1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

ko3 or ko3s?

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by dantheman1986, Sep 11, 2006.

  1. dantheman1986
    Offline

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    255
    Likes Received:
    0
    i hae an a3 1.8t quattro sport 180bhp, which turbo will i have? its a 2000 x reg and its dbw if that helps, thanks
    #1
  2. Olly_K
    Offline

    Olly_K Administrator

    Joined:
    Jun 10, 2000
    Messages:
    2,678
    Likes Received:
    1
    it will be k03.
    S3's have the K04 if i remember correctly
    #2
  3. dantheman1986
    Offline

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    255
    Likes Received:
    0
    i know it will be a ko3 but will it be the normal one or the ko3S??
    #3
  4. Olly_K
    Offline

    Olly_K Administrator

    Joined:
    Jun 10, 2000
    Messages:
    2,678
    Likes Received:
    1
    oh, um, i didnt know there were different types of k03....
    #4
  5. Tallpaul
    Offline

    Tallpaul Member

    Joined:
    Jun 14, 2006
    Messages:
    835
    Likes Received:
    0
    if it was a year newer i'd say it's defo got a K03s. But you're right around the time they swapped from k03 to k03s for the 180bhp lumps.

    If you wanna PM me your chassis number i can have a look on ETKA and see what turbo Audi spec as a replacement.
    #5
  6. ANDYTQ
    Offline

    ANDYTQ Member

    Joined:
    Oct 26, 2003
    Messages:
    951
    Likes Received:
    23
    Mine is a ajq model 2000 on a w and it was a ko3 before i swapped it for a ko3s.Cheers Andy
    #6
  7. dantheman1986
    Offline

    dantheman1986 Member

    Joined:
    Mar 27, 2006
    Messages:
    255
    Likes Received:
    0
    whats the differenc e between the ko3 and the ko3s? i know u can get mor epower from the ko3s but why?
    #7
  8. Wicked666
    Offline

    Wicked666 Active Member

    Joined:
    Feb 27, 2005
    Messages:
    584
    Likes Received:
    32
    after a swop is a new remap required?
    #8
  9. Tallpaul
    Offline

    Tallpaul Member

    Joined:
    Jun 14, 2006
    Messages:
    835
    Likes Received:
    0
    K03s has a bigger inlet and slightly larger compressor, it can flow more gas than the K03 but still maintains the same housing.

    I've read conflicting reports on whether you can bolt on a K03s without another remap. You certainly couldn't run it without any remap and i don't think it should just be run with a generic Stage 1 map such as REVO (even REVO say their Stage 1 map isn't designed to work with it) as you may end up running lean.

    Most Stage 2 maps should be adaptable to give the required extra fuelling, but not all stage 2 serial maps are compatable with the ECU's that K03 cars came with. In that case you could go somewhere like Jabba who can do live mapping for fuel and timing.
    #9
  10. ANDYTQ
    Offline

    ANDYTQ Member

    Joined:
    Oct 26, 2003
    Messages:
    951
    Likes Received:
    23
    I ran mine on revo st1 for ages waiting for revo to bring out st2 with no problems at all,ko3s just pulls more at higher revs and doesn't run out of puff at 5000rpm.If you already have revo its only £50 extra plus a 4 bar fuel regulater to switch to st2.Otherwise its jabba or custom code.
    #10
  11. Tallpaul
    Offline

    Tallpaul Member

    Joined:
    Jun 14, 2006
    Messages:
    835
    Likes Received:
    0
    Like i said, conflicting reports :)

    Unfortunatly, old-school AGU engines like mine can't have Revo Stage 2 :(

    Which means i'd be looking a parting with about £400 - 600 to Jabba, plus the price of the blower. Then i'd have even more disgusting inlet air temps so i'd need uprated intercooling...
    #11

Share This Page