1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

My a3 says safe when I turn it on and won't start ???

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by tanjawi, Mar 28, 2013.

  1. tanjawi
    Offline

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    [Mar 28, 2013]
    My a3 says safe when I turn it on and won't start and if it start it go off stright away
    also the battery warning comes on as well and it say battery low

    help please
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Dec 29, 2014]

  3. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,515
    Likes Received:
    1,276
    [Mar 28, 2013]
    Charge battery 1st.
    #2
  4. tanjawi
    Offline

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    [Mar 28, 2013]
    it is the battery whos doing that ??/
    #3
  5. tanjawi
    Offline

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    [Mar 28, 2013]
    i think the battery was fine because as i said it turn on but it stop stright away
    #4
  6. 347
    Offline

    347 Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Sep 30, 2006
    Messages:
    306
    Likes Received:
    26
    [Mar 28, 2013]
    if the battery is weak then yes it will turn on , but then loose the power and not be able to start.
    #5
  7. tanjawi
    Offline

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    [Mar 28, 2013]
    i think is about the new key fob i got today as I bought a new key fob off ebay and just took all the electronic bits, key and transponder out the old key and put it in the new case. It will unlock the door with the remote but when I try start the car it just come up saying "safe
    #6
  8. elrao
    Offline

    elrao Member

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    353
    Likes Received:
    16
    [Mar 28, 2013]
    If the car runs and then cuts out, that sounds like the immobiliser.

    Do you have another key to check?
    #7
  9. 347
    Offline

    347 Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Sep 30, 2006
    Messages:
    306
    Likes Received:
    26
    [Mar 28, 2013]
    er that information would have been handy on the first post .

    yes sounds like your immobiliser is working and cutting the power.

    a trip to audi now
    #8
  10. tanjawi
    Offline

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    [Mar 28, 2013]
    the car doesnt run at all i just turn the engine on for 1sec then it go off and it says safe
    #9
  11. mike foster
    Offline

    mike foster Fossie VCDS Map User

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    3,967
    Likes Received:
    79
    [Mar 28, 2013]
    You PM'd me and I have answered explaining the problem !
    #10
  12. gen.heinz guderian
    Offline

    gen.heinz guderian Well-Known Member Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jun 24, 2011
    Messages:
    1,359
    Likes Received:
    125
    [Mar 28, 2013]
    If you have a spare key , try that and it should work.
    Sounds like the Transponder has been damaged when you swapped to the new fob.
    #11
  13. tanjawi
    Offline

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    [Mar 28, 2013]
    i dont have spare key :(
    #12
  14. shady-ninja
    Offline

    shady-ninja Active Member

    Joined:
    Nov 2, 2009
    Messages:
    885
    Likes Received:
    40
    [Mar 28, 2013]
    Rubbish!!
    dont sscare the poor guy.
    it just needs recoding.
    i face a similar dilemna here
    and as such cant change the case
    untill i buy another key from Audi.
    #13
  15. mike foster
    Offline

    mike foster Fossie VCDS Map User

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    3,967
    Likes Received:
    79
    [Mar 28, 2013]
    You can't recode the immobiliser chip, it's a one-shot chip.
    #14
  16. NHN
    Offline

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,515
    Likes Received:
    1,276
    [Mar 28, 2013]
    No, what you're advising is rubbish I'm afraid, Heinz & Mike are correct, the megamos 48 is once only programmable to that car, if existing damaged, he would need a new immo chip coded & if using audi would be a new complete key.

    I suspect all he has done is swapped the remote side across & hasn't swapped the glass capsule with immo chip inside, its glued into the top of the key & isn't part of the remote pcb & isn't immediately obvious to 99% of car woners, if he has swapped the chip across separately then he's obvious damaged it.

    Yes 347 is 100% correct, advise us of the complete story, not half otherwise we're just pissing in the wind trying to help you.

    Also if it says battery is low, then surely that denotes the car battery needs charging.
    #15
  17. tanjawi
    Offline

    tanjawi Member

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    [Mar 28, 2013]
    i just transfer back what i have transfer first time to the new key fob
    and now the SAFE mood gone from the screen but i think the battery just need charging as it more than 1 week never turned the engine on as i been busy
    and also i think i didnt transfer the glass capsul as MIKE says because i never touch nothing from the key instead of the key blade

    ill just keep my old one lol
    thank you every one for this assitance
    #16

Share This Page