1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Quick throttle body question

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by NineNails, Oct 26, 2011.

  1. NineNails
    Offline

    NineNails Proud sponsor of the snack food industry

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Messages:
    583
    Likes Received:
    3
    I want to take my tb off for a clean. Is it really necessary to replace any gaskets or can you get away without? Would it benefit from a clean? I wouldn't imagine it's ever had one...
    Ta
    Si.
    #1
  2. jcb
    Offline

    jcb Active Member

    Joined:
    Sep 19, 2005
    Messages:
    4,118
    Likes Received:
    13
    if it ain't broken.,.....

    can clean it in situ if you really want to.
    #2
  3. Arrkon
    Online

    Arrkon Midlands regional Moderator Regional Rep

    Joined:
    Oct 8, 2010
    Messages:
    1,692
    Likes Received:
    75
    as above, but if you really must take it off you should really use new gaskets as the old ones will have deformed/squashed, and run a throttle body alignment with vagcom once its put back together...
    #3
  4. NineNails
    Offline

    NineNails Proud sponsor of the snack food industry

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Messages:
    583
    Likes Received:
    3
    #4
  5. bmarshall
    Offline

    bmarshall Member

    Joined:
    Oct 22, 2009
    Messages:
    48
    Likes Received:
    0
    What do you mean clean the throttle body? The inside around the butterfly valve? I hear of people doing this all the time, I think it's a ridiculous idea. Unless it's full of carbon which it won't be. Bad idle can be caused by air leak, maf, spark plugs, dirty injectors and a few other things.
    Last edited: Oct 29, 2011
    #5
  6. NineNails
    Offline

    NineNails Proud sponsor of the snack food industry

    Joined:
    Sep 18, 2006
    Messages:
    583
    Likes Received:
    3
    Ok just to update....
    I didn't bother taking off the body. I just took off the pipe and squirted a bit of carb cleaner up the body and wiped it out with a rag and got loads of black crud out of it and took my time making sure I got the butterfly edges as clean as I could. I then ran the alignment with vagcom. When I first went to meas block 98 the end field said ERROR but after I ran it it said ADP:OK.
    Seems Problem solved....so far
    Cheers
    #6

Share This Page