1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

needle sweep?

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by leeroywarner, Aug 17, 2011.

  1. leeroywarner

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    this has been covered before and I have done a bit of a search on it and couldn't come up with an answer.

    I would like to know if a needle sweep can be activated on the red dis, I know later (07 on) s3 with the red dis had this.

    my 05 3.2 quattro dis would differ from the s3 in what way?
    what menu is needed in vcds to enable this and what code would be needed?

    any help would be great
    Lee
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. shady-ninja

    shady-ninja Active Member

    Joined:
    Nov 2, 2009
    Messages:
    957
    Likes Received:
    48
    mee too
     
  4. Boydie

    Boydie Boycie
    VCDS Map User

    Joined:
    Dec 24, 2006
    Messages:
    3,005
    Likes Received:
    246
    My 07 S3 did not have the option on vcds to do the sweep
     
  5. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    125
    My new S3 does it and i haven't a clue why.....and nor has Audi :shrug:
     
  6. Khufu

    Khufu Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,704
    Likes Received:
    30
    Is got a built in wiper to clean your drool from the rev counter Paddy LOL
     
    RedDejavu likes this.
  7. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    125
    Ah that would be it then :) i thought it was just waving..like happy to see me :)
     
  8. leeroywarner

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    Looking on the nerd net I can find how it's done on the newer white dis but draw a blank with the red dis even though it does work on late red dis s3's
     
  9. Khufu

    Khufu Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,704
    Likes Received:
    30
    will be in the firmware of the cluster i'd guess so on the older ones the code just isnt there.
     
  10. Chappy

    Chappy Call me Dan!
    Audi A5

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    460
    Likes Received:
    25
    The new facelift Leon Cupras do it too, although I thought it was only possible on facelift clusters?
     
  11. RU55SSO

    RU55SSO Member

    Joined:
    Aug 3, 2010
    Messages:
    789
    Likes Received:
    21
    would love needle sweep. i guess i would need a new cluster though.
     
  12. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    125
    I think Boydie got his 07 to do it ?
     
  13. warren_S5

    warren_S5 Moderator
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Oct 31, 2007
    Messages:
    7,230
    Likes Received:
    2,473
    We had a Kia Cee'd as a hire car the other week and even that did it. No longer the preserve of the high end motor, but 'trick' addition all the same. Spent hours trawling long code options in vcds on my car to get it to do it and nothing (March 2007 pre-facelift)
     
  14. -Ju-

    -Ju- Well-Known Member
    Audi S3

    Joined:
    Jul 22, 2007
    Messages:
    1,536
    Likes Received:
    107
    Picking my March 08 S3 up this aft and that does it, in fact it's the only reason I bought it lol!
     
  15. Jules86

    Jules86 At work most likely

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    243
    Likes Received:
    13
    My S3 does it. I have a Jan 08 pre-facelift with a red dis
     
  16. leeroywarner

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    I'm guessing if it is coded in the firmware of the cluster it would be pretty much impossible to update the firmware in my cluster to a later version?
     
  17. Jules86

    Jules86 At work most likely

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    243
    Likes Received:
    13
    No idea dude. Is it worth all the hassle? lol
    I dont even notice it now!
     
  18. Chappy

    Chappy Call me Dan!
    Audi A5

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    460
    Likes Received:
    25
    Wonder if it's possible on my derv....
     
  19. paddy

    paddy Audi=No fault code, no idea

    Joined:
    Feb 6, 2008
    Messages:
    5,133
    Likes Received:
    125
    Come October you can join my exclusive club, the "needle swingers" :) and maybe if we all get together we might discover "why" :)
     
  20. Khufu

    Khufu Well-Known Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,704
    Likes Received:
    30
    Isn't it the S3 only that has the needle sweep regardless of year? You can do it with VCDS - well only in the cluster test LOL
     
  21. Sock

    Sock Shark in a Goldfishes clothing

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    576
    Likes Received:
    18
    Mine does it ( 08 plate with red Dis ) it has the option in the Dis for dials so does turning that off delete the sweep?

    Supose I could just go out and try it but I'm here and the car is all the way out there so it involves shoes and lots of steps :p
     
    MartayMcFly likes this.
  22. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  23. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    28,165
    Likes Received:
    1,431
    Only on S3, R8 & high end cars & its coded into cluster via adaptation channel & it was red dis 08 onwards possibly some late 07 aswell, wont work on anyother 8P's like derv's or 3'2's.
     
  24. leeroywarner

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    Doh, thanks
    If I got hold of a red s3 cluster with the sweep built in would it be plug and play in my 05 3.2?
     
  25. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    28,165
    Likes Received:
    1,431
    Read post 21 again mate.
     
  26. Chappy

    Chappy Call me Dan!
    Audi A5

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    460
    Likes Received:
    25
    Nigel, the facelift Leon FR dervs can have it coded in? Guess it must be different across the range
     
  27. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor Gold Supporter VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    28,165
    Likes Received:
    1,431
    Yes but thats a newer car tbh, plus they have clusters specifically made with that feature for that specific model, the 3.2 does not & never will have given its discontinued & afaik the S3 cluster has to recognise an S3 ecu etc to allow the coding to work, but he's free to try.
     
  28. leeroywarner

    leeroywarner Member

    Joined:
    Jun 22, 2011
    Messages:
    52
    Likes Received:
    1
    Ah I understand now thanks, oh well guess if I want it that bad I should buy an s3
     

Share This Page