1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

New Head Units?

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by hburnett, Jan 23, 2007.

  1. hburnett
    Offline

    hburnett Member

    Joined:
    Jul 24, 2004
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    [Jan 23, 2007]
    What's the difference between the Chorus III and Symphony III... I take it the Syphony still has the 6discs built in? Also because (it looks like!) the sizes of the units are identical (double din) can the RNS-E be fitted easily to both???

    Cheers H
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 20, 2014]

  3. Eeef
    Offline

    Eeef Lord of War

    Joined:
    Nov 5, 2004
    Messages:
    1,607
    Likes Received:
    0
    [Jan 23, 2007]
    Chorus is a tape based system, concert is a single cd, Symphony is the 6cd dash changer.

    AFAIK, all of the new double din h/u are an easy swap for RNS-E using the standard quad block.
    #2
  4. hburnett
    Offline

    hburnett Member

    Joined:
    Jul 24, 2004
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    [Jan 23, 2007]
    Dope got my Chorus and Concert mixed up.... Cheers Eef!
    #3
  5. steve184
    Offline

    steve184 Active Member

    Joined:
    Apr 10, 2004
    Messages:
    1,139
    Likes Received:
    1
    [Jan 23, 2007]
    think chorus has gone now since they have removed tape players from the range entirely - RIP the tape (at last!).
    #4
  6. hburnett
    Offline

    hburnett Member

    Joined:
    Jul 24, 2004
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    [Jan 23, 2007]
    Yeah.. RIP the tape. But what gets me is that in the UK we're supposed to be going 'digital' in a few years time and only a handful of car manufacturers offer a DAB radio.... When will Audi start making them?

    The US get their SatRadio options, but what about us in the UK!!! Would be nice to see something implemented in the next couple of years..

    I would have thought that in the re-design of the headunits that Audi would have done a bit of future proofing and installed DAB as a matter of course.. Wouldn't have cost that much time/cost especially in all the R&D into the new units.....

    H
    #5
  7. JamS3
    Offline

    JamS3 Active Member

    Joined:
    Jun 17, 2003
    Messages:
    2,257
    Likes Received:
    12
    [Jan 23, 2007]
    It probs just another massive con to get people to pay a token "upgrade" cost when digital comes out....they will bother to retrofit then!!
    #6
  8. dm_irish
    Offline

    dm_irish Member

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    99
    Likes Received:
    0
    [Jan 23, 2007]
    The new symphony in the S3 doesn't have the 6 CD changer built in. I think it is called the symphony II+ and it replaces the concertII in all new A3/S3 cars.

    I understood that both concert and chorus are now RIP?
    #7
  9. JamS3
    Offline

    JamS3 Active Member

    Joined:
    Jun 17, 2003
    Messages:
    2,257
    Likes Received:
    12
    [Jan 23, 2007]
    Concert definately isn't its Concert 3 and in my new S3 which is the standard 1 disc front loading CD/radio.
    #8
  10. hburnett
    Offline

    hburnett Member

    Joined:
    Jul 24, 2004
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    [Jan 23, 2007]
    According to the Audi brochure on the Audi website. The Symphony still has 6disc changer internally and the Concert is jsut a single slot CD unit.....

    You got a new S3 DM_Irish.. Might want to check to see if they've installed a Concert instead ;)
    #9
  11. cliveywolves
    Offline

    cliveywolves Member

    Joined:
    Jan 1, 2007
    Messages:
    229
    Likes Received:
    0
    [Jan 23, 2007]
    Hi...

    I had a concert III (3) head unit in my 2007 Model A3 Sportback , it is a single CD and double din in size....

    I have already taken mine out replaced it with the RNS-E Unit it just swaps out so easy....... :o.k:
    #10
  12. dm_irish
    Offline

    dm_irish Member

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    99
    Likes Received:
    0
    [Jan 24, 2007]
    I don't but a guy here in work has and his single cd double din unit says 'Symphony' on it. The 6 disc changer is in the glovebox.

    It's this one:
    [​IMG]

    jamS3 is this the one you have? This is the std radio at least in Ireland.

    Of course I may have news for him if he can stick 6 mp3 CDs in here and 6 normal CDs in the golvebox one! :thumbsup:
    #11
  13. alanjonesbath
    Offline

    alanjonesbath VAGOwners.co.uk

    Joined:
    Oct 12, 2006
    Messages:
    188
    Likes Received:
    0
    [Jan 24, 2007]
    The new Symphony (II+/III/whatever you want to call) definately has the built-in 6 disc changer, as thats what I've got. You load in 6 discs, and can select them using the three buttons down each side of the screen. The Concert III/II+ looks near enough identical, but is only single disc.
    #12
  14. dm_irish
    Offline

    dm_irish Member

    Joined:
    Oct 31, 2006
    Messages:
    99
    Likes Received:
    0
    [Jan 24, 2007]
    like all you guys said, i am a fool!:redface::redface::redface:

    I've checked the S3 here and it is actually a concert, it just looks exactly like the new symphony. It uses the 6 CD changer that is std on the S3 here..
    #13
  15. hburnett
    Offline

    hburnett Member

    Joined:
    Jul 24, 2004
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    [Jan 24, 2007]
    I forgive you!!! hahaha

    lmao
    #14
  16. alanjonesbath
    Offline

    alanjonesbath VAGOwners.co.uk

    Joined:
    Oct 12, 2006
    Messages:
    188
    Likes Received:
    0
    [Jan 26, 2007]
    Just noticed this evening, the Symphony doesn't look quite like that :( The Symphony has two buttons where the single eject button is in that picture, an eject button and a load button.
    #15

Share This Page