1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

My a3 says safe when I turn it on and won't start ???

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by tanjawi, Mar 28, 2013.

  1. tanjawi

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    My a3 says safe when I turn it on and won't start and if it start it go off stright away
    also the battery warning comes on as well and it say battery low

    help please
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,994
    Likes Received:
    1,383
    Charge battery 1st.
     
  4. tanjawi

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    it is the battery whos doing that ??/
     
  5. tanjawi

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    i think the battery was fine because as i said it turn on but it stop stright away
     
  6. 347

    347 Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 30, 2006
    Messages:
    317
    Likes Received:
    35
    if the battery is weak then yes it will turn on , but then loose the power and not be able to start.
     
  7. tanjawi

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    i think is about the new key fob i got today as I bought a new key fob off ebay and just took all the electronic bits, key and transponder out the old key and put it in the new case. It will unlock the door with the remote but when I try start the car it just come up saying "safe
     
  8. elrao

    elrao Member

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    353
    Likes Received:
    16
    If the car runs and then cuts out, that sounds like the immobiliser.

    Do you have another key to check?
     
  9. 347

    347 Active Member
    VCDS Map User

    Joined:
    Sep 30, 2006
    Messages:
    317
    Likes Received:
    35
    er that information would have been handy on the first post .

    yes sounds like your immobiliser is working and cutting the power.

    a trip to audi now
     
  10. tanjawi

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    the car doesnt run at all i just turn the engine on for 1sec then it go off and it says safe
     
  11. mike foster

    mike foster Fossie
    VCDS Map User

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    3,967
    Likes Received:
    80
    You PM'd me and I have answered explaining the problem !
     
  12. gen.heinz guderian

    gen.heinz guderian Well-Known Member
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jun 24, 2011
    Messages:
    1,346
    Likes Received:
    125
    If you have a spare key , try that and it should work.
    Sounds like the Transponder has been damaged when you swapped to the new fob.
     
  13. tanjawi

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    i dont have spare key :(
     
  14. shady-ninja

    shady-ninja Active Member

    Joined:
    Nov 2, 2009
    Messages:
    957
    Likes Received:
    48
    Rubbish!!
    dont sscare the poor guy.
    it just needs recoding.
    i face a similar dilemna here
    and as such cant change the case
    untill i buy another key from Audi.
     
  15. mike foster

    mike foster Fossie
    VCDS Map User

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    3,967
    Likes Received:
    80
    You can't recode the immobiliser chip, it's a one-shot chip.
     
  16. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,994
    Likes Received:
    1,383
    No, what you're advising is rubbish I'm afraid, Heinz & Mike are correct, the megamos 48 is once only programmable to that car, if existing damaged, he would need a new immo chip coded & if using audi would be a new complete key.

    I suspect all he has done is swapped the remote side across & hasn't swapped the glass capsule with immo chip inside, its glued into the top of the key & isn't part of the remote pcb & isn't immediately obvious to 99% of car woners, if he has swapped the chip across separately then he's obvious damaged it.

    Yes 347 is 100% correct, advise us of the complete story, not half otherwise we're just pissing in the wind trying to help you.

    Also if it says battery is low, then surely that denotes the car battery needs charging.
     
  17. tanjawi

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    i just transfer back what i have transfer first time to the new key fob
    and now the SAFE mood gone from the screen but i think the battery just need charging as it more than 1 week never turned the engine on as i been busy
    and also i think i didnt transfer the glass capsul as MIKE says because i never touch nothing from the key instead of the key blade

    ill just keep my old one lol
    thank you every one for this assitance
     

Share This Page