1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

OEM Bluetooth Kit RETROFIT GUIDE - With Pics :)

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by a6_chris, May 11, 2013.

  1. a6_chris

    a6_chris Well-Known Member

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    152
    .. photobucket died :(
     
    #1 a6_chris, May 11, 2013
    Last edited: Aug 17, 2014
    Muzza80, dk1234, MAD_Adamski and 2 others like this.
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. Sandra

    Sandra MODERATOR
    Staff Member Moderator Gold Supporter TeamMisano quattro Audi S3

    Joined:
    Sep 12, 2010
    Messages:
    19,191
    Likes Received:
    3,616
    ​Thanks Chris, very comprehensive and well documented guide. :) x
     
    a6_chris likes this.
  4. reepers

    reepers Member

    Joined:
    Aug 28, 2011
    Messages:
    110
    Likes Received:
    15
    Thumbs up! Cracking write up pal!
     
    a6_chris likes this.
  5. a6_chris

    a6_chris Well-Known Member

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    152
    Thanks guys - much appreciated ;)

    Hopefully it helps someone out!
     
  6. Cozza McA

    Cozza McA Crunching The Gears
    VCDS Map User

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Messages:
    411
    Likes Received:
    71
    Agin another nice write up.
    I thought blue would be easy but reading this looks a bit more complex.
    I always though the Bluetooth unit went under the passenger seat?
     
  7. a6_chris

    a6_chris Well-Known Member

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    152
    It's not that hard when you ge started, I was scared at the start getting everything together but used the little common sense I have (;)) I soon realised it wasn't that bad in reality.

    The factory position is under the passenger seat but I didn't put it here because:
    1) The P&P loom I bought wasn't long enough and
    2) I didn't want to take even more bits out ;)

    Most of the information I gained off here so credit goes to the OP of the thread I got info from.
     
  8. BoutTime

    BoutTime Member

    Joined:
    Apr 10, 2013
    Messages:
    92
    Likes Received:
    2
    Hi.
    Just wondering about your MIC PNs. I'm in the process of replacing my 8L2 862 373 A factory fitted mic with a 8L1 862 373 A. I have BOSE, and that's how it came from factory. Worked fine for 6 years. What is different about the PN you specify for BOSE? Nice guide.
    Cheers.
     
    #7 BoutTime, May 11, 2013
    Last edited: May 11, 2013
  9. Jay A

    Jay A Jay a

    Joined:
    Jun 15, 2013
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    do you have any images of the wires where they go into the plugs as i have bose and of the bluetooth loom i have a plug with 3 wires on and there is alredy a plug in the loom that goes into the headunit, do i add these into the orignal plug that is in think one is blue for can and others are k- and k not sure at moment tho. as well for accessing can gateway i am corect in thinking that you do have to register the rosstec software to be able to change code and access can gateway to access the settings

    If there is anyone in staffordshire who fancys the job tho please get in touch
     
  10. a6_chris

    a6_chris Well-Known Member

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    152
  11. Mikemc

    Mikemc Scooby Slayer
    VCDS Map User

    Joined:
    Oct 24, 2012
    Messages:
    1,002
    Likes Received:
    35
    Followed most of this guide although some of the coding wasn't the same for mine IE changing certain digits would change something random on mine lol,

    I put my module in the glovebox where the cd changer should be until I have minute to throw it under the seat
     
  12. a6_chris

    a6_chris Well-Known Member

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    152
    Thanks for the feedback :)

    I did state the coding could be different ;)
     
  13. Jay A

    Jay A Jay a

    Joined:
    Jun 15, 2013
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    yes please chris if you could take the odd photo of the loom where it goes into back of the stereo with the 2 little plugs and the wires which i have

    green tel+
    black tel-
    and blue k diagnose which on a bit of paper that come from the ebay seller says :
    K- DIAGNOSE nr 5b use only audi A4, A6. on audi a3 ignore this cable and do not conect

    thing is there is alredy a plug in for something else on the car, which is it safe to splice in?
     
  14. Jay A

    Jay A Jay a

    Joined:
    Jun 15, 2013
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
    I was talking to a guy who does diagnostics and auto electrics other day he said to me something about the wires can go straight in and it runs off the bose? he did seem sketchy is some things he was saying but sounds sort of right, am i right into thinking then that its posible to just splice into the plug? or if there is anyone in staffordshire who fancys the job :D
     
  15. MAD_Adamski

    MAD_Adamski Member

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    334
    Likes Received:
    14
    very useful guide however the coding in step 4 is wrong the code should be 0001222 .... i used this guide and coding not the coding i was given as when i browsed over the instructions i thought they were the same but it seems A-6 chris has missed a digit this was why my mode button was not working and i couldn't scroll through the contacts... HTH others

    Ad
     
  16. dk1234

    dk1234 Member

    Joined:
    Jan 15, 2012
    Messages:
    127
    Likes Received:
    4
    nice guide.
     
  17. theblueflash

    theblueflash New Member

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1
  18. a6_chris

    a6_chris Well-Known Member

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    1,884
    Likes Received:
    152
    I can't edit my first post!
     
  19. theblueflash

    theblueflash New Member

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    17
    Likes Received:
    1

    Thanks fella. Unfortunately I gave that a go as well. No luck either
     
  20. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    Sorry I'm a it confused over the part numbers for the modules.

    If it's 8P0 862 335 ending in an A to Z it's ok?
    Or 8P1 862 335 A only that is also ok? Anything else steal clear?

    Thanks
    Phil
     
  21. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    Someone please help me.:sorry:

    I really want to do this over the coming weeks. but don't want to get the wrong bits.

    Thanks
    Phil
     
  22. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  23. MAD_Adamski

    MAD_Adamski Member

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    334
    Likes Received:
    14
    Phil why not just buy the kit from nhn On here...!? I bought a kit brand new off a supplier before I realised he did the kit cost me about 200 which is very reasonable I feel...
     
  24. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    Thanks
    I thought he only fitted. Should have asked him ;-)

    Phil
     
  25. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    Anyone know the difference between the "light" version compared to the "High" version?

    I have seen several unit for sale in Germany.

    Thanks Phil
     
  26. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    I have spoken to NHN and he only fits them now.
     
  27. Jkevs

    Jkevs Member

    Joined:
    Jul 2, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    13
    Hey guys, mite be a stupid question but i've got a 2008 8p s3, it's got some sort of hands free option on it. It's screwed onto the dash next to the standard audio unit. I just thought I'd ask before buying a £110 iphone 5 adaptor only to find it's not guna work lol. Any hell would be highly appreciated.
    Jack.
     
  28. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    Put a photo up. Sounds like a phone cradle
     
  29. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    Seen a complete kit for £200.
    Looks like that's going to be the best option
     
  30. Jkevs

    Jkevs Member

    Joined:
    Jul 2, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    13
  31. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    I think it's the base for a hands free cradle. But I'm new too so might be wrong.

    I'm sure someone will come along and put us right ;-)
     
  32. Jkevs

    Jkevs Member

    Joined:
    Jul 2, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    13
    Atleast I'm not alone then lol yeah hopefully someone will be able to tell me
     
  33. MattKeating

    MattKeating Member

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    248
    Likes Received:
    17
    I Have the same in my car, and it has the BOSE system too. Just took a quick pic:
    2013-11-08 13.21.25.jpg

    Id like to get bluetooth working in my car - its a 2006 Sportback - would I need anything other than the bluetooth module?
    EDIT- Also the wiring loom & MIC ?
     
    #31 MattKeating, Nov 8, 2013
    Last edited: Nov 8, 2013
  34. Jkevs

    Jkevs Member

    Joined:
    Jul 2, 2013
    Messages:
    100
    Likes Received:
    13
    Mines the same as that, but I have the double din Bose system. I'd just like to know what the cradle does apart from hold the phone see if it's worth buying it
     
  35. MattKeating

    MattKeating Member

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    248
    Likes Received:
    17
    What was the outcome of this? I'm also a bit confused.
    This would be ok ? ebay
     
  36. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    Don't know I'm still waiting for a reply ;-(
    If I can get the module and cable it looks a quick fix
     
  37. phil_w

    phil_w Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Nov 2, 2008
    Messages:
    395
    Likes Received:
    13
    If you've got a multifunction steering wheel it should just be a question of pairing to bluetooth - no need to use the cradle. Use phone through the DIS.
     
  38. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    Well just been to Audi to enquire about what module wiring and Mic I need to retro fit this and was told "Audi don't support retro fitting parts. When it comes in for service it could be disconnected" he wouldn't even give me a price for the bits ;-(
     
  39. phil_w

    phil_w Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Nov 2, 2008
    Messages:
    395
    Likes Received:
    13
    Yep Audi won't acknowledge that it can be done....
     
  40. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    I have read all the post regarding this, but still can't find the answer to some questions I have

    What's the best module for my MY09 S Line, "light or High"?

    Will a unit from an A4 fit?

    Phil
     
  41. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,713
    Likes Received:
    409
    At last I got around to fitting the wireing. Still need to sort the module as the I got got was wrong and not as advertised.

    One thing I struggled with was the Mic install. After removing the trim around the interior light and placing it in the boot. I struggled to understand where the Mic fitted. It goes on the coloured trim piece that you remove first, when taking the interior light out

    Here is a photo that might help someone else that's doing this.

    ImageUploadedByTapatalk1388927565.976474.jpg

    Thanks
    Phil
     
  42. Andy1608

    Andy1608 Active Member

    Joined:
    Nov 20, 2013
    Messages:
    615
    Likes Received:
    197
    Phil did you have any look with the guy from fleebay and sending you the wrong module?
     

Share This Page