1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RNS-E Confused

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by JCMCN, Feb 25, 2010.

  1. JCMCN

    JCMCN Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    I have been thinking of retro fitting the RNS-E in place of my Concert Radio. I called the Rep at the garage where I bought my car and he says it was very expensive and almost impossible to do!
    I called in at another Audi dealer today and asked how much it would cost to fit the RNS-E to my new A3. Firstly he had never heard of the RNS-E!! Once I had explained what it was he then said it was almost impossible as I would need two new ECU's, a whole new wiring loom and the interior would need to be stripped out to accomodate the 'Motor Unit' and the Antenna!!!
    Cost? would be £3k to £4k
    Do these guys actually know what they are talking about or is he just trying to scare me?:wacko:
     
  2. Advert Guest Advertisement


  3. Datastorm

    Datastorm Member

    Joined:
    Dec 28, 2006
    Messages:
    63
    Likes Received:
    20
    There are loads of retro-fit guides and videos on the net.

    It's easier if you have the double-din sized radio already, if not it's a bit more work (but not impossible).

    I think they are having a laugh with you, avoid them !!
     
  4. Cruiser89

    Cruiser89 Advanced In Car Tech
    Site Sponsor

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    1,484
    Likes Received:
    220
    Biggest LOL i have ever heard...

    I paid £450 for a brand new unit, £7 for a GPS Antenna, changed my own pins. Fitted myself!!

    The motor is built into the unit, the ECU has nothing to do with it and the GPS antenna is stuck on the inside of my dashboard near one of the vents (I get 8 satellites)

    Audi dealer never hearing of RNS-E???
     
  5. Cruiser89

    Cruiser89 Advanced In Car Tech
    Site Sponsor

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    1,484
    Likes Received:
    220
    Also what year is your A3 and is it single or double din?
     
  6. JCMCN

    JCMCN Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    My A3 is 4 weeks old and double DIN
     
  7. A3simon

    A3simon Active Member

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    982
    Likes Received:
    40
    look on ebay you can get all you need for £500 and its a 15 minute job to swap over
     
  8. JCMCN

    JCMCN Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    Are the ones on Ebay 'Plug and Play'
     
  9. A3simon

    A3simon Active Member

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    982
    Likes Received:
    40
    usually yeah the one i just bought is and it cost me £497
     
  10. Datastorm

    Datastorm Member

    Joined:
    Dec 28, 2006
    Messages:
    63
    Likes Received:
    20
  11. Khufu

    Khufu Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,705
    Likes Received:
    31
    Where in Scotland are you? What dealer did you inquire at?
     
  12. A3simon

    A3simon Active Member

    Joined:
    Nov 29, 2006
    Messages:
    982
    Likes Received:
    40
    That was my next question as im sure there will be someone from the forum beside you who can help out
     
  13. evapor8

    evapor8 Member

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    458
    Likes Received:
    0
    I managed to install mine and I'm an absolute idiot when it comes to electronics and cars!

    Trust me when I say that if I can manage it anyone can!

    Chris
     
  14. JCMCN

    JCMCN Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    65
    Likes Received:
    2
    I'm in East Ayrshire. I enquired at Ayr Audi, where I bought my car. Today I was in Carlisle and decided to try those guys. Was faced with a pair of incompetent idiots to say the least. I'm pretty well versed with Car maintainance and repair and almost fell about laughing at the way they were talking to me. I have spoken to the guys at OEM Retrofits and some day when I'm down that way I was going to call in. My biggest bug bear is time.
     
  15. Khufu

    Khufu Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,705
    Likes Received:
    31
    If you buy one off ebay I can make sure all the coding is ok for you - I'm in North Ayshire :)
     
  16. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,144
    Likes Received:
    130
    Hold on here. If your car is 2010 you will need a new Ariel in the tail gate if you want the radio to work.
     
    #15 paddy, Feb 25, 2010
    Last edited: Feb 25, 2010
  17. Sarah's A3

    Sarah's A3 MODERATOR V6 S3 Hybrid
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    5,920
    Likes Received:
    30
    Think they are all the same!!! I spoke to my local dealership yesterday asking if the had a digital upgrade for my RNSE that has TV and Text cos mine only has annalogue. He argued with me that no way could my A3 possibly have it!!! Sure he though here we go dumb female!!!! When I said I can call in and show him he said no sorry still cant have it!!! morons!!!!
     
  18. thebott

    thebott Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    211
    Likes Received:
    0
    i,m looking to change concert to RNS-E or another aftermarket touch screen , please let me know how you get on , i,ve been looking on e-bay but hard to know whats genuine or duff..
     
  19. JohnS3

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    3
    Not quite true. If you have an 07 or later car you may need to fit the correct antenna system depending on the reception you receive in your area. I fitted one because I had crappy fuzzy reception which I wasn't happy with, I didn't like the ZF short to earth DTC either.
     
  20. PH1L

    PH1L Gievf Buckets
    VCDS Map User

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    3,851
    Likes Received:
    40
    ive gone from single to double din, its not an easy job but ti isnt a hard one either, try giveing Sandemans Cars a call on 01307463483 they may be able to do the change for you if you source a unit off ebay. they specialise in vags mercs and ford jog and landrover
     
  21. david_phillips95

    VCDS Map User

    Joined:
    Nov 25, 2008
    Messages:
    504
    Likes Received:
    2
    Im east ayrshire too mate, i retro fitted RNS-E into my S3. Its a doddle i got the chrome button 2008 RNS-E off ebay for £450.00 have a look about on ebay and if you need a hand fitting and coding give me a shout.

    Davie
     
  22. Advert Guest Advertisement



    to hide this advert.
  23. JohnS3

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    3
    I saw one of those on ebay quite recently, straight swop I believe.
     
  24. Cruiser89

    Cruiser89 Advanced In Car Tech
    Site Sponsor

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    1,484
    Likes Received:
    220
    my car is 2010.

    I just plugged in the normal Audi GPS antenna and i have located it in the dash and i get near on 8 satellites all the ten.

    My radio works fine so not sure what Paddy is talking about??
     
  25. JohnS3

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    3
  26. JohnS3

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    3
    Then you have good FM reception in your location. BUT you will have the ZF short to earth DTC if you run a VCDS scan
     
  27. Cruiser89

    Cruiser89 Advanced In Car Tech
    Site Sponsor

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    1,484
    Likes Received:
    220
    Ahh yea could be?? Shame freeview still sucks!! Need a Quad antenna in my car to get any sort of signal!

    But I have done a scan recently with no errors what-so-ever. Weird
     
  28. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,144
    Likes Received:
    130
    I was just quoting nige. I was under the impression that the later a3's needed an Ariel upgrade. My 04 a3 has an RNSE and that is fine. best to double check as i cant be sure. i know PaulAr hasn't got his radio to work following an retro fit on his S3....
     
  29. JohnS3

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    3
    Pre 07 cars will most likely have the correct ZF/HF antenna system, this is why you have good reception. Don't know why Pauls car has issues as I'e not taken a loo at it. I think when he's got some cash for the antenna mod I'll have a job to do!
     

Share This Page