1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Rns/e advice please

Discussion in 'In-Car Entertainment' started by tuffy, Jan 9, 2013.

  1. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    Right guys. Think i've made the decision to upgrade my symphony 2 (think its a 2) to the RNS/E. Now i've read the sticky on retro fitting it, sounds fairly straight forward if you already have the symphony 2.

    I have a few questions i hope you guys can answer

    -I have Bose...will this be effected??

    -will my factory Bluetooth/phone prep be effected??

    -Will i still need to buy a connects2 or similar to connect my ipod

    - Any problems arrise with the drivers info system?

    -Best place to get additional cables (if any required)?

    -Any other tips or pit falls to be aware of during the fitting?

    Thanks guys, and sorry if i've duplicated another question, i searched the best i could.
    #1
  2. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,221
    Likes Received:
    1,219
    Bose wire will need matching to correct pin, but will be fine.

    BT when coded will be ok.

    Depends on ipod solution, but may need an adapter if its the Symphony 2 older tape deck.

    DIS will be fine if all coded properly.

    Depends on what cables, but ebay is good start.

    What years your car?
    Last edited: Jan 9, 2013
    #2
  3. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    29
    Also what model is it? Some require more coding than others and you may also have to move the K-line (A4/A6).
    #3
  4. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    Thanks for quick reply Nigel
    Mines a 06 Avant, And yes its the sysmphony2 with tape deck and 6 cd changer built in.
    Will i need any additional cables Nigel for the swap?
    #4
  5. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,221
    Likes Received:
    1,219
    Yes as craig mentioned, model would help lol, so assume A4?, so yes iso to quadlock, antenna adapter & gps, along with instruments bus coding along with others & make sure kline is connected or no comms with vcds.
    #5
  6. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    Sorry guys. Yes 06 A4 Avant. So if i manage to pick one up with Gps antenna all i would need is a iso to quadlock cable??

    Some form of ipod connection system?

    And coding properly?

    Sorry if i have misinterperated anything, some of the technical terms are all a bit foreign to me :sorry:
    Last edited: Jan 9, 2013
    #6
  7. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    Also anyone able to code it for me in the Suffolk/Norfolk area please???
    #7
  8. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,221
    Likes Received:
    1,219
    I need to contact a guy up that way who may need other work doing, so maybe I can, I'll ask.
    #8
  9. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    Thanks very much. Also was it correct what i assumed in post 6 regarding procedure Nigel
    Thanks.
    Last edited: Jan 9, 2013
    #9
  10. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,221
    Likes Received:
    1,219
    You'll possibly need to move some pins about, if you want it fitted for you, give me a shout mate.
    #10
  11. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    #11
  12. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    #12
  13. s8craig
    Offline

    s8craig Active Member

    Joined:
    Jul 26, 2005
    Messages:
    1,562
    Likes Received:
    29
    It looks like a universal cable, trying to do everything as it has the speaker connector you don't need for BOSE and it's hard to tell if it has the BOSE wires required.

    If you get the cable right then there is nothing to move around, it's just plug and play.
    #13
  14. B5NUT
    Offline

    B5NUT Well-Known Member

    Joined:
    Feb 6, 2010
    Messages:
    2,233
    Likes Received:
    246
    Save yourself a world of pain and get the right harness, with ebay harness you find faults like Bose & k-line pins incorrect, and the telmute wire grounded to earth, to name but a few. Kufatec sell harness that are configured to your car equipment RNS-E Bundle RNS-E Adapter + antenna adapter + Unlock key-34521 They are a little more expensive but they are plug & play (except for coding)
    #14
  15. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    Thanks for that. Expensive lark this! with the cost of the RNS/E, £400-£500 connecting cables £50, ipod connection cable £50-£60. plus coding :wacko:
    #15
  16. tuffy
    Offline

    tuffy Member

    Joined:
    May 22, 2011
    Messages:
    311
    Likes Received:
    13
    Thank you
    #16
  17. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,221
    Likes Received:
    1,219
    Yeah its got the bose wire Craig, can see it on the small black one on right, those radio keys are awful, but guess they will do, just dont be so forceful with them as the A4 cage/rns-e fitment is a little tight due to the rear rubber channel inserts holding it nice & static as such, was working on another today & I always hate pushing the radio's back in the B6/7's, got to work on 2 on saturday, damn it lol.
    #17

Share This Page