1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

New car... time to swap RNS-E, few questions

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by Nickl, May 31, 2010.

  1. Nickl
    Offline

    Nickl Member

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Messages:
    126
    Likes Received:
    1
    Hi,

    I previously fitted my RNS-E unit into my old A3 which had a Symphony II unit and it was really easy (didn't have BOSE/MFSW/GSM prep), didn't even require any Vagcom/VCDS coding however I have just bought a new A3 with a few extra goodies that I fear may make it a more complicated job. Was wondering if you could let me know what I'll need.

    The car is a 2008 A3 with the new double din symphony unit, it has multifunctional steering wheel, BOSE and GSM mobile prep in armrest.

    Will I still need a GPS antenna or will this already be installed into the sharkfin with the phone prep? Will my existing KUFATEC harness still work or will I need to order a new one because of the BOSE or will I just be able to move some pins in the existing one? And lastly will I need to have some coding done after the installation?

    Finally here's some pics of the new car:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    #1
  2. aristides
    Offline

    aristides Member

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    547
    Likes Received:
    0
    Since its a 2008 car with a Concert unit you will already have the Quadlock so no extra harnesses needed.

    For your Bose all you have to do is move a pin , you also might need to buy the 32pin AV Connector to keep your AUX-in connection working.

    GSM Prep gives you the sharkfin but im very confident that it will not include a GPS antenna, so you will need one

    Coding 100% needed

    And for newest maps of the RNS-e just drop me a pm, i can sort you out
    :)


    Oh , i forgot! Lovely car mate :)
    Last edited: May 31, 2010
    #2
  3. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    122
    And what about his FM aerial aristrides ?
    #3
  4. aristides
    Offline

    aristides Member

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    547
    Likes Received:
    0
    Some people change the whole system (including me) and some learn to live with the fault and the -kinda- worst FM reception
    #4
  5. martinivw
    Offline

    martinivw :)

    Joined:
    Jul 14, 2008
    Messages:
    374
    Likes Received:
    18
    I have my old antennas(upper&lowerunits) which I think u will need for ure radio reception as I changed my single din unit to double din and changed my tailgate antennas with two I bought from Aristides , so pm me if ure interested
    #5
  6. aristides
    Offline

    aristides Member

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    547
    Likes Received:
    0
    Hehe things do change hands around here!

    Yeah, the old antennas would work just great, my car is also a 2008 model (had the concert unit) and with the old antennas everything works great now
    #6
  7. Nickl
    Offline

    Nickl Member

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Messages:
    126
    Likes Received:
    1
    Thanks for all the quick replies, few more questions:

    Sorry so will I need to use my Kufatec harness or will the concert unit already have one? If it already has one I guess I won't need to move any pins? Not sure the car has an AUX-in connection?
    #7
  8. aristides
    Offline

    aristides Member

    Joined:
    Aug 13, 2008
    Messages:
    547
    Likes Received:
    0
    Since my car is a MY08 (2008/6 Production) i`m thinking they will be the same

    So yeah, since it has a symphony double din unit already no harnesses needed as said before. But you will have to move the BOSE wire for the system to work properly.

    Just get the car and if it has the AUX-in port we will sort that out too :)
    #8
  9. robby
    Offline

    robby Member

    Joined:
    Dec 13, 2003
    Messages:
    456
    Likes Received:
    0
    I also have the 2 aerial amps from when i swapped from early to later stereos - offers
    #9
  10. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,237
    Likes Received:
    1,221
    What are your amp part numbers please Robby
    #10
  11. robby
    Offline

    robby Member

    Joined:
    Dec 13, 2003
    Messages:
    456
    Likes Received:
    0
    pics before i swapped them over

    [​IMG]

    [​IMG]
    #11
  12. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,237
    Likes Received:
    1,221
    what yer got in there now interms of head unit?
    #12
  13. robby
    Offline

    robby Member

    Joined:
    Dec 13, 2003
    Messages:
    456
    Likes Received:
    0
    i bought the newer chrome button version (08 model) off Geriant on here - newer amps were needed
    #13
  14. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,237
    Likes Received:
    1,221
    Chrome button what, rns-e or concert? as all rns units use the same amps as I've had old & new in my car & never an issue with antenna thrown codes.
    #14
  15. robby
    Offline

    robby Member

    Joined:
    Dec 13, 2003
    Messages:
    456
    Likes Received:
    0
    Concert stereo with 6 disc changer to replace the old 6 disc unit i had (cd, radio, cassette unit) - old 1 looked a bit dated
    #15
  16. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,237
    Likes Received:
    1,221
    Aha bistro
    #16

Share This Page