1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Not enough boost!!

Discussion in 'A4/S4 forum(B5 Chassis)' started by Ardz83, Aug 29, 2011.

  1. Ardz83
    Offline

    Ardz83 Member

    Joined:
    Jun 18, 2011
    Messages:
    118
    Likes Received:
    0
    [Aug 29, 2011]
    Hi guys
    I have put a boost gauge in my A4 and noticed im only boosting to 4psi max. I have checked for boost leaks and cant find anything. I unplugged the N75 valve and it actually seems faster.

    Any advice would be great as to what else this could be???

    Many thanks in advance
    Dan
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 22, 2014]

  3. Bradderz_1988
    Offline

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,234
    Likes Received:
    106
    [Aug 29, 2011]
    Is it a 1.8t? If so 4 psi is actuator pressure ie the n75 unplugged. What psi are you charging the system to when checking for boost leaks?
    #2
  4. Ardz83
    Offline

    Ardz83 Member

    Joined:
    Jun 18, 2011
    Messages:
    118
    Likes Received:
    0
    [Aug 29, 2011]
    Yeah as said 4psi is all im getting with the N75 plugged in and unplugged so does that kinda say the N75 is knackered?
    #3
  5. Bradderz_1988
    Offline

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,234
    Likes Received:
    106
    [Aug 29, 2011]
    Yes I'd go with the n75 as it your first point of action as your symptoms are bang on for a faulty n75
    #4
  6. Ardz83
    Offline

    Ardz83 Member

    Joined:
    Jun 18, 2011
    Messages:
    118
    Likes Received:
    0
    [Aug 29, 2011]
    Nice one pal. Which is the standard letter? is it C valve?
    #5
  7. Bradderz_1988
    Offline

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,234
    Likes Received:
    106
    [Aug 29, 2011]
    Think F is the standard there's one on eBay - 260840680580
    #6
  8. aragorn
    Offline

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,580
    Likes Received:
    314
    [Aug 29, 2011]
    Fault codes first!

    It might be intentional, certain faults will cause the ECU to cut boost.
    #7
  9. Ardz83
    Offline

    Ardz83 Member

    Joined:
    Jun 18, 2011
    Messages:
    118
    Likes Received:
    0
    [Aug 29, 2011]
    I have not got a vag com thing.
    #8
  10. aragorn
    Offline

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,580
    Likes Received:
    314
    [Aug 29, 2011]
    Get one then, spending £10 on that is much more sensible than throwing money randomly at various parts that may or may not be faulty.
    #9
  11. Ardz83
    Offline

    Ardz83 Member

    Joined:
    Jun 18, 2011
    Messages:
    118
    Likes Received:
    0
    [Sep 8, 2011]
    Replaced n75 and no joy still 4 psi!
    #10
  12. Bradderz_1988
    Offline

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,234
    Likes Received:
    106
    [Sep 8, 2011]
    You need to have it scanned before anything else or check where you've plumed your gauge in.
    #11
  13. Ardz83
    Offline

    Ardz83 Member

    Joined:
    Jun 18, 2011
    Messages:
    118
    Likes Received:
    0
    [Sep 8, 2011]
    Could it be the wastegate stuck? It did look abit rusty down there.
    #12
  14. Bradderz_1988
    Offline

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,234
    Likes Received:
    106
    [Sep 8, 2011]
    I'd get it scanned before you even try the wastgegate as Aragon said previous certain faults will cause limp mode also get that pipework checked out as I was trying to chase what I thought was a boost leak on mine with no fault codes stored and even pressurised the system to find a small leak that only gave me 4psi at times from the vac line for the dv but sorted that and I saw 6psi after that (should off been 12-14psi and it was the wastegate plate it was just letting gases past it as it was wedge to the housing any way it landed it had worn that much I'm just surprised it lasted that long well it got 125k if it was the one from new.


    here's the little fecker -
    [​IMG]
    #13
  15. aragorn
    Offline

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,580
    Likes Received:
    314
    [Sep 9, 2011]
    Ardz: I've been telling you for weeks, you NEED to scan the car and find out whats actually wrong with it. Simply replacing random parts will get you nowhere and just waste your money.

    If your still driving around with the MAF unplugged, then you'll certainly not get any more than 4psi.
    #14
  16. sam80quattro
    Offline

    sam80quattro Member

    Joined:
    Dec 12, 2006
    Messages:
    131
    Likes Received:
    0
    [Sep 15, 2011]
    what is standard boost for an aeb?
    #15
  17. Bradderz_1988
    Offline

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    3,234
    Likes Received:
    106
    [Sep 15, 2011]
    6-7psi iirc
    #16

Share This Page