1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

needle sweep?

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by leeroywarner, Aug 17, 2011.

  1. leeroywarner
    Offline

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    [Aug 17, 2011]
    this has been covered before and I have done a bit of a search on it and couldn't come up with an answer.

    I would like to know if a needle sweep can be activated on the red dis, I know later (07 on) s3 with the red dis had this.

    my 05 3.2 quattro dis would differ from the s3 in what way?
    what menu is needed in vcds to enable this and what code would be needed?

    any help would be great
    Lee
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 20, 2014]

  3. shady-ninja
    Offline

    shady-ninja Active Member

    Joined:
    Nov 2, 2009
    Messages:
    857
    Likes Received:
    39
  4. Boydie
    Offline

    Boydie Boycie VCDS Map User

    Joined:
    Dec 24, 2006
    Messages:
    2,831
    Likes Received:
    192
    [Aug 17, 2011]
    My 07 S3 did not have the option on vcds to do the sweep
    #3
  5. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 17, 2011]
    My new S3 does it and i haven't a clue why.....and nor has Audi :shrug:
    #4
  6. Khufu
    Offline

    Khufu Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    30
    [Aug 17, 2011]
    Is got a built in wiper to clean your drool from the rev counter Paddy LOL
    #5
    RedDejavu likes this.
  7. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 17, 2011]
    Ah that would be it then :) i thought it was just waving..like happy to see me :)
    #6
  8. leeroywarner
    Offline

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    [Aug 17, 2011]
    Looking on the nerd net I can find how it's done on the newer white dis but draw a blank with the red dis even though it does work on late red dis s3's
    #7
  9. Khufu
    Offline

    Khufu Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    30
    [Aug 17, 2011]
    will be in the firmware of the cluster i'd guess so on the older ones the code just isnt there.
    #8
  10. Chappy
    Offline

    Chappy Call me Dan :)

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    450
    Likes Received:
    22
    [Aug 17, 2011]
    The new facelift Leon Cupras do it too, although I thought it was only possible on facelift clusters?
    #9
  11. S3 MRU
    Offline

    S3 MRU Member

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    759
    Likes Received:
    9
    [Aug 18, 2011]
    would love needle sweep. i guess i would need a new cluster though.
    #10
  12. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 18, 2011]
    I think Boydie got his 07 to do it ?
    #11
  13. warren_S5
    Offline

    warren_S5 Moderator Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Oct 31, 2007
    Messages:
    7,176
    Likes Received:
    2,358
    [Aug 18, 2011]
    We had a Kia Cee'd as a hire car the other week and even that did it. No longer the preserve of the high end motor, but 'trick' addition all the same. Spent hours trawling long code options in vcds on my car to get it to do it and nothing (March 2007 pre-facelift)
    #12
  14. 3.2 Ju
    Online

    3.2 Ju Well-Known Member

    Joined:
    Jul 22, 2007
    Messages:
    1,313
    Likes Received:
    63
    [Aug 18, 2011]
    Picking my March 08 S3 up this aft and that does it, in fact it's the only reason I bought it lol!
    #13
  15. Jules86
    Offline

    Jules86 At work most likely

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    243
    Likes Received:
    13
    [Aug 18, 2011]
    My S3 does it. I have a Jan 08 pre-facelift with a red dis
    #14
  16. leeroywarner
    Offline

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    [Aug 18, 2011]
    I'm guessing if it is coded in the firmware of the cluster it would be pretty much impossible to update the firmware in my cluster to a later version?
    #15
  17. Jules86
    Offline

    Jules86 At work most likely

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    243
    Likes Received:
    13
    [Aug 18, 2011]
    No idea dude. Is it worth all the hassle? lol
    I dont even notice it now!
    #16
  18. Chappy
    Offline

    Chappy Call me Dan :)

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    450
    Likes Received:
    22
    [Aug 18, 2011]
    Wonder if it's possible on my derv....
    #17
  19. paddy
    Offline

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    123
    [Aug 18, 2011]
    Come October you can join my exclusive club, the "needle swingers" :) and maybe if we all get together we might discover "why" :)
    #18
  20. Khufu
    Offline

    Khufu Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    30
    [Aug 18, 2011]
    Isn't it the S3 only that has the needle sweep regardless of year? You can do it with VCDS - well only in the cluster test LOL
    #19
  21. Sock
    Offline

    Sock Shark in a Goldfishes clothing

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    576
    Likes Received:
    18
    [Aug 18, 2011]
    Mine does it ( 08 plate with red Dis ) it has the option in the Dis for dials so does turning that off delete the sweep?

    Supose I could just go out and try it but I'm here and the car is all the way out there so it involves shoes and lots of steps :p
    #20
    MartayMcFly likes this.
  22. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,320
    Likes Received:
    1,229
    [Aug 19, 2011]
    Only on S3, R8 & high end cars & its coded into cluster via adaptation channel & it was red dis 08 onwards possibly some late 07 aswell, wont work on anyother 8P's like derv's or 3'2's.
    #21
  23. leeroywarner
    Offline

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    [Aug 21, 2011]
    Doh, thanks
    If I got hold of a red s3 cluster with the sweep built in would it be plug and play in my 05 3.2?
    #22
  24. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,320
    Likes Received:
    1,229
    [Aug 21, 2011]
    Read post 21 again mate.
    #23
  25. Chappy
    Offline

    Chappy Call me Dan :)

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    450
    Likes Received:
    22
    [Aug 21, 2011]
    Nigel, the facelift Leon FR dervs can have it coded in? Guess it must be different across the range
    #24
  26. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,320
    Likes Received:
    1,229
    [Aug 21, 2011]
    Yes but thats a newer car tbh, plus they have clusters specifically made with that feature for that specific model, the 3.2 does not & never will have given its discontinued & afaik the S3 cluster has to recognise an S3 ecu etc to allow the coding to work, but he's free to try.
    #25
  27. leeroywarner
    Offline

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    [Aug 21, 2011]
    Ah I understand now thanks, oh well guess if I want it that bad I should buy an s3
    #26

Share This Page