1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RNS-E Audi S3 8P Mic help

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by rabs, May 9, 2010.

  1. rabs
    Offline

    rabs Revo

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    101
    Likes Received:
    0
    Hope someone else has had this issue.

    I have recently installed an RNS-E into my S3 2007 which had a Concert double din unit in. Install has gone well and all works well. I have recoded the Instruments so i get directions in DIS and recoded the Radio/Navigation unit.
    All the MFSW functions work but i cannot get it to activate to any voice commands.
    As my car didn't have a phone kit i thought there wouldnt be a mic, but i have open the interior light unit and there is a mic there (Round Unit that has a wire that runs into the Alarm sensor unit).

    If anyone has any ideas i would be grateful

    Thanks
    Last edited: May 9, 2010
    #1
  2. aristides
    Offline

    aristides Member

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    547
    Likes Received:
    0
    Do you have BOSE by any chance?
    #2
  3. rabs
    Offline

    rabs Revo

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    101
    Likes Received:
    0
    No i do not have Bose
    #3
  4. The Maestro
    Offline

    The Maestro S3 ~ MTM 330BHP ~ Milltek TBE

    Joined:
    Mar 15, 2010
    Messages:
    325
    Likes Received:
    1
    ... and is this a RNS-E, or an RNS-E 3G?
    #4
  5. aristides
    Offline

    aristides Member

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    547
    Likes Received:
    0
    Hmm if you don`t have BOSE and BT preparation what the hell is this mic doing up there? :p

    Maybe its the CIA listening to you while driving, lmao

    Check your list of extras mate, there`s got to be a reason for that mic
    Last edited: May 9, 2010
    #5
  6. scottie123
    Offline

    scottie123 (●̮̮̃•̃) (●&#

    Joined:
    Oct 4, 2008
    Messages:
    1,972
    Likes Received:
    2
    You need to do a SDS hack to enable the mic control through the steering wheel with rns-e

    You need to re route your mic wires to your rns-e.

    BUT, why have you got a mic then? Do you have blue tooth prep?
    #6
  7. rabs
    Offline

    rabs Revo

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    101
    Likes Received:
    0
    I have been asking myself the same question. I even bought a mic of ebay to fit but when i took it apart there was one there!!!

    No bluetooth prep!
    I think the version of my RNS-E has the hack already as it has no version number at the end of the code on vag com.My RNS-e is a 2009 model if that makes a difference
    #7
  8. scottie123
    Offline

    scottie123 (●̮̮̃•̃) (●&#

    Joined:
    Oct 4, 2008
    Messages:
    1,972
    Likes Received:
    2
    Is your rns-e the new Hi res unit with the media button on the front ?

    You need to check where your microphone is connected. The wires run down the a pillar . If you have no phone prep in the car, I doubt they are connected.

    They need to go to the back of the rns-e. The pin out sticker on the rns-e will tell you where the mic in pins are. Connect them and it should work.

    Also,check on your rns-e that you have the sds menu on the unit. If you have, you can change the sds language etc. This will confirm if the unit has correct software.
    #8
  9. rabs
    Offline

    rabs Revo

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    101
    Likes Received:
    0

    Do you know if the Mic is a round unit or rectangle, as the one in car is round and clips in half way down interior light unit, the one i bought is rectangle!!
    I must have SDS already as i can change the language for the voice instructions.

    I think i will get a bluetooth kit soon so i will get it all sorted at the same time.

    It is not a Hi res unit.
    #9
  10. scottie123
    Offline

    scottie123 (●̮̮̃•̃) (●&#

    Joined:
    Oct 4, 2008
    Messages:
    1,972
    Likes Received:
    2
    Rectangle mike is OEM, round one isnt. The oem mike clips in nicely into the cluster and lines up with the slats on the outside of the light cluster.
    #10
  11. rabs
    Offline

    rabs Revo

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    101
    Likes Received:
    0
    Ok thanks. Not sure what this round one is then.
    Is the wiring for the mic present in all cars or do I need to run a pair of wires to the back of the RNS-E?

    Many thanks for everyones help
    #11

Share This Page