1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

nearly stalling 3 minutes after starting

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by jimmp, Jul 24, 2010.

  1. jimmp

    jimmp Member

    Joined:
    Feb 5, 2009
    Messages:
    194
    Likes Received:
    1
    Hello Team!

    I've got a problem with my 8L 1.8T quattro.

    Car is an '01 and now has 102K on it but has seen main stealer servicing all it's life. I've personally spent an obscene amount on it (decent A3's hard to find where I am) and it is almost as sweet as a nut.

    HOWEVER, more and more, after starting, 3 minutes in the engine nearly stalls, several warning lights come on then go out, the rev counter drops off then comes back and it JUST catches and keeps going.

    Only happens when I'm at the lights. Incidentally, it's virtually undriveable for the 1st 60 seconds after starting; until the engine revs drop slightly. It doesn't register in data logging and doesn't generate a Fault Code. Runs absolutely fine other than that- never affects it "on load" only when stationary.

    Please tell me somebody immediately knows what this is?!

    Just bought a Haynes manual and there's NOTHING on engine management- schematics are useless cartoons.

    Thanks

    JimP
     
  2. Advert Guest Advertisement


  3. Madeley

    Madeley Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Jun 27, 2010
    Messages:
    125
    Likes Received:
    0
  4. finesse

    finesse Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Aug 15, 2006
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    10
  5. <tuffty/>

    <tuffty/> Badger 5 Edition...Its all about the flow...
    Staff Member Moderator Audi S3

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    19,963
    Likes Received:
    3,289
    Vacuum leak sounds favourite, check fuel trims on VAGCOM (block 032) and check pipes/hoses under the inlet mani... most likely PCV pipes that have rotted and split

    <tuffty/>
     
  6. jimmp

    jimmp Member

    Joined:
    Feb 5, 2009
    Messages:
    194
    Likes Received:
    1
    thanks for this!

    (can't believe I got a response!)

    It's already been through diagnostics with the Stealers and it registered nothing. However I'll take up local support!

    Tufftybloke- what are the PCV pipes and where would I find them?

    Took the Throttle Body off this afternoon and spent an hour cleaning it out...

    JimP
     
  7. finesse

    finesse Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Aug 15, 2006
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    10
    Under and around the intake manifold.
     
  8. Dazboss

    Dazboss Like A Thristy Dingo ;)

    Joined:
    Jul 10, 2010
    Messages:
    366
    Likes Received:
    0
    Do these have a idle air control valve ?

    If so check that out, the motors wear out on them !
     
  9. jimmp

    jimmp Member

    Joined:
    Feb 5, 2009
    Messages:
    194
    Likes Received:
    1
    hmm... well- I took off the Throttle Body yesterday and cleaned it out; it wasn't that bad and took the car to work this morning to see what would happen. It started and was driveable immediately which was amazing- no juddering or having to wait.
    However, it still nearly stalled a couple of times 3 minutes in- checked all the hosing aroung the intake manifold and it's all in great nick- quite an odd engine bay for a car of 102K, it all looks in great condition.

    Where does that leave me!!?

    Think I might have found the Stat Valve- how do I add pictures?
     
  10. jimmp

    jimmp Member

    Joined:
    Feb 5, 2009
    Messages:
    194
    Likes Received:
    1
    In fact- can anyone point me to good diagram of the 1.8T engine? One that shows how all the induction piping goes round it and where all the ECU sensors and control units are...?

    (don't want much do I...?)

    JimP
     
  11. 1animal1

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!
    VCDS Map User

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,979
    Likes Received:
    36
    possibly the knock sensor situated under the oil filter....£40 for non OEM part - vagcom will give half confirmation of it being that, but to me thats what it sounds like
     

Share This Page