1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Low MPGs on morning starts

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by rraghvani, Feb 27, 2013.

  1. rraghvani
    Offline

    rraghvani Whoever does not try, does not learn.

    Joined:
    Feb 23, 2004
    Messages:
    203
    Likes Received:
    2
    [Feb 27, 2013]
    Got a Revo Stage 1 on my Audi S3 (2002) BAM, sometimes I have noticed when accelerating from stand still up to 2000 revs (not thrashing it) before changing gear, there’s an intermitted sudden kick, like a surge of power even though the turbo isn’t fully spooled up. My MPG drops to around 8.0mpg (like this morning), which to me is not correct. Once the car is fully warmed up, it seems normal – i.e. on boost it drops to around 17mpg.

    Anyone have any clues as to what could possibly be the cause of this?
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Dec 29, 2014]

  3. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    9,882
    Likes Received:
    1,589
    [Feb 27, 2013]
    cold start enrichment perhaps?
    #2
  4. rraghvani
    Offline

    rraghvani Whoever does not try, does not learn.

    Joined:
    Feb 23, 2004
    Messages:
    203
    Likes Received:
    2
    [Feb 28, 2013]
    Could be, is that normal for everyone?
    #3
  5. Vex182
    Offline

    Vex182 Guess what I drive...

    Joined:
    Apr 23, 2012
    Messages:
    998
    Likes Received:
    72
    [Feb 28, 2013]
    To be honest, my mpg can be in single figures under part throttle when cold but not noticed any "kick". It's very always very smooth up to about 2,500-2,800.
    #4
  6. rraghvani
    Offline

    rraghvani Whoever does not try, does not learn.

    Joined:
    Feb 23, 2004
    Messages:
    203
    Likes Received:
    2
    [Feb 28, 2013]
    After getting Revo Stage 1, I had noticed at about 2500 revs there’s a surge of power. However, there are times when accelerating very slowly, and keeping the revs at around 1500 – there’s an intermittent surge of power, to which I have then to de-accelerate. I don’t know whether that’s the behaviour of the Stage 1, or whether due to “cold start enrichment”.

    Currently it’s not causing any issues what so ever, but I would just like to understand as to why it’s doing that.
    #5

Share This Page