1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Reversing Camera

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by spencerjoel, Aug 6, 2008.

  1. spencerjoel
    Offline

    spencerjoel Member VCDS Map User

    Joined:
    Feb 18, 2004
    Messages:
    78
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    Hi All,
    I have been looking recently at fitting a rear view camera. I know that the A3 doesn't need one but it just looks cool!!!

    Anyway, technically it seems pretty straight forward, especially now that the reverse signal is carried over CAN, but..

    Where the hell to mount it without it looking messy?

    Any ideas, has anybody on here done this? any pics?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 17, 2014]

  3. Staz
    Offline

    Staz is a retronaut Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Oct 26, 2006
    Messages:
    6,190
    Likes Received:
    47
    [Aug 6, 2008]
    #2
  4. MarcQuinlivan
    Offline

    MarcQuinlivan Active Member

    Joined:
    Dec 22, 2006
    Messages:
    2,539
    Likes Received:
    2
    [Aug 6, 2008]
    no, i think you can do it with the audi coding now as there is a reverse camera available for the a4, r8 and q7.
    #3
  5. spencerjoel
    Offline

    spencerjoel Member VCDS Map User

    Joined:
    Feb 18, 2004
    Messages:
    78
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    yes, if you go into the RNS-E engineering mode, and select reverse gear you can see that it receives the reverse signal over the CAN Bus.

    I think that the A4 has the camera fitted in the boot handle, any idea whether this handle would fit an A3?
    #4
  6. Staz
    Offline

    Staz is a retronaut Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Oct 26, 2006
    Messages:
    6,190
    Likes Received:
    47
    [Aug 6, 2008]
    How do you do that?
    #5
  7. spencerjoel
    Offline

    spencerjoel Member VCDS Map User

    Joined:
    Feb 18, 2004
    Messages:
    78
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    when your RNS-e is on press Nav, to go to the nav screen, then press and hold the top left button (around the select knob) for 5 seconds then hold the top right one for 5 seconds
    #6
  8. Staz
    Offline

    Staz is a retronaut Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Oct 26, 2006
    Messages:
    6,190
    Likes Received:
    47
    [Aug 6, 2008]
    Cool! Cheers
    #7
  9. Issac Hunt
    Offline

    Issac Hunt Active Member

    Joined:
    Jan 6, 2007
    Messages:
    1,162
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    I put the Q7 camera into my A4 using an A6 boot handle. Looks and works perfectly without the need for it to be coded as a Lambo.
    #8
  10. Staz
    Offline

    Staz is a retronaut Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Oct 26, 2006
    Messages:
    6,190
    Likes Received:
    47
    [Aug 6, 2008]
    So how's it done? What coding? How much?
    #9
  11. Issac Hunt
    Offline

    Issac Hunt Active Member

    Joined:
    Jan 6, 2007
    Messages:
    1,162
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    Info here this was into an A4 but I believe it has also been done into the A3.

    [​IMG]
    #10
  12. Kontraband
    Offline

    Kontraband Active Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    1,995
    Likes Received:
    0
    [Aug 6, 2008]
    going backwards isnt my issue... its backing in to the garage on the incline I have and the front being close to the fence... I could do with it like the BM's and there colours zoning for proximity...

    Front sensors I see are now an option on the FL S3
    #11
  13. spencerjoel
    Offline

    spencerjoel Member VCDS Map User

    Joined:
    Feb 18, 2004
    Messages:
    78
    Likes Received:
    0
    [Aug 7, 2008]
    That camera looks great on the the boot handle, I just need to find out if the same handle will fit the A3.

    Am I right in thinking that the handle costs around £160? without the camera
    #12
  14. Issac Hunt
    Offline

    Issac Hunt Active Member

    Joined:
    Jan 6, 2007
    Messages:
    1,162
    Likes Received:
    0
    [Aug 7, 2008]
    You could always pop to your Audi dealer and measure one up. I seem to recall a guy on navplus.us who installed on into an A3 - not sure if any mods were required though. I cant remeber the exact cost but around £160 (including the camera) sounds about right.
    #13

Share This Page