1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Here's a funny symptom.... my S3 has loose bowels?

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by Schlaag, May 24, 2012.

  1. Schlaag
    Offline

    Schlaag Bwah

    Joined:
    Jul 10, 2007
    Messages:
    303
    Likes Received:
    8
    [May 24, 2012]
    Good morning

    I took the S3 for a spirited drive through the lanes last night en route somewhere (have just fitted a JR cone to the B5 TIP) and was pulling really well... i'm sure its not a standard map/boost level!

    anywho... obviously with the cone and TIP the induction noises are very noticeable.... however... every now and again on full throttle, the forge 008 would dump! without me letting off the throttle. How very rude!

    A loose scphincter perhaps? or more realistically a not strong enough spring in the 008 (I haven't changed it so its fitted with whatever it came with out of the box)

    OR, would it be this N249 bypass that i've heard banded around that needs doing? The S3 is AMK

    thanks
    Dave
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 2, 2014]

  3. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,988
    Likes Received:
    1,370
    [May 24, 2012]
    It dumped and you lost power?

    <tuffty/>
    #2
  4. Schlaag
    Offline

    Schlaag Bwah

    Joined:
    Jul 10, 2007
    Messages:
    303
    Likes Received:
    8
    [May 24, 2012]
    Yes mate, just like I had let off the throttle. But foot was down. So at the moment im assuming weak spring in 008 or the N249 bypass should be done as the ecu is dumping my boost... the b*stard!

    thanks
    Dave
    #3
  5. Paradox1
    Offline

    Paradox1 Active Member

    Joined:
    Aug 3, 2011
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    86
    [May 24, 2012]
    Was you on part throttle or really going for it
    #4
  6. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,988
    Likes Received:
    1,370
    [May 24, 2012]
    Sounds like limp mode to me... overboost or MAF issue typically... a scan for fault codes required methinks..

    N249 bypass would prevent the ECU from using the DV to dump boost when it thinks it has an issue but won't fix the reason why its happening... I would be looking to fix the issue first :)

    <tuffty/>
    #5
  7. Schlaag
    Offline

    Schlaag Bwah

    Joined:
    Jul 10, 2007
    Messages:
    303
    Likes Received:
    8
    [May 24, 2012]
    Limp mode eh! mmm cheeky. I had better get this VAGCOM gear bought sharpish then. Thanks again Tuffty
    #6
  8. superkarl
    Offline

    superkarl MAN OF STEEL

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    7,646
    Likes Received:
    1,119
    [May 24, 2012]
    to me it sounds like esp is dumping the boost (what the n249 does)

    bypass that mother ****er
    #7
  9. badger5
    Offline

    badger5 www.badger5.co.uk Site Sponsor

    Joined:
    May 28, 2004
    Messages:
    7,354
    Likes Received:
    700
    [May 24, 2012]
    then it closes the throttle on you whilst the "event" is occuring..
    damned clever ecu's.. lol
    #8
  10. maundy26
    Offline

    maundy26 New Member

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    [Mar 31, 2013]
    did u ever get to the bottom of this as my car does the same. cheers
    #9

Share This Page