1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Pounding My Vag-Com

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by audinary, Apr 24, 2009.

  1. SonicDeathmonkey

    Joined:
    Apr 21, 2004
    Messages:
    532
    Likes Received:
    0
    I am running the 309 version, I think. Make sure you run the app as administrator or it will not work on Vista.
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. audinary

    audinary Complete And Utter Member

    Joined:
    Aug 2, 2008
    Messages:
    675
    Likes Received:
    0

    If you right click on "my Computer" on your desktop (winXP), select "manage" and then go into "Device Manager" you will get a screen like the screen capture further up the thread. Where you see "USB Serial Port" right click on that and go into properties. Somewhere in there you will have the abilities to change the port number. VagCom only works on Com1-4, so set it to one of those. If your ports are already all used, you may have to reassign them using this same procedure. Trial and error sorted it for me.

    The correct 4.09 software can be downloaded from ross-tech.com
     
  4. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,609
    Likes Received:
    469
    i found that sometimes choosing a port in the range 1-4 would cause windows to say "this is already in use..." when infact theres nothing else in the list that is actually using it. If that happens just tell it to shut up and make the change anyway, and it should work.

    Once you've selected a port, you need to choose the same port inside vagcom and it should work.
     
  5. audinary

    audinary Complete And Utter Member

    Joined:
    Aug 2, 2008
    Messages:
    675
    Likes Received:
    0
    Yep. Aragorn put me on the right track, as soon as I actually tried it ON the car, it worked perfectly. Theres a pint reserved for him if he ever makes it to the Essex Riviera
     
  6. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,609
    Likes Received:
    469
    ye, the confusing part is theres actually two interfaces inside the ebay dongles, theres the part that talks usb <-> serial, which is powered by your PC, and the part that talks serial <-> the car which is powered by the car itself.

    Vagcom is oblivious to the USB <> Serial part, and the other bit gets its power from the diag port, hence as far as Vagcom is concerned, the interface isnt there if its not connected to the car.
     
  7. s4 osh

    s4 osh Member

    Joined:
    Mar 21, 2009
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    right ok ill try to reset the device manager again, the interface has always been tested on the car and it fails, it finds the interface ok but cannot read the car it says the car is not iso/obd compatable, if this car is 'vag' try selecting ..... individual controllers really appreciate the help guys
     
  8. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!"
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    16,609
    Likes Received:
    469
    B5 A4's arent ODB compatible i dont think...

    They use the KWP2000 protocol, which you access my pressing the "Select" button in the top left, then choosing a module.
     

Share This Page