1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

RNS-D Sat Nav Help

Discussion in 'In-Car Entertainment' started by rpadam, Aug 31, 2007.

  1. rpadam
    Offline

    rpadam S3 Raj

    Joined:
    Sep 7, 2004
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Aug 31, 2007]
    I've got a slight issue that I hope someone can help me with. I’ve fitted an RNS-D sat nav unit in my S3, think I have an A4 unit as it doesn’t fit in the cage properly.

    Firstly my passenger side rear speaker is just buzzing away and my sub in the rear is hardly making any noise, any ideas?

    Secondly, can anyone (London based) fit my TMC unit and get the FIS display to work?

    Thirdly, does the unit need programming with VAG-COM?

    Any help gratefully appreciated.

    Cheers.

    S3 Raj
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 2, 2014]

  3. steve1975l
    Offline

    steve1975l Member

    Joined:
    Jun 14, 2004
    Messages:
    595
    Likes Received:
    1
    [Aug 31, 2007]
    A4 unit will not fit properly.

    I am sure you need to tap into the CAN bus to get the TMC to work but I am unsure.

    It will need reprogramming for it work correctly.

    Just wondering why you didn't fit the RNS-E? I am near J9 M25 if you fancied a ride out to see me...glad to help a fellow AS member.
    #2
  4. rpadam
    Offline

    rpadam S3 Raj

    Joined:
    Sep 7, 2004
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Aug 31, 2007]
    Got the unit really cheap thats why i done the install. Might take you up on your offer but first i need to get the TMC cables, any idea apart from ebay site?
    #3
  5. spike
    Offline

    spike New Member

    Joined:
    Feb 2, 2007
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    [Aug 31, 2007]
    If you have not already seen it, there is loads of good info on tha attached web site. I got a TMC cable for my A2 from a guy called Ralf Deventer who advertises on the German e.bay site. He also sells TMC modules if you don't already have one. You will need to use vagcom
    http://www.nav-plus.com/instructions/

    Cheers Spike

    Cheers Spike
    #4
  6. steve1975l
    Offline

    steve1975l Member

    Joined:
    Jun 14, 2004
    Messages:
    595
    Likes Received:
    1
    [Sep 1, 2007]
    What radio have you got? Are you local?
    #5
  7. JamS3
    Offline

    JamS3 Active Member

    Joined:
    Jun 17, 2003
    Messages:
    2,257
    Likes Received:
    12
    [Sep 1, 2007]
    www.kufatec.de do all the cables and stuff for RNS-D TMC

    Have a look at the guide posted above as this is what i followed when I fit mine in my 8L S3.

    Everything worked, you cant get TMC unless you have a new disc version and a TMC unit is needed in order to get the instructions on the DIS.

    A A4 version will fit but needs trimming very carefully down as my unit was a A4 one and fit perfect after some trimming.

    You definately need to recode both the car and the sat nav unit in order to get it to work properly and tell the unit what car its in etc, tyre size needs to be programmed to for correct speed pulse and accuracy of the nav guidance itself.

    Have you taken the speed signal from behind the instument cluster as you need to do this before it will work too?
    #6
  8. steve1975l
    Offline

    steve1975l Member

    Joined:
    Jun 14, 2004
    Messages:
    595
    Likes Received:
    1
    [Sep 1, 2007]
    Gala should be in connector III pin 1. You would need to tap into middle grey connector behind cluster pin 5 for CAN H and pin 6 for CAN L.
    #7
  9. steve1975l
    Offline

    steve1975l Member

    Joined:
    Jun 14, 2004
    Messages:
    595
    Likes Received:
    1
    [Sep 1, 2007]
    I have a genuine VAG-com setup if you want me to do the coding.
    #8
  10. rpadam
    Offline

    rpadam S3 Raj

    Joined:
    Sep 7, 2004
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    [Sep 2, 2007]
    Thanks for all your help!!
    I've changed from concert to the Nav Plus. I'll order the cables today & Steve i'll take you up on your offfer when i get everything together i'm based near Wanstead, London.
    #9
  11. steve1975l
    Offline

    steve1975l Member

    Joined:
    Jun 14, 2004
    Messages:
    595
    Likes Received:
    1
    [Sep 2, 2007]
    Quite a way out maybe someone might be nearer or if you come along to the Cobham meet in a couple of months.

    Send me a PM with you mail address as I have something of use.
    #10

Share This Page