1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Odd starting. Fuel pump suspected?

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by Gops, Apr 19, 2013.

  1. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    285
    Hi guys! We all know our fuel pumps are weak, I've been saying to myself that I need to change it all week. But something bizarre happened just not long ago. The car refused to start at all! Checked the fuse and it was ok. Called the RAC Just to be sure but when I put the phone down, I tried starting it again (after 5 mins) and it started!? I took it for a spin around the block and it felt fine!? Is this a sign of my fuel pump dying? I've read how to change them, doesn't seem overly difficult but how much are the pumps? I don't want to drive the car and do damage to my engine!

    many thanks

    gops
    #1
  2. Dani_B19
    Offline

    Dani_B19 Audi-sports own special child.

    Joined:
    Nov 9, 2008
    Messages:
    7,273
    Likes Received:
    90
    Yup, same happened to my mate, we drove to tesco to pick some crates up, come back and car wouldnt start, fuel pump was dead, t has been dieing for a month or so before hand but just went.
    #2
  3. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    285
    Damn! It's funny how it suddenly just came back to life?? Was it easy enough to change dani?
    #3
  4. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    285
    Got it from tps, gonna fit it! £191 inc vat and for anyone the part number is 8L9919051G
    #4
    JUS3IN likes this.
  5. S3 Rav
    Offline

    S3 Rav Active Member

    Joined:
    Feb 13, 2008
    Messages:
    2,824
    Likes Received:
    26
    Good job you got that sorted gops. That your job for today?
    #5
  6. harps21k
    Offline

    harps21k Member

    Joined:
    Feb 5, 2003
    Messages:
    107
    Likes Received:
    1
    I had similar problem on my a3 and found out it was the temp sensor... Did you manage to resolve it?
    #6
  7. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    285
    Yeah, the temp sensor I replaced about 2 years ago and it helped me alot! I tell you what, it's helped my idle! My car used to misfire a little on idle but it's now really smooth!
    #7
  8. Dani_B19
    Offline

    Dani_B19 Audi-sports own special child.

    Joined:
    Nov 9, 2008
    Messages:
    7,273
    Likes Received:
    90
    Gops was that price for the full pump etc?
    #8
  9. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    285
    Yeah! Both bottom and top parts.
    #9
  10. Dani_B19
    Offline

    Dani_B19 Audi-sports own special child.

    Joined:
    Nov 9, 2008
    Messages:
    7,273
    Likes Received:
    90
    Thats a bargain, which tps? Sheffield one wont serve me :(, haha
    #10
  11. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    285
    Coventry tps man! If you ever need anything, ill get it for you and give it when I come up or send it with my mrs!
    #11
  12. Dani_B19
    Offline

    Dani_B19 Audi-sports own special child.

    Joined:
    Nov 9, 2008
    Messages:
    7,273
    Likes Received:
    90
    Dude you are a legend :). When you next up? We need a mini meet!
    #12
  13. Nilz
    Offline

    Nilz Defo worth the wait :)

    Joined:
    Apr 9, 2006
    Messages:
    10,208
    Likes Received:
    387
    Mine went recently, but mine had a really loud humming/buzzing noise, started at West Mids Safari Park and went on for about a month, filled up one day and went to start the car, nothing!!!

    Called the AA, explained what happened, he whacked the fuel tank and it started straightaway....got the pump changed the next day all good then :)
    #13
  14. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    285
    Well, after all that it wasn't the fuel pump. I was out today and it did it again. Didn't start so I left it a few minutes until it finally started. Something feels its probably a sensor, CTS like harps said earlier or crank sensor. I changed my coolant temp sensor about 2 years ago to the new one so it shouldn't have failed already. I'm getting it scanned abit later on, will post my results.
    #14
  15. harps21k
    Offline

    harps21k Member

    Joined:
    Feb 5, 2003
    Messages:
    107
    Likes Received:
    1
    Gops, where did u buy the temp sensor from? I had my fail when I brought it from Euro Car Parts... So got replacement from Audi direct, no that much different in price...

    Lets us know when you find out what the cause is?
    #15
  16. Alex C
    Offline

    Alex C Well-Known Member

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    2,633
    Likes Received:
    152
    also remember that fuel filters are not considered serviceable parts - less than £10 for a fuel filter - may as well change it. Just had mine changed after 110k, fuel came out black and horrible
    #16
  17. Gops
    Offline

    Gops 6th gear @7000rpm

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    285
    Sorry guys I forgot to write what happened! It wasn't the temp sensor.. I got it scanned from Arkon (Rob) and was the crank sensor. I got it from TPS for £84 with discount! Was a pig to fit thanks to the stupid SAI in the way but after doing the Harlem shake (as recommended by bill) to take the damn thing out, replaced and now it's working!

    Harps I got the temp sensor from Audi last time, was only £13 or something iirc but I go TPS and always get genuine parts when it comes to sensors, pumps etc! Fuel filter gets changed every major service Alex, which is in 3k miles lol!!
    #17
    kwistof likes this.
  18. Alex C
    Offline

    Alex C Well-Known Member

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    2,633
    Likes Received:
    152
    really? ive just had my first one replaced at 110K after requesting it to be done
    #18
  19. New2Audi
    Offline

    New2Audi Member

    Joined:
    Jun 14, 2007
    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    My audi a3 starting jittering, on the way back from tesco....the tesco jinx strikes

    Anyway, it just cut off on me. Waited for AA and seen the crank sensor showing up on diagnostic. Great.

    Garage job and Ill buy the sensor from an independent parts shop.
    #19

Share This Page