1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Passenger side mirror fecked!

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by S3-Chris, Sep 25, 2008.

  1. S3-Chris
    Offline

    S3-Chris If its not broke....break it!!

    Joined:
    Nov 25, 2007
    Messages:
    304
    Likes Received:
    59
    [Sep 25, 2008]
    anyone any ideas??? .....
    in my 01 s3, electric mirror on drivers side works fine, passenger one doesnt move at all, not even a noise, i know these are also heated, so in the past couple of cold mornings here in sunny glasgow the drivers one clears within 2mins, and the passenger one doesnt, is this an expensive fx, can i fix it myself.... or???.... comments appreciated!
    Chris
    #1
  2. afcjay
    Offline

    afcjay Member

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    430
    Likes Received:
    1
    [Sep 25, 2008]
    got a problem with both of mine.
    checked the fuses and they seem fine so its a door card off job for me and check connections as my e/m switch isnt lighting up either so i think mines a power problem to be honest.
    id say yours will be the switch/connection or the connection on the mirror itself
    #2
  3. Jimmybuckrogers
    Offline

    Jimmybuckrogers Audi OCD

    Joined:
    Sep 4, 2008
    Messages:
    104
    Likes Received:
    7
    [Sep 26, 2008]
    If the fuses are ok then check if you're getting a voltage at the mirror. You can carefully pull the mirror glass off from the bottom (unclips), then you'll find 2 wires connected directly to the back which supply voltage to the glass heating element when the ignition is turned on. Stick a muti-tester on these wires and turn the ignition on to see if you get a readout. Do the same for the motor unit - you'll probably need another bod to press the switch while you take a read out. It could be could be a bad earth, a break in the wires to the mirror, or it could be 2 seperate faults, one with a faulty motor unit and one with the glass itself (there's a thermostatic switch on the back).
    #3
  4. TheSpaceCowboy
    Offline

    TheSpaceCowboy Member

    Joined:
    Jan 24, 2007
    Messages:
    520
    Likes Received:
    0
    [Sep 26, 2008]
    Just buy a new mirror glass, 15 min job to swap em over. Sounds like the heater elements had it, if one side is still working O.K.
    About £20 if I remember right?
    #4
  5. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,958
    Likes Received:
    1,372
    [Sep 26, 2008]
    Its doubtful its the mirror glass or motor, its a wiring issue as its to coincidental both not working at same time, I've never heard of this at same time unless wiring, if you want to test the heated during the day then turn on rear screen demister as this turns the mirror heating on, just feel glass for heat then check with meter, one to chassis for grounding & one on the wire, ignition doesnt always turn this feature on, depends on temps external.

    Check the door pillar for a broken wire as age of car could be this, I cant recall if canbus change in 01 actually added door modules so check this aswell, get a scan with vagcom to check for any diag errors
    #5
  6. TheSpaceCowboy
    Offline

    TheSpaceCowboy Member

    Joined:
    Jan 24, 2007
    Messages:
    520
    Likes Received:
    0
    [Sep 28, 2008]
    Ah I didnt read it fully. Didnt realise it wasnt moving just thought it wasnt heating.
    #6
  7. afcjay
    Offline

    afcjay Member

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    430
    Likes Received:
    1
    [Sep 29, 2008]
    mine turned out to be a mini fuse No.5 (operates the mirrors and the lights in the sun visors)
    but as said.yours will be a wiring/connection problem either at the mirror itself or the switch as one of yours is working
    #7
  8. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,958
    Likes Received:
    1,372
    [Sep 29, 2008]
    didnt u say you checked your fuses & they were ok, lol, less haste as they say huh fella.
    #8
  9. afcjay
    Offline

    afcjay Member

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    430
    Likes Received:
    1
    [Sep 29, 2008]
    yeah,checked they werent blown and were in properly but thought id check once more as i didnt fancy taking all the door card off.
    took it out,cleaned the contacts and closed them up a bit as it seemed a little lose fitting put it back in and now they are sorted aswell as the sun visor lights :thumbsup:
    #9

Share This Page