1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hill Hold Assist VCDS Mod

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by Silky-S3, Jun 6, 2011.

  1. Brodster

    Brodster Shark Performance in Scotland
    Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    3,511
    Likes Received:
    848
    Thats weird as when mine releases its just like letting your foot off the brake nice and smooth....no jerking.
     
  2. PaulRS3

    PaulRS3 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,138
    Likes Received:
    95
    Mines smooth too. so much so, I have never had to check/alter the sensitivity in VCDS.

    Mines a manual though?
     
    jphc likes this.
  3. Artimus

    Artimus Shortback

    Joined:
    May 9, 2012
    Messages:
    1,944
    Likes Received:
    401
    did you look in the Long coding helper for a check box?
     
  4. nluk100

    nluk100 Active Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    575
    Likes Received:
    74
    Yeah, it looks like it's not there for s-tronic cars - can someone tell me which bit it is and what it reads when checked / unchecked and I will have a look at changing it.

    Thanks
     
  5. s3facelift09

    s3facelift09 Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Messages:
    203
    Likes Received:
    21
    OK, on MY2009 S3 with manual gearbox, when I do all of this with VCDS, I can only enable (tick box) for TPMS enabling, I don't get the option to tick the box for HHA enabling, am I doing something wrong or I don't have the right ABS controller?
     
    #85 s3facelift09, Jan 6, 2013
    Last edited: Jan 6, 2013
  6. PaulRS3

    PaulRS3 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,138
    Likes Received:
    95
    It is worth checking the ABS module on the sticker in your service book or boot.
    It is a good indicator wether it might work before starting.

    1AT - ESP ready for TMPS and Hill Hold
    1AS - ESP not ready for TPMS and Hill Hold

    An example can be seen here.
    http://www.audienthusiasts.com/images/OptionsSticker.jpg
     
  7. NHN

    NHN Retrofitter - Audi - VW - Skoda - Seat
    Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,991
    Likes Received:
    1,383
    Problem is the newer abs controllers didnt have the moniker as such of the pr codes 1AT & 1AS, never known it to be written on the label, but thats a very good find Paul, well done.
     
  8. PaulRS3

    PaulRS3 Well-Known Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,138
    Likes Received:
    95
    #88 PaulRS3, Jan 6, 2013
    Last edited: Jan 6, 2013
  9. s3facelift09

    s3facelift09 Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Messages:
    203
    Likes Received:
    21
    I checked for the pr codes in my service book, and I have the 1-AT ABS module. Is this all that is necessary to enable the HHA with VCDS? We enabled the TPMS, but we didn't find a checkbox for the HHA? What did we do wrong?
     
  10. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,669
    Likes Received:
    386
    I would also be interested in this as I have the 1AT ABS module.
     
  11. Jay.Ing

    Jay.Ing Active Member

    Joined:
    Jun 15, 2008
    Messages:
    299
    Likes Received:
    33
    Should be on this page,

    [​IMG]

    Please ignore the arrow.
     
    s3facelift09 likes this.
  12. Phil-1

    Phil-1 Well-Known Member
    Regional Rep

    Joined:
    Sep 15, 2013
    Messages:
    1,669
    Likes Received:
    386
    Thanks

    Just need to talk to my friendly VCDS owner. 👍
     
  13. s3facelift09

    s3facelift09 Member

    Joined:
    Dec 27, 2012
    Messages:
    203
    Likes Received:
    21
    A year ago, a friend of mine, a mechanic with VCDS, tried to enable TPMS, he checked the TPMS box, and we enabled the TPMS, and I clearly remember that there was no HHA check box like on this photo, just the TPMS check box. Did we do something wrong or could it be that I don't have something else from hardware that is required?
     
  14. S.

    S. Well-Known Member

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Messages:
    1,549
    Likes Received:
    272
    maybe it was older version of vcds that wasn't showing bit 0?
     
    s3facelift09 likes this.
  15. Muzza80

    Muzza80 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2013
    Messages:
    714
    Likes Received:
    329
    Wow just found this! I have the correct module too brilliant!

    :)
     
  16. Muzza80

    Muzza80 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2013
    Messages:
    714
    Likes Received:
    329
    Just enabled this on my 2010 manual S3, literally one tick box and that was it, works perfectly and will be a real useful addition for my daily commute in and out of Glasgow city centre (very hilly!)
     
  17. nluk100

    nluk100 Active Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    575
    Likes Received:
    74
    So i upgraded my VCDS version and the auto HHA (std on facelift DSG models) checkbox is there but it's asking for a login / workshop code to allow me to deselect it.

    Anyone know what this might be?

    Thanks in advance.
     
  18. Muzza80

    Muzza80 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 25, 2013
    Messages:
    714
    Likes Received:
    329

    Go out of that screen so you're just in the main screen for ABS controller, then select "security access" and hover your mouse in the empty box, it will popup a code, enter that code in the box then "do it"

    Then go in and untick the box you want in the long coding helper.

    (I dont have it in front of me so may just be "security" or something I cant remember)
     
    nluk100 likes this.
  19. m1keh

    m1keh Member

    Joined:
    Mar 21, 2015
    Messages:
    33
    Likes Received:
    7
    Just enabled this on my 2011 manual s3. Thanks for the info.
     

Share This Page