1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

K03S AGU With Revo Stage 1

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by sekenzo, Feb 8, 2010.

  1. sekenzo
    Offline

    sekenzo Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    102
    Likes Received:
    0
    I will be putting a K03S on my AGU engine. What sort of performance increase will i get if i stick to my revo stage 1 chip?
    #1
  2. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    9,477
    Likes Received:
    1,299
    you can expect the turbo to flow too much air and possibly cause it to run lean and blow up :)

    happy days!
    #2
  3. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,792
    Likes Received:
    1,284
    And you said I was harsh!! LOL ;P

    <tuffty/>
    #3
  4. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    9,477
    Likes Received:
    1,299
    haha, I still agree'd with you though :p and I'm sure on this occasion you'll agree with me!
    #4
  5. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,792
    Likes Received:
    1,284
    LOL... K03s will flow more air... Looking at the Revo web site suggests they do 150bhp and 180 bhp versions of their stage 1 software and the AGU is a 150bhp model so I would think you would need to have a chat with your tuner as they may be able to tweak things a bit with the select box...

    They did fit the K03s to 150bhp models too but I would get the car logged once its fitted to ensure fuelling isn't affected too badly because as Prawn has said the engine could potentially run lean... which is bad....

    <tuffty/>
    #5
  6. badger5
    Online

    badger5 RIP S3dave Site Sponsor

    Joined:
    May 28, 2004
    Messages:
    7,283
    Likes Received:
    673
    agu is old me3.8 ecu which runs a lot of fuinction off the maf sensor
    narrow band lambda on them also so not overly clear what fueling is when logging via vagcom

    Its not a huge airflow difference over k03.. just keeps going a bit longer up the revs
    #6
  7. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    9,477
    Likes Received:
    1,299
    As bill says, because it's maf based people will argue that it can detect the extra air flow and fuel accordingly, and I believe the ECU can do this up to a point.

    The reason I say it's a bad idea is because I've done it before. I ran a ko3S on a revo st1 map for about 4 months whilst saving up for a st2 map, and whilst the car was really quick, it developed a pretty nasty top end lean misfire, and the plugs were an exremely light colour, almost white. the timming pull was also horrific (surely due to massive DET problems)

    basicly, I figured out within 2 days that it was REALLY bad news, and drove for the next 4 months without ever exceeding 4000rpm or half throttle until I could afford to have it mapped.


    I also ran 14psi on my old KO3 on the standard 150bhp map using an MBC, again it worked OK and didn't blow up, but it definately ran lean- hence the reason for me getting the revo originally.

    Same engine still going strong now at 200k running 20psi through my ko3S :)
    #7
  8. badger5
    Online

    badger5 RIP S3dave Site Sponsor

    Joined:
    May 28, 2004
    Messages:
    7,283
    Likes Received:
    673
    crude fix is 4bar fpr
    #8
  9. Welly
    Offline

    Welly VX220 SC Driver :)

    Joined:
    Aug 5, 2009
    Messages:
    10,699
    Likes Received:
    117
    The 4 Bar FPR on my AGU w/K03S caused me no end of problems. Ran like a dog! Too much fuel all the time, you could feel it coming off boost. The engine would judder!
    #9
  10. Plunky
    Offline

    Plunky Member

    Joined:
    Jul 22, 2009
    Messages:
    520
    Likes Received:
    2
    i've cureently got a k03s on my agu as i changed the turbo at the weekend.
    As Prawn has stated too, i am not exceeding 4000rpm or half throttle aswell, but i only have to wait til the 20th though :D not 4 months!
    I would advise getting your current map tweaked a bit too suit the k03s otherwise you'll run into problems
    #10
  11. sekenzo
    Offline

    sekenzo Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    102
    Likes Received:
    0
    I didn't know its that serious... I always thought all that can happen is you can't extract the full potential out of the new turbo...

    does revo do stage 2 upgrade for AGU?
    #11
  12. Welly
    Offline

    Welly VX220 SC Driver :)

    Joined:
    Aug 5, 2009
    Messages:
    10,699
    Likes Received:
    117
    Nope....

    The only place you can get a specialist map for the AGU K03S is R Tech.
    #12
  13. sekenzo
    Offline

    sekenzo Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    102
    Likes Received:
    0
    Thanks... I know about rtech and they will be my first choice for a remap... Actually the main reason why I started this thread is after reading their customer feedback section on "Golf IV GTI 1.8T 20v AGU with K03s Turbo upgrade & R-Tech 230bhp+ remap"

    and one of the statements made was:

    "... I was in love Nick said that he would put the Revo map back on so that I could compare the two maps and if I prefered the Revo map then he would leave it on and not charge me anything!..."

    So this prompted me to think if Rtech thinks it is alright to stick with Revo... it couldn't be too bad... Slightly confused now :confused:
    #13
  14. badger5
    Online

    badger5 RIP S3dave Site Sponsor

    Joined:
    May 28, 2004
    Messages:
    7,283
    Likes Received:
    673
    RTech put REVO back on ? as a non-dealer?
    tutt tutt
    #14
  15. sekenzo
    Offline

    sekenzo Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    102
    Likes Received:
    0
    Well from what i read, they didn't in the end because the customer is happy with the new map. But it does seem like it was an option offered to the customer...

    hence the reason why I was asking if it is ok to stick with my REVO map, because surely if it will blow up, Rtech will never have offered that option... maybe I am just being thick
    #15
  16. R-Tech-Nick
    Offline

    R-Tech-Nick Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    24
    Your getting good at these...lol I dont know what I have done to upset you???

    Just to add the me 3.8 wont allow any read via the obd, the way to test our map back to back it use a spare ecu with the E2 patched there there are 3 versions of me3.8 which will cover all the AGUs unlike the Me7.5. It saves a lot of time and hassle. If you spend a few mins on reading on the forums which we work with you will read from customers, that we switch over ecu so the Revo maps are not lost, if the customer wants to keep our map then there ecu gets flashed over and there current map lost for good.

    Nick
    Last edited: Feb 13, 2010
    #16
  17. R-Tech-Nick
    Offline

    R-Tech-Nick Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    24
    Hello,

    You will be fine running a Ko3s with your current stage1 map, Even the stock AGU map will fuel the Ko3s fine.
    Like Bill said the ECU revolves around the MAF reading, the scale is maxed out in the mapping at 673kg hr or 186 g/s plus temp off set to take the upper limit a faction higer. As long as the engine is flowing in this window the and the boost has not been wound right up them the car WILL be fine.
    Its when you start to crank the boost you way over what the ecu wants you will run in to lean conditions.
    #17
  18. voorhees
    Offline

    voorhees Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    15,050
    Likes Received:
    1,156
    :icon_thumright: lets keep it nice peeps please
    #18
  19. badger5
    Online

    badger5 RIP S3dave Site Sponsor

    Joined:
    May 28, 2004
    Messages:
    7,283
    Likes Received:
    673
    nick, where did the poster say anything about ecu's swapped?? am i a mind reader??? nope..

    I dont trawl the forums looking for happy r-tech customers to know what you do, so guess what, i did'nt know ecu was swapped physically. now explained, its not a problem

    its not like its unheard of "tuners" flashing other peoples codes into cars and calling them their own... seen it several times, including a well known company who do flash revo files amongst others to customers, peddled as their own.. All of which is dubious to say the least

    you swapped ecu's, to compare.. no probs with that at all

    flashing other peoples codes however... would be frowned upon.. Imagine if i flashed a code i had read out of an r-tech mapped car and flogged it as my own.. you would be rightly quite upset about it i would think, judging by how trigger happy you are to complain to me about my post.

    you say you did'nt flash revo.. so nowt wrong then.
    if you had, you know you would have been in the wrong for doing so.
    simples

    go relax with a coffee or something. i was not having a pop at you... and appologise if i upset you.
    regards
    bill
    Last edited: Feb 13, 2010
    #19
  20. R-Tech-Nick
    Offline

    R-Tech-Nick Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    24
    Not a problem Bill, apology accepted.:icon_thumright:

    I can now see where your comming from, as I have also seen it before from another well know tuner.

    Nick
    #20
  21. Broken Byzan
    Offline

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,579
    Likes Received:
    270
    I don't care who's code you use on mine Nick... LOL

    Seriously the E2 patched thing, is that the immo fixed?

    As i will have a pig of a time coding a different ECu to my immo other than the CJ we have spoken about . Hope to ring to book for late feb/March sometime
    #21
  22. R-Tech-Nick
    Offline

    R-Tech-Nick Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    24
    Hello m8,

    With your map it will be a one off map..:cool: wrote in front of your eyes, and you can even have a say on mapping as we are doing it.

    In theory you can just use vagcom and vagtacho to get the 018CJ up and running, I have a guy in Wales who can lend you a hand when it come to coding the ecu and immo he has both tools to do the job, It can easy be patched as an open immo by taking the E2 (serial eeprom) off and changing a few of the hex values, the best way to do it is with the immo inplace, best safe then sorry imo.

    Nick
    #22
  23. Broken Byzan
    Offline

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,579
    Likes Received:
    270
    Thanks, i think its locked to the old car somehow as i can adapt it to the dash and it all looks good but still kicks in the immo I have vagcom/Tacho.

    I have had it running.I had to "mod" the immo to allow it for testing but am looking forward to maybe making the fix more permenant.

    I can drive to meet your guy if necc if you think it will help so we have some base adaptions stored prior to mapping



    Sorry for the hijack OP.

    Nick if there is anything to add can we continue convo on my build thread
    http://www.audi-sport.net/vb/showthread.php?82912-Budget-Hybrid-Turbo-tuning-on-my-TQS/page3
    Last edited: Feb 13, 2010
    #23
  24. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    31
    just been having a chat with JBS about a KO3s map today for our imminent purchase of a post 51 plate KO3s equipped A3..... they said stage 1 will do the same for KO3 as it would for KO3s, the only way to get the benefit from the KO3s is to go stage 2....bummer :(
    #24
  25. badger5
    Online

    badger5 RIP S3dave Site Sponsor

    Joined:
    May 28, 2004
    Messages:
    7,283
    Likes Received:
    673
    stage 2 should have other things in place to allow it to breath and be cooled adequately.. fmic, downpipe exhaust, induction for example all advised parts
    #25
  26. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    9,477
    Likes Received:
    1,299
    That's simply not true Tim, even if they said it themselves!

    Having experienced a cc1 AGU and a cc1 AUM and done VAGCOM logs on both, the difference was HUGE

    the AGU recorded a pealk MAF og 158g/s, equating to around 197bhp (optimistic but possible given the spec)

    The AUM car had an identical spec to the AGU car, (exhaust, FMIC, forge DV), and recorded a peak MAF of 176g/s, and felt MILES quicker.....

    Just drive an AUM and an AGU, despite both having 150bhp, the AUM feels FAR more lively I'd say
    #26
  27. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    31
    um thats weird then mate.... i got that from the owner of JBS (cant rem his name) - thats why we had the discussion regards stage 2

    Bill, i had the discussion regards the extra bits needed for stage 2, but we're of the same mind (me and misus), no point in spending all that cash for a minimal gain (when comapred to the map gain) -
    #27
  28. Prawn
    Offline

    Prawn My other car is a MINI!!!!

    Joined:
    Dec 8, 2006
    Messages:
    9,477
    Likes Received:
    1,299
    James Silverstone is his name. He clearly just wants to sell you stage 2 :p

    Admittedly, st2 is better, but st1 on an AGU and an AUM are very different to drive.....
    #28
  29. sekenzo
    Offline

    sekenzo Member

    Joined:
    Sep 26, 2009
    Messages:
    102
    Likes Received:
    0
    Thanks. I was still having second thoughts if I should hold back my K03s installation until I have saved up for the map as well. If that is the case I will first put the turbo on and save up for the upgraded AGU K03s map to be put on later. What sort of performance gain will your map have over a stage 1 on a K03s?
    #29
  30. Mattfaced
    Offline

    Mattfaced Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    Im running and agu and its flowing 16psi of boost, think the car runs rich as plugs go sooty black in a matter of weeks, could this be becuse my map is flowing to much for my maf?
    #30
  31. audia3turrbo
    Offline

    audia3turrbo Member

    Joined:
    Jan 23, 2010
    Messages:
    217
    Likes Received:
    0
    Hi im running a remap from Amd stage 1 and a forge 007p dv,pipercross pannel filter and i am only running 10-12psi i am running my dv with a yello spring or is that to big should i stay with the green and would i notice between the two,also i wanna get a k03s turbo is it a easy swap,or a remap new other parts or what cheers lewis
    #31
  32. Broken Byzan
    Offline

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,579
    Likes Received:
    270
    Haven't you already asked this on your own thread?
    #32
  33. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,792
    Likes Received:
    1,284
    Haven't you has this question about your DV etc answered on several other threads you have started/posted on?

    <tuffty/>
    #33
  34. audia3turrbo
    Offline

    audia3turrbo Member

    Joined:
    Jan 23, 2010
    Messages:
    217
    Likes Received:
    0
    yh but i neva get a strate answer
    #34
  35. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    31
    iz that coz yoo tork lyk yoo neva red a dicktionery
    #35
  36. Broken Byzan
    Offline

    Broken Byzan Photographic Moderator Staff Member Moderator

    Joined:
    Apr 26, 2004
    Messages:
    12,579
    Likes Received:
    270
    Nail + Head = Correct answer.

    We don't charge by the character here, and you have a full qwerty keyboard in front of you, at your full disposal
    #36
  37. R-Tech-Nick
    Offline

    R-Tech-Nick Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    24
    Hello,

    If I was you I would do the conversion in stages, you will be fine running a k03s with a spec1 remap, (just make sure the acuator as not been wound in, if it has then you could be runing too much boost) Run the K03s in for a few week until you have saved up for a remap, then unlock power. But like Bill said you still need to do all the spec2 tuning mods to the engine, the main one being a full turbo back system before you can aim at running higher boost. Most good maps for the AGU ko3s should see 225/230bhp/250+lbft .
    #37
  38. R-Tech-Nick
    Offline

    R-Tech-Nick Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    24
    You best setup would be with the green spring, stock AUQs 180bhp 1.8Ts run fine with stock DV at the same boost. What boost should your map be running? about 15psi is the norm for a spec1? Your best bet is give AMD a call and see what your car should be doing, you could have a boost, vac leak, duff maf or a bleeding N75.

    Nick
    #38
  39. R-Tech-Nick
    Offline

    R-Tech-Nick Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    24
    You need to be running just over 240bhp to hit the MAF limit. It could be a MAF fault or some of the boost bleeding off causing it to run rich?

    What spec is your car?

    Nick
    #39
  40. JD09
    Offline

    JD09 I'm not modding, I'm improving

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    3,080
    Likes Received:
    35
    You should try Cliosport.net . . . literacy rate of 7%.
    #40

Share This Page