1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

How to make handbrake in B8

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B8 Chassis)' started by gr1zly, Oct 29, 2009.

  1. gr1zly
    Offline

    gr1zly Member

    Joined:
    Nov 23, 2007
    Messages:
    207
    Likes Received:
    0
    yesterday I went for track to check how my car good is.

    LSD is great, it's my first audi which is easli going sideways.

    But there is a huge problem when you want make U turn, it's not a problem doing it with scandeniav flick...

    But when it is not many space without handbreak it's inpossible. :(

    Is it possibility to do something with butto-handbreak, so it will be working faster?
    #1
  2. scoTTy
    Offline

    scoTTy Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    1,959
    Likes Received:
    9
    I guess it doesn't swing the back out as it brakes all four wheels :

    "If you pull out and hold the parking brake switch at a road speed above about 8 km/h, this will initiate an emergency brake application. The brakes are then applied hydraulically at all four wheels. The effect is the same as an emergency stop (full brake application)"

    p.s. Since when do you need this on track? It's not a rally stage ! :D
    #2
  3. gr1zly
    Offline

    gr1zly Member

    Joined:
    Nov 23, 2007
    Messages:
    207
    Likes Received:
    0
    It's a daily car, but when it's a lot of snow I like to drift on snow a bit and then I need handbreak :)
    #3
  4. scoTTy
    Offline

    scoTTy Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    1,959
    Likes Received:
    9
    Last edited: Oct 30, 2009
    #4
  5. gr1zly
    Offline

    gr1zly Member

    Joined:
    Nov 23, 2007
    Messages:
    207
    Likes Received:
    0
    :)

    too much donuts I have a Headake :)
    #5
  6. xileh
    Offline

    xileh New Member

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    I know it is possible to raise the speed limit of the handbrake via vagcom. But don't know how much
    #6
  7. Kunit
    Offline

    Kunit Member

    Joined:
    Aug 22, 2009
    Messages:
    170
    Likes Received:
    0
    An all new most ridiculous thing i have heard. IF you could get the electronic brake to operate whilst driving it would never lock and unlock fast enough. If you can drive and have enough power then you wont need a handbrake. As already mentionend these arent rally cars, maybe trackable but rally no.
    #7
  8. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,226
    Likes Received:
    1,220
    Problem you'll find is, because the brake is electronic, its got built in safety systems as such so it will never work the same as a manual given they were cable controlled anyway, these ones are electric motor driven with probably sensors/microswitches that react in conjunction with the other car systems, you'll never get the same effect purely from a safety POV, but wasnt this obvious tbh???

    The handbrake switch is a signal electronically now, not any cables so effectively if the car detects you're turning or driving at speed it probably wont allow things to work or activate quickly, common sense prevails I would think.
    #8
  9. gr1zly
    Offline

    gr1zly Member

    Joined:
    Nov 23, 2007
    Messages:
    207
    Likes Received:
    0
    Ok few test done, with audi drive select switch to dynamic, and wet road car is drifting very easly, soon I will make some movies :)
    #9

Share This Page