1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hill Hold Assist VCDS Mod

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by Silky-S3, Jun 6, 2011.

  1. Silky-S3
    Offline

    Silky-S3 Is loving his new 8V S3!

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Messages:
    1,393
    Likes Received:
    2
    Hi guys,

    I’ve always thought that the Auto Hill Assist (or whatever it’s called) was a bit lazy on my S3. It seemed to drag the brake a bit too long, causing jumpy set-offs and creaky brakes on hills. No doubt it was slowing my 0-60 as well, hehe.

    Anyway after a bit of digging with VCDS. There is an option in the Mk60 ABS module for adjusting how much revs it needs before the assist will turn off, Light, Normal, or Heavy. Just changed mine to light and it’s so much better now, much smoother to set off on hills etc.

    It’s under ABS (03) Module, Adaptations (or basis settings, can’t fully remember now!), Hill Hold Control, Values can be 1, 2 or 3 (light, normal or heavy). VCDS 11 Beta has labels for it.

    Hope it helps!
    #1
  2. Virdee
    Offline

    Virdee Member

    Joined:
    Nov 26, 2007
    Messages:
    170
    Likes Received:
    0
    Seeing as it's only an £80 option, wonder if you can activate HHA via VCDS
    #2
  3. Digzz
    Offline

    Digzz "Started From The Bottom"

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    1,401
    Likes Received:
    1
    is this only on New S3's ?
    #3
  4. Silky-S3
    Offline

    Silky-S3 Is loving his new 8V S3!

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Messages:
    1,393
    Likes Received:
    2
    I think so mate, think its only DSG as well? My 2006 3.2 DSG did not have it...
    #4
  5. 1inchpunch
    Offline

    1inchpunch Member

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    450
    Likes Received:
    0
    My 2006 tdi DSG has it and I love it. Sometimes I park on a hill just so I can use it :)
    #5
  6. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,217
    Likes Received:
    29
    Its actually down to the ABS controller installed on your car, not all had it, I was going to upgrade mine to see if would work, but at £450 for a controller alone, I thought urm maybe not (yet)
    #6
  7. pi quattro
    Offline

    pi quattro Member

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Messages:
    127
    Likes Received:
    0
    Can get it on a manual too, the configurator just let me speck one up. Really surprised at this, I thought you had to have an electronic handbrake for this, like megane scenic and passat
    #7
  8. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,217
    Likes Received:
    29
    Nah electronic handbrakes were added so we can make use of the poxy armrests without intrusion by a handbrake release/lift lmfao
    #8
  9. Khufu
    Offline

    Khufu Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    2
    I'm sure you will find a cheaper one on ebay.de ;-)
    #9
  10. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    4
    Nige, any chance mine would have this :)
    #10
  11. bigman75
    Offline

    bigman75 Member

    Joined:
    Jun 6, 2011
    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    Just looked at the audi configurator for the SE spec A3 2.0 tdi. The hill hold assist is fitted as standard on all A3 models with s-tronic and/or start/stop function. Other than that, it's a £80 option as previously mentioned. Thats my understanding of it anyway :shrug:

    Andy
    #11
  12. Virdee
    Offline

    Virdee Member

    Joined:
    Nov 26, 2007
    Messages:
    170
    Likes Received:
    0
    Yes and hence why I said, if Audi are only charging £80 for it, must be just a coding thing(?)
    #12
  13. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,217
    Likes Received:
    29
    When I have time lmfao.

    You'd have to check your abs controller part & check coding in this & also in etka to see if it mentions hill hold.

    Ok on older cars its not a coding option solely, relies on a specific abs controller that supports this function, now based on my checking, it would appear they now use 1 abs controller on new MY11 cars, so chances are that is coding only, for the newist of cars that is.
    #13
  14. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    4
    cant i just go onto vcds, enable it and see if it works Nige would that be quicker lol
    #14
  15. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,217
    Likes Received:
    29
    At your own risk.
    #15
  16. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    4
    whats the worst that could happen apart from Dr Pepper?
    #16
  17. NHN
    Offline

    NHN Modmetractor Site Sponsor

    Joined:
    Jan 14, 2008
    Messages:
    27,217
    Likes Received:
    29
    Your car, only one way to find out :)
    #17
  18. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    4
    cheers Nige, watch this space :)
    #18
  19. Khufu
    Offline

    Khufu Active Member

    Joined:
    Jan 2, 2003
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    2
    Thats not pics of your car now burnt out on the other thread????

    err, i'll get my coat...
    #19
  20. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    4
    that's it...promote testing :)
    #20
  21. Virdee
    Offline

    Virdee Member

    Joined:
    Nov 26, 2007
    Messages:
    170
    Likes Received:
    0
    Yeah mines going to be a MY12, so will try it when it arrives!!!
    #21
  22. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    4
    nope, dash lit up like a christmas tree and asked me to drive carefully to my local dealer lol..... no go im afraid ;)

    controller is 1K0 907 379 AE component ESP MK60EC1 H35 0106...whih bit of that is the control code, the first bit?
    #22
  23. Virdee
    Offline

    Virdee Member

    Joined:
    Nov 26, 2007
    Messages:
    170
    Likes Received:
    0
    Just for my reference, how did you do it? Is it in the long coding, or the main coding?
    #23
  24. 1animal1
    Offline

    1animal1 The Clar!! it mouves!!!

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    9,981
    Likes Received:
    4
    long coding in ABS module matey..... everytime i go into that module now though, the warnings on the dash come up, no fault codes though and its definitely disabled

    oh well
    #24
  25. Jiggy
    Offline

    Jiggy Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    sorry to ask what could be a silly question but how do I turn the hill hold assist on? The manual is useless at explaining anything i swear!

    I have tried but just seem to roll back EVERY time lol

    Thanks!
    Jig
    #25
  26. Adam.
    Offline

    Adam. Meow.

    Joined:
    Mar 1, 2011
    Messages:
    657
    Likes Received:
    0
    Just changed this on my old man's A3.

    Really does transform the driving!
    #26
  27. stalledforward
    Offline

    stalledforward New Member

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Dear Silky-S3!

    thank you for the information, it seems that you are the only one in the WWW who found out how to configure the Hold Assist in the VCDS/VAG-COM :)
    I have a question which many, many (Austrian) users bother since years:
    How must the VCDS be coded that the Hold Assist is alwas ON (when you start the car)? It's very annoying to press all the time the button when you start the car (it should be the other way round, that it is always on and if you don't need it you can dissable it).

    Would be great if you have a solution,
    best regards from Austria,
    Markus.
    #27
  28. danb986
    Offline

    danb986 In awe of VCDS

    Joined:
    Apr 9, 2011
    Messages:
    505
    Likes Received:
    0
    I was just wondering if anybody has successfully enabled Hill Hold Assist on a car that didn't have it before yet?

    As Nige says, it needs a specific type of controller, but I was wondering if anyone that's tried it has been lucky enough to have the correct controller. And if so, what controller have you got?

    So many questions!
    #28
  29. Paullie
    Offline

    Paullie Banana Menace!

    Joined:
    Jan 19, 2011
    Messages:
    2,088
    Likes Received:
    2
    Mine is a MY10 S-Tronic S3 and it came wih HHA as standard. My ABS controller is part number 1K0 907 379 AP (Component: ESP MK60EC1 H45 0107), so if you have an ABS controller with the same number (which we know supports HHA), you should be able to code it using VCDS. :) x
    #29
  30. Silky-S3
    Offline

    Silky-S3 Is loving his new 8V S3!

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Messages:
    1,393
    Likes Received:
    2
    Hi Markus,

    No probs. Our A3/S3s don't have a button for hill hold, its just on all the time. What car do you have which has a button?

    Thanks

    #30
  31. stalledforward
    Offline

    stalledforward New Member

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Hi,

    sorry, didn't know that there are differences between the Audi cars ;-)
    I have a Q5 3.0 TDI with Hold Assist. The Problem is, that the Hold Assist has to be activatet every time you start the car, that's really annoying - sit in, start, press Drive Select to Comfort, press Hold Assist, etc. (there is already a solution in VCDS/VAG-COM to change Drive Select to your prefered Position e.g. Comfort, but no one knows how to change the BITs that the Hold Assist is alwasy ON when you start the car - and you can dissable it when you don't need it).

    Best regards,
    Markus.

    PS: here is a picture of the Hold Assist in a A5, it's the same in the Q5 - the ((A)) button
    http://www.audi.co.uk/content/dam/a...iolet/Content/A5_A5Cabriolet_B2C5_F501_HF.png
    #31
  32. stalledforward
    Offline

    stalledforward New Member

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Hi,

    sorry, didn't know that there are differences between the Audi cars ;-)
    I have a Q5 3.0 TDI with Hold Assist. The Problem is, that the Hold Assist has to be activatet every time you start the car, that's really annoying - sit in, start, press Drive Select to Comfort, press Hold Assist, etc. (there is already a solution in VCDS/VAG-COM to change Drive Select to your prefered Position e.g. Comfort, but no one knows how to change the BITs that the Hold Assist is alwasy ON when you start the car - and you can dissable it when you don't need it).

    Best regards,
    Markus.

    PS: here is a picture of the Hold Assist in a A5, it's the same in the Q5 - the ((A)) button<br>
    <a href="http://www.audi.co.uk/content/dam/audi/production/Models/A5/A5Cabriolet/Content/A5_A5Cabriolet_B2C5_F501_HF.png" target="_blank">http://www.audi.co.uk/content/dam/audi/production/Models/A5/A5Cabriolet/Content/A5_A5Cabriolet_B2C5_F501_HF.png</a>
    #32
  33. stalledforward
    Offline

    stalledforward New Member

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Hi,

    sorry, didn't know that there are differences between the Audi cars ;-)
    I have a Q5 3.0 TDI with Hold Assist. The Problem is, that the Hold Assist has to be activatet every time you start the car, that's really annoying - sit in, start, press Drive Select to Comfort, press Hold Assist, etc. (there is already a solution in VCDS/VAG-COM to change Drive Select to your prefered Position e.g. Comfort, but no one knows how to change the BITs that the Hold Assist is alwasy ON when you start the car - and you can dissable it when you don't need it).

    Best regards,
    Markus.

    PS: here is a picture of the Hold Assist in a A5, it's the same in the Q5 - the ((A)) button
    <a href="http://www.audi.co.uk/content/dam/audi/production/Models/A5/A5Cabriolet/Content/A5_A5Cabriolet_B2C5_F501_HF.png" target="_blank">http://www.audi.co.uk/content/dam/a...iolet/Content/A5_A5Cabriolet_B2C5_F501_HF.png
    #33
  34. Silky-S3
    Offline

    Silky-S3 Is loving his new 8V S3!

    Joined:
    Jan 30, 2009
    Messages:
    1,393
    Likes Received:
    2
    .
    #34
  35. stalledforward
    Offline

    stalledforward New Member

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Hello Silky-S3,
    do you know if there is a posibility to change this status in VCDS?
    Best regards,
    Markus.
    #35
  36. PaulRS3
    Offline

    PaulRS3 Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2003
    Messages:
    1,014
    Likes Received:
    1
    Thread bump.

    Has anyone successfully enabled HHA on a car that did not originally have it?

    I have a Manual MY11 S3 (which clearly has a mechanical handbrake) and a
    1AT ABS unit which google suggests it is "ESP ready for TMPS* and Hill Hold "

    I would prefer not end up with errors 1animal1 experienced above.


    *TPMS question to follow!

    Cheers
    #36
  37. nluk100
    Offline

    nluk100 Member

    Joined:
    Jan 16, 2012
    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Looks like my 59-plate S3 has HHA as I was able to change it from normal to light via VCDS. Time for a drive now to see if it's made any difference!

    Nice, works for me, pickup from a standing strat is much better.

    Thanks to the OP for posting this!
    Last edited: Jun 4, 2012
    #37
  38. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    0
    I did this last year on my MY10 car works with no issues at all.
    #38
  39. Cruiser89
    Offline

    Cruiser89 <span style="color: blue;"><b>Advanced In Car Tech Site Sponsor

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    1,433
    Likes Received:
    3
    Can you remember any of the coding by any chance pal? Keen to see if this works on MY12...
    #39
  40. slade777
    Offline

    slade777 Member

    Joined:
    Sep 15, 2010
    Messages:
    763
    Likes Received:
    0
    I will try find my screen shots later when I'm home.
    #40

Share This Page