1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Losing coolant

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by Macdoon, Nov 30, 2013.

  1. Macdoon

    Macdoon Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Messages:
    1,720
    Likes Received:
    398
    This is driving me mad, trawled soooo many threads........

    Losing coolant (slow loss), no external leaks (pressure test done), so obviously it's going somewhere.
    Anyone else had this- my mate is thinking possible EGR cooler internal leak.

    Short of waiting for it to get worse, I'm at a loss.


    Still got the smoking/ rough idle issue from cold start until run up to temp.
     
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide this advert.
  3. Avnt

    Avnt Active Member

    Joined:
    Mar 30, 2013
    Messages:
    240
    Likes Received:
    25
    Could u pressure the system to show any leaks?

    Should really have read the pressure test done thing. 😑
     
  4. hades-

    hades- Yorkshire & Humber Rep.
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    9,381
    Likes Received:
    620
    read his post hes had that done
     
  5. lynallbel

    lynallbel Active Member

    Joined:
    Oct 9, 2013
    Messages:
    395
    Likes Received:
    36
    Read his post hes noticed he said that:whistle2:
     
  6. dpaz

    dpaz Active Member

    Joined:
    Oct 28, 2011
    Messages:
    428
    Likes Received:
    73
  7. Broken Byzan

    Broken Byzan Photographic Moderator
    Staff Member Moderator VCDS Map User

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,966
    Likes Received:
    381
    sounds like a porus head/ leaky gasket or similar, that'd cause all of your issues inc rough cold start.
     
  8. lynallbel

    lynallbel Active Member

    Joined:
    Oct 9, 2013
    Messages:
    395
    Likes Received:
    36
    Second k-seal ive used it a few times and its worked, in one case the rad is still water tight over 4 years later!
     
  9. Macdoon

    Macdoon Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Messages:
    1,720
    Likes Received:
    398
    Not that I know much about engines, but would this be indicated on a dye & pressure test?
     
  10. Big Al

    Big Al A4 B7 bits for sale!!

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    461
    Likes Received:
    64
    Check the turbo coolant lines? My TFSI had small leaks but because of the turbo heat, it was being burnt/evaporated off leaving small residues only. Good luck with the fix!
     
  11. Macdoon

    Macdoon Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Messages:
    1,720
    Likes Received:
    398
    Cheers Al, every idea and bit of info helps
     
  12. Macdoon

    Macdoon Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Messages:
    1,720
    Likes Received:
    398
    Update..... looked into this issue more thoroughly, turns out that there has been a known issue with early EGR coolers, Audi have revised the cooler a couple of times. So... no obvious signs of water anywhere around the engine bay. No pool of water under car in the morning. Losing about 1 litre of coolant every 2 days. Rough idle on cold start and smoking. Took the EGR valve apart, full of sludge again, only cleaned out just over a year ago, this time tho' the soot was damp, so water must be getting through. New EGR cooler ordered, £275 grrr
     
    A4_MaJiK likes this.
  13. A4_MaJiK

    A4_MaJiK Azeem

    Joined:
    Jul 18, 2012
    Messages:
    927
    Likes Received:
    108
    Did the cooler replacement sort this issue? I'm getting white smoke on idle but only when engine is warm. Thinking it may be the cooler as the cooler is bypassed on cold start.
     
  14. Mike_B

    Mike_B Active Member

    Joined:
    Aug 22, 2011
    Messages:
    398
    Likes Received:
    37
    I know you said you have done a pressure test, but check the header tank cap - there's an O ring on the centre, screw in, bit which had failed on mine. Also, the tanks themselves fail - on mine, even with a new cap it still blew coolant as the hole had expanded a bit and was allowing coolant thro. £30 or so for both parts and a 10 min job to replace the tank.
     
  15. unitzero

    unitzero Bagged B7 170 TDI Avant

    Joined:
    Sep 13, 2008
    Messages:
    462
    Likes Received:
    102
    May be best to PM him as this thread is almost a year old and the chap has a B8 now so may not see your reply.
     

Share This Page