the pain of changing the can bus so i could fit an RCD510 without getting battery drain issues. Does the canbus need to be changed at all or are there any issues with swopping to the RNS-E other than the facia?

    Car is a 2001 S3 on a Y Plate with the engine code AMK

    Also ive scanned it with VAG - COM and i cant seem to see the can bus module in the error scan like it appeared on my golf?

    Thanks
    #7
  9. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    30
    [Aug 4, 2010]
    The A3 8L does not have a can gateway like the golf. The canbus for infotainment connects directly between the RNS-E and the cluster. If you have an RNS-D fitted currently then it must connect to a TMC module, this will have the can wires from the cluster on one side and the RNS-D on the other. It acts as a can bridge to convert the RNS-D Bosch canbus to infotainment canbus.
    #8
  10. Breezey
    Offline

    Breezey Member

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    438
    Likes Received:
    2
    [Aug 5, 2010]
    Ahh cheers, so basicly i need to find an A4 RNS-E and it will drop straight in with the exception of the facia needing a trim?, does the RNS-E still work with the 8Ls DIS ?
    #9
  11. glen_jai
    Offline

    glen_jai Member

    Joined:
    Jul 27, 2004
    Messages:
    337
    Likes Received:
    1
    [Aug 6, 2010]
    Hi Craig,
    Thank you for your reply. My car is 2001 AMK engine code with a single DIN Concert radio (with Bose - not sure if that's important).
    How much would it be to have it converted to RNS-E with you?

    Cheers,
    Glen
    #10
  12. culshaw
    Offline

    culshaw Member

    Joined:
    Sep 9, 2010
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    [Sep 16, 2010]
    I've got a single din s3 2003 with aircon, will i lose the aircon or is it simply relocated lower down when replacing with the double din?

    cheers
    ian
    #11
  13. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,503
    Likes Received:
    1,273
    [Sep 16, 2010]
    No you wont lose aircon, just lowered, let me know if interested mate I can sort this out.
    #12
  14. MartayMcFly
    Offline

    MartayMcFly Well-Known Member Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Feb 17, 2009
    Messages:
    2,690
    Likes Received:
    308
    [Oct 12, 2010]
    What cables etc would you/I need to fit and RNS-E to an 01-plate with Symphony II (double-DIN)? Basically, can someone give me a list of everything I'd need for the conversion?
    #13

Share This Page