1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Loss of power, glow plug light, no acceleration

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by Kassim, Aug 3, 2014.

  1. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 3, 2014]
    Hello, I have recently purchased an audi a4 2.0 tdi Quattro 170bhp, 2007, with a BRD engine, I have had this issue since purchased, when accelarating either on motorway or elsewhere! The glow plug light comes on and loses power, and now there is not much power when driving, since reading these forums, thought it could be egr pipe etc, I have taken this to a garage who have given me two codes, po299-obd and 00665 -vag and say boost pressure regulation reached? I'm no mechanic but they have recommended refurb the turbo? If I go ahead is there other items that can be sorted out like the egr etc, cleaned? So no need to keep taking it back. Hope you can help, I would be grateful. Thank you.
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 22, 2014]

  3. Whopper
    Offline

    Whopper Active Member

    Joined:
    Sep 26, 2012
    Messages:
    249
    Likes Received:
    30
    [Aug 3, 2014]
    Where you located?
    #2
  4. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 3, 2014]
    Im in blackburn, lancashire
    #3
  5. studunc06
    Offline

    studunc06 New Member

    Joined:
    Apr 27, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    [Aug 3, 2014]
    hi mate the do you trust the garage that you took it too, i only ask as it sounds very similar to the problem i had with mine, i have the exact same car and engine code. the problem with mine was the vacum unit under the inlet manifold, the part itself was only about10-11 quid but the manifold has to come off to get to it. might be worth trying this first before going down the more expensive road of a new turbo. good luck.
    #4
  6. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 3, 2014]
    I shall try this over the week and see what happens, thank you very much for your help.
    #5
  7. studunc06
    Offline

    studunc06 New Member

    Joined:
    Apr 27, 2014
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    [Aug 3, 2014]
    pretty sure that the p0299 code is the on that i had when i think about it but i only had one code and i notice you have 2 maybe the other one relates to the turbo but like i said try the vacum unit first. mine was happening when i was putting the engine under load whilst at speed for example giving the car a bit more gas as i start on a hill on a motorway.
    #6
  8. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 3, 2014]
    Thank you very much for your responses, i will try the vacuum first and see, probably will need clean anyway, so worth doing, also is it worth replacing egr pipes etc too do you think? If all else fails then turbo it may be, but what you have mentioned about the loss if power is bang on with what i am experiencing. Will update this as the week gies by. Take care
    #7
  9. mm707
    Online

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    232
    Likes Received:
    5
    [Aug 4, 2014]
    No need to replace anything except the actuator and new gasgets.
    Have plenty of carb cleaner to clean out the manifold.
    #8
  10. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 4, 2014]
    Thank you for your response, where is the actuator located?
    #9
  11. mm707
    Online

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    232
    Likes Received:
    5
  12. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 14, 2014]
    Hello folks, well the car has been at the garage since last monday, and had the following done, turbo rebuilt and services as the veins where knackered, intercooler changed as the old one had a pin hole, dpf regeneration is not happening and always showing zero, so they are no woundering ifs been re-mapped and getting someone to check it. Now the turno has more power the problem has got worse! Any ideas please would be grateful!

    Thank you
    #11
  13. Stevieb2905
    Offline

    Stevieb2905 Active Member

    Joined:
    Oct 15, 2012
    Messages:
    280
    Likes Received:
    69
    [Aug 14, 2014]
    I suffered this as well, didn't loose much power though and it stopped flashing after I had pulled in and cycled the ignition. New fuel filter cured it for me.
    #12
  14. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 14, 2014]
    Ok will try that as well. Thank you! Never new my dream car would turn out to be a night mare
    #13
  15. theo289
    Offline

    theo289 Member

    Joined:
    Oct 31, 2012
    Messages:
    250
    Likes Received:
    10
    [Aug 19, 2014]
    Had exactly the same issue with my B7 Audi A4 Special Edition 170 Quattro - ended up being the inlet manifold was broke. Had it replaced by Audi which cost £888 including parts, labour and courtesy car.

    If you didn't want to get it replaced, have a look at APR performance and their inlet manifold delete kit..

    http://www.goapr.co.uk/products/rfd_20t_ea113.html

    Good luck!
    #14
  16. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 19, 2014]
    Thank you for your reply, the garage has had a few problems with the car, they checked the inlet manifold and map sensors etc, and when taken if on a few test runs it still used to limp out. However when checked the exhaust after a run the front was hot and the back cold, so they tried disconnect it from turbo and car didnt limp out. It seems the chap i bought the car from must of had the problem and got rid to me. Chocking the engine when loading. Final checks tommorow i think and should get car back thursday.
    #15
  17. theo289
    Offline

    theo289 Member

    Joined:
    Oct 31, 2012
    Messages:
    250
    Likes Received:
    10
    [Aug 19, 2014]
    Good luck! Glad they identified it. Any incline on how much the bill is?
    #16
  18. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 20, 2014]
    Will find out the bill tommorow, its probably a big one, as they car has been there 2 half weeks, but ive used the garage fir nearly 15 years so thaf may help a little. I hope .
    #17
  19. theo289
    Offline

    theo289 Member

    Joined:
    Oct 31, 2012
    Messages:
    250
    Likes Received:
    10
    [Aug 20, 2014]
    Again, good luck mate
    #18
  20. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 21, 2014]
    Bad news people! Car is still limping out when driving, had dpf removed aswell because it was choking the turbo, now sending turbo back to be checked! Will have to try blanking out egr too. So no car as yet!
    #19
  21. markspark
    Offline

    markspark New Member

    Joined:
    Feb 27, 2012
    Messages:
    20
    Likes Received:
    1
    [Aug 25, 2014]
    Ive got vcds in Accrington if needed
    #20
  22. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 25, 2014]
    Hi mate, not been back to the garage since thursday! What are vcds again?
    #21
  23. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 29, 2014]
    Hello any body used aet turbos in yorkshire, wakefeild?
    #22
  24. Whopper
    Offline

    Whopper Active Member

    Joined:
    Sep 26, 2012
    Messages:
    249
    Likes Received:
    30
    [Aug 29, 2014]
    Aet are pretty well known bud
    #23
  25. kellogz
    Offline

    kellogz Member

    Joined:
    Sep 19, 2013
    Messages:
    137
    Likes Received:
    20
    [Aug 29, 2014]
    I
    I just used www.gap-turbo s.com all parts uk built and 3 year warranty I've had no problems so far with mine :uk:
    Last edited: Aug 29, 2014
    #24
  26. Kassim
    Offline

    Kassim New Member

    Joined:
    Aug 1, 2014
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    [Aug 29, 2014]
    Thank you for your replys, will explain my dilemma when i get a chance, will research further. Again thank you
    #25

Share This Page