1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

New head unit, but no power.

Discussion in 'In-Car Entertainment' started by parmarano, Mar 28, 2008.

  1. parmarano
    Offline

    parmarano New Member

    Joined:
    Mar 28, 2008
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Im installing a new pioneer HU into a 2002 TT roadster(with a bose speaker system). Ive got all the correct wiring adaptors, but when its all connected the HU doesn't power on. When I plug the original audi system(chorus) the screen says "safe".

    -the pioneer head unit works fine in another car.

    Any advise would be much appreciated.

    Thanks
    #1
  2. AndyMac
    Offline

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2003
    Messages:
    9,833
    Likes Received:
    30
    You need to connect the ignition on feed & perm lives together at the HU (the red & yellow fused wires). Audi's from 01 onwards aren't wired with the 2 seperate feeds needed by all aftermarket HU's. They only have a perm live feed and the ignition on is fed through the CANBUS. Twin the 2 feeds together and it'll work fine but you'll need to turn the HU on/off manually.
    If this is a pain then you'll need to wire in a proper ignition on feed from the ignition or the fusebox.
    #2
  3. A3rutheboy
    Offline

    A3rutheboy RUDAZ

    Joined:
    Mar 26, 2008
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    sweet, exactly what i wanted to know too, my aftermarket HU was also pioneer. turning the HU off manually wont harm the player/ car in any way or loose battery power, no??
    #3
  4. AndyMac
    Offline

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2003
    Messages:
    9,833
    Likes Received:
    30
    No, as long as you remember to do it
    #4
  5. fran-s3
    Offline

    fran-s3 Active Member

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    1
    Would I have the same issue with my 2001 S3 Andy?

    Cheers
    #5
  6. AndyMac
    Offline

    AndyMac Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Jun 10, 2003
    Messages:
    9,833
    Likes Received:
    30
    No way of telling, they changed over to CAN-BUS around 2001, so you'll just have to see when you pull the HU
    #6
  7. fran-s3
    Offline

    fran-s3 Active Member

    Joined:
    Jan 29, 2008
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    1
    Ok cheers Andy, I have a early Jan 01 plate so fingers crossed!!! (Although I suspect I may have as mine has Sat Nav + which I suspect although im no expert, needs CAN-BUS to operate).
    #7

Share This Page