1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

rear diff (haldex)

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by dantheman1986, Dec 4, 2010.

  1. dantheman1986

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    262
    Likes Received:
    0
    right guys need someone that knows what their talking about when it comes to the haldex system. ive got an 2000 x reg A3 tqs and i have no 4 wheel drive. pluged the vag-com in an got this fault code:

    VAG-COM Version: Release 409.1-US

    Control Module Part Number: 02D 900 554 B
    Component and/or Version: HALDEX LSC ECC 0006
    Software Coding:
    Work Shop Code:
    1 Fault Found:
    01155 - Clutch
    04-00 - Mechanical Malfunction

    im guessing this means the haldex coupling is shot and i need a new rear diff right? is there anythin i can check or anythin else that could be at fault? there are no nasty noises or anythin coming from the diff, just what sounds like the abs goin mental when i spin the fronts.

    also this whill be the second diff ive gone through in 4 years!! not good. thanks in advance for your help
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. bogard

    bogard New Member

    Joined:
    Apr 14, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Have you checked that the precharge pump is working ?
     
  4. dantheman1986

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    262
    Likes Received:
    0
    bogard how do i check that?
     
  5. AudiS3-Turbo

    AudiS3-Turbo Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    612
    Likes Received:
    20
    yea and the connection's to the diff,you can activate the charge pump via vcds
     
  6. dantheman1986

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    262
    Likes Received:
    0
    vcds is vag com right? i dont have the full version so i wont be able to do it will i?
     
  7. AudiS3-Turbo

    AudiS3-Turbo Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    612
    Likes Received:
    20
    yea if you use activation test you can run the pump,stick your head out the window as its not that loud to hear.

    Also as i said check your connections and redo the activation test to see if the pump is working,if all else fails then it does sound like a mechanical failure?

    Do you do the diff and haldex oils?
     
  8. AudiS3-Turbo

    AudiS3-Turbo Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    612
    Likes Received:
    20
  9. dantheman1986

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    262
    Likes Received:
    0
    thanks guys didnt think i could the the activation test without a fully registerd version of vag com, ill give it a go tomorro, what noise should i hear? a constant buzzin of an electric motor? or just a quick buzz then stop?
     
  10. AudiS3-Turbo

    AudiS3-Turbo Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    612
    Likes Received:
    20
    it should last for as long as you run the test 5-10 sec cant remember mate and yea its a motor you can hear.
     
  11. dantheman1986

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    262
    Likes Received:
    0
    sweet ill give it a go. if i was to remove the motor to test it, will i loose all the oil?
     
  12. AudiS3-Turbo

    AudiS3-Turbo Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    612
    Likes Received:
    20
    Ive never had one apart but as its a hydraulic pump i would assume so,if you can test the pump and its working but yet you cant operate it via vagcom then its going to be the haldex ecu/control unit.
     
  13. dantheman1986

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    262
    Likes Received:
    0
    just tried operating it via vag-com and i cant do it with the un registerd version i have :(
     
  14. AudiS3-Turbo

    AudiS3-Turbo Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    612
    Likes Received:
    20
    bugger,no one close to you that could help you out?
     
  15. pj123

    pj123 Member

    Joined:
    Oct 5, 2010
    Messages:
    302
    Likes Received:
    11
    Have you checked to see if your earth strap has corroded? Connects the car to either the rear diff or the haldex unit, I cant remember which one it connects to but there are other posts about this being a common cause of failure of the haldex.
    Paul
     
  16. bogard

    bogard New Member

    Joined:
    Apr 14, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    im not 100% sure but i think the pump should run with the ignition on.
     

Share This Page