1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Power Loss / Turbo Problems??

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by pafitoui, Apr 14, 2004.

  1. pafitoui

    pafitoui New Member

    Joined:
    May 2, 2003
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Ive had power loss problems with my 2001 S3 over the last 3 months, the turbos have been cutting out whilst driving/accelerating, especially at higher speeds, there have been times when they havent even kicked in. The computer didnt register a fault but the Audi technician said that the turbos were over boosting? providing too much pressure? They took it on a road test a couple of times before they experienced the fault. I dont have a clue about these things. But they ordered me a new turbo.

    Has anyone else had these problems?
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. Alonzo

    Alonzo Member

    Joined:
    Dec 9, 2003
    Messages:
    151
    Likes Received:
    0
    [ QUOTE ]
    S3 Freak said:Has anyone else had these problems?

    [/ QUOTE ]

    A Big YES,
    i've an A3 TDI Quattro which has been modded by previous owner (not sure as wether just a remap or some kind of tuner box also) but when driven hard my turbo can cut out (limp home mode super chips call it) caused by overboosting and a simple pulling over and turning ignition off/on resets it and its fine until next time.
    Whatevers been done to my car must be well hid as the car was thoroughly checked/tested by audi (2 garages) and eventually Audi special tech's and after a new flow meter, gate, hosing and new TURBO the fault is still present.
    Audi techs said that the logged fault was very vague.
    It simply registered "FAULTY TURBO" Which according to the guys at Audi meant that they had to check/replace around 18 minor components before the Mighty turbo.
    So depending if you've only been to see them once/twice and the cars still under warrenty then getting a new turbo is all good!
    Is your car modded? (remap etc)the reason i ask is that another member of this forum R-Quattro had the same problem as myself and both our cars are modded.
    Cheers
     
  4. pafitoui

    pafitoui New Member

    Joined:
    May 2, 2003
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Ive just had the Lambda 2 probe (oxygen sensor?)changed and so far so good, no turbo cut out. I just hope it stays that way

    My car has not been modified as its fast enough for me as standard.
     
  5. pafitoui

    pafitoui New Member

    Joined:
    May 2, 2003
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Well, got the car back, everything was ok for a couple of days then it happened again, I keep losing the turbo.

    And on top of that, the fuel senders are going crazy, even after the instrument cluster change.
    Its going back in on Tuesday. Im getting really annoyed now, I just want it sorted. This will be the 5th time in the garage in the past few months.

    God help me
     
  6. leespears1

    leespears1 Member

    Joined:
    Apr 20, 2004
    Messages:
    262
    Likes Received:
    4
    gutted!
     
  7. pafitoui

    pafitoui New Member

    Joined:
    May 2, 2003
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    yes, well and truly

    Well its gone back in today, my fingers and legs are crossed


    I just want my S3
     

Share This Page