1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

New to the site, help needed!

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by MitchA3, Sep 13, 2011.

  1. MitchA3
    Offline

    MitchA3 New Member

    Joined:
    Sep 13, 2011
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    [Sep 13, 2011]
    Hi I'm Mitch. I drive a '98 A3 1.8T sport.

    I went to have my car remapped yesterday but they couldn't do it as I had several fault codes. It's also turns out the previous owner has disabled the engine management light.
    The codes are;

    16500 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): implausible signal
    P0116 - 35-10 - - - Intermittent

    17978 - Engine Start Block by Immobilizer
    P1570 - 35-10 - - - Intermittent

    00561 - Mixture Adaptation
    14-10 Adaption Limit (Add) Exceeded - Intermittent

    16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low
    P0102 - 35-10 - - - Intermittent

    01247 - Activated Charcoal Filter (EVAP) System Solenoid Valve 1 (N80)
    26-10 - Output Open - Intermittent

    The thing that has me confused is that I have no physical problems with the car. It's boosting between 8 - 9 PSI, it's not got any lag and the idle is fine.
    Any advise into how to fix any of this is greatly appreciated.
    ( Sorry for the really long first post)
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 20, 2014]

  3. dplovin
    Offline

    dplovin Member

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    370
    Likes Received:
    4
    [Sep 13, 2011]
    #2
  4. aragorn
    Offline

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Jan 30, 2008
    Messages:
    15,571
    Likes Received:
    313
    [Sep 13, 2011]
    The car probably doesnt have an engine management light.

    Before you do anything, clear all of the codes and see which ones come back. They may be old codes.

    The Coolant one could be a faulty thermostat or a faulty sensor. Does the guage climb up to 90c and stay there? or does it fluctuate as you speed up and slow down. If it fluctuates its likely to be the thermostat, and its pretty common for them to fail at this sort of age.

    Immobiliser ones probably irrelevant.

    The next two could indicate an air leak, ie a split hose or similar.

    Last one is either a broken or disconnected tank vent valve.
    #3
  5. MitchA3
    Offline

    MitchA3 New Member

    Joined:
    Sep 13, 2011
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    [Sep 13, 2011]
    They erased them for me but i have no access to a vag com until Thursday so unsure if they have returned.
    Can the engine management light be disabled using a vag com or has the bulb been physically removed?
    Thanks
    #4

Share This Page