1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Retrofitting Cruise Control - Worcestershire/Gloucestershire area?

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by owenjt, Oct 26, 2011.

  1. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    I've bought the stalk and trim to fit cruise control to my 2005 A3 8P2, is there anyone is the Worcestershire/Gloucestershire area who has the knowledge/VCDS to fit this for me?

    Got the parts from a trade parts specialist so hope they're right, the stalk is 8P0 953 513 D and the trim 8P0 953 512 A.
    #1
  2. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    Ok maybe not! Anyone even close to these areas, happy to drive a bit? Also tried to find a guide on here but none of the links work, anyone got one?
    #2
  3. Dannykn9
    Offline

    Dannykn9 "Cruise My Ride"

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    1,117
    Likes Received:
    53
    If your prepared to travel to London, I could do it for a small fee mate.
    Let me know fella
    #3
  4. Shane.
    Offline

    Shane. Member

    Joined:
    Feb 8, 2010
    Messages:
    504
    Likes Received:
    2
    Gotta guy in Bristol that could do it, just off M4 junction 18 (bath/stroud)
    #4
  5. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    Cheers but London is a bit too far.

    Assume thats the one in your signature? Any idea how much it might cost?
    #5
  6. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    Would anyone else within a reasonable distance be able to fit this for me? Been quoted £72 to fit it by a local garage which seems reasonable.
    #6
  7. Dannykn9
    Offline

    Dannykn9 "Cruise My Ride"

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    1,117
    Likes Received:
    53
    Hi fella, as I said, if your prepared to travel to london i'll do it for £50 mate. But £72 is still reasonable. Word of advice mate, MAKE SURE it is fully working before you pay for the work, make sure he has coded it correctly.
    Another member on here took it to a bloke who said he coded it only to find the cruise did not work when he left.
    Being you have a 2005, it should be a staright fit with no additional wiring. Make sure they code the following,

    01. Engine Module>Log in/coding>11463 "DO IT"

    16.Steering Wheel>Change second last digit to "4" (persuming you have trip installed) "DO IT"

    Make sure they do a full scan after and clear any faults that may have occured while dismantling your wheel etc.

    Hope this helps
    #7
  8. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    Cheers but it's more than a 2 hour drive to London for me. Thanks for the info, looks like i'll book it in there, will make sure I check everything afterwards, the garage are good so hopefully there won't be any problems.
    #8
  9. Dannykn9
    Offline

    Dannykn9 "Cruise My Ride"

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    1,117
    Likes Received:
    53
    Ok good luck fella, keep us updated when you have got it done.
    #9
  10. coxy8329
    Offline

    coxy8329 Member

    Joined:
    Nov 21, 2011
    Messages:
    166
    Likes Received:
    18
    #10
  11. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,221
    Likes Received:
    1,219
    Well if Danny cant help out, I can supply/fit at yours potentially, send me a PM if interested :)
    #11
  12. Dannykn9
    Offline

    Dannykn9 "Cruise My Ride"

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    1,117
    Likes Received:
    53
    I like your way Nige, you remind me of the littlest hobo, lol!
    Hope your well mate.
    #12
  13. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    Ok so I tried to get my cruise control fitted but am being told I need a new steering wheel control module. Have done a search and according to the ross-tech website my module does support cruise, can anyone confirm this?

    I have 1K0 953 549 AF (which ross-tech says is a midline and therefore supports cruise: Steering Wheel Control Module Versions - Ross-Tech Wiki). I'm being told I need 8P0 953 549 F.
    #13
  14. jb0o
    Offline

    jb0o North East Forum Moderator Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Feb 2, 2009
    Messages:
    2,615
    Likes Received:
    104
    You're right, you dont need a new module.
    #14
  15. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    You're right, I don't, I've just gone out and played around and it does work but not in the way it's supposed to! The 'set' button doesn't work, you can only set the speed by flicking the lever up or down when it's on, and the 'resume' function doesn't work. Very strange, guess you have to change the module to get it to work properly.
    #15
  16. Dannykn9
    Offline

    Dannykn9 "Cruise My Ride"

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    1,117
    Likes Received:
    53
    Hi mate, you have the old module. To resume, you click lever down.
    #16
  17. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    Cheers, I shall have a go tomorow.
    #17
  18. jb0o
    Offline

    jb0o North East Forum Moderator Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Feb 2, 2009
    Messages:
    2,615
    Likes Received:
    104
    Hmm, didn't think the AF performed that way as I know the AH performs correctly. Learn something new every day!

    Your functions are:

    Pull stalk forward to turn on
    Push stalk down to set
    Push stalk up to resume
    Cancel, Off and Speed - and + perform the same.
    #18
  19. Dannykn9
    Offline

    Dannykn9 "Cruise My Ride"

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    1,117
    Likes Received:
    53
    Jonny, my mistake, I meant to say click the lever "up" to resume. So you are correct buddy.
    Down is to set.
    #19
  20. jb0o
    Offline

    jb0o North East Forum Moderator Regional Rep Site Sponsor

    Joined:
    Feb 2, 2009
    Messages:
    2,615
    Likes Received:
    104
    No worries mate ;) got my first Cruise into a A4 B8 tomorrow... I'll be sure to let you know how I get on.
    #20
  21. Dannykn9
    Offline

    Dannykn9 "Cruise My Ride"

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    1,117
    Likes Received:
    53
    Defo mate, cheers.
    I have had so many enquiries now for the B8 model.

    Good luck with it mate, not that I think you'll need it, lol.
    #21
  22. owenjt
    Offline

    owenjt Member

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Messages:
    97
    Likes Received:
    1
    So why when the module supports cruise does it not work correctly?
    #22
  23. essIII
    Offline

    essIII Member

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    285
    Likes Received:
    34
    Sorry to thread hijack, but I can't PM yet - Danny, I've got a '57 plate S3 in Surrey (west byfleet) and am looking to have cruise control retrofitted - is that more pricey than an A3 or still £159?
    #23

Share This Page