1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

help with my ecu code p0601

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by Spencer13, Sep 4, 2012.

  1. Spencer13
    Offline

    Spencer13 New Member

    Joined:
    Jun 23, 2012
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    [Sep 4, 2012]
    hi everyone, having loads of problems with my car, ecp light on with mil on

    was told by independant audi that my ecu was knackered so i got another used ecu with same part numbers

    installed new ecu after sending old and new off to some guy for recoding to my car, when put on car lights still illuminated but code coming back for p0106 which showed absolute pressure, i installed a new map sensor but problem code is still there, iv reset lights but after turning ignition off and restarting the epc comes back on, mil not on until the 3rd start up.

    Just had elm code reader on again and now its showing old code of p0601 internal check sum

    where do i go from here? is there a common problem or is it a flash problem that could fix this? hate stealerships but i seemed to think the independant audi was trying to rip my arse out too!

    any help would be appreciated, 2.0 tfsi quattro a4

    thanks
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Oct 21, 2014]

  3. jjmurphy21187
    Offline

    jjmurphy21187 Tiptronic

    Joined:
    Jun 21, 2010
    Messages:
    872
    Likes Received:
    44
    [Sep 5, 2012]
    Can't really help with this. Although when my HP fuel pump on my old 2.5tdi reprogramming it to the ECU etc was a massive ball-ache and ended up costing the best part of £2k in labour including a trip on a flat-bed from the specialist to the main dealer.

    From personal experience I hope you manage to get this sorted with minimal issues/cost!
    #2
  4. bez101
    Online

    bez101 Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,914
    Likes Received:
    527
    [Sep 5, 2012]
    P0601
    [TABLE="class: gumax-row"]

    [TD="class: gumax-row-right"][h=2]16985/P0601/001537 - Internal Control Module: Memory Check Sum Error[/h][h=4]Possible Symptoms[/h]
    • MIL illuminated
    [h=4]Possible Causes[/h]
    • Engine Control Unit (ECU) defective
    • Flash ROM (used in aftermarket "chips") defective
    • Low Voltage
    [h=4]Possible Solutions[/h]
    • Replace ECU
    • Contact aftermarket chiptuner for repair of their chip
    • Check and test Battery and Charging system
    [h=4]Special Notes[/h]
    • When found in 1.8T:
    • When found in 2.0l TFSI (BPJ, BPY, BWA, BWJ, BYK), check/update Engine Control Module Software Version
      • Audi A3 (8P), A4 (8E/8H) or Audi A6 (4F):
        • North American Region (NAR): TSB 2017905/24-08-82
        • Rest of World (RoW): Campaign 24H8 (2013846) or TPI 2012760
      • Seat Altea (5P) or Leon (1P), see Campaign 24S1 (2014557).
      • Skoda Octavia (1Z), see Campaign 24K5 (2014942).
      • Volkswagen Models:
        • Rest of World (RoW): TPI 2014494
        • North American Region (NAR): TSB 2014077/01-09-18 or 24M2/O3 RVU (may be covered under warranty)
    • When found in Audi V8 and V10 FSI engines see TSBs:
      • Pass-Thru TSB # 24-08-31 (2017905/1)
      • Audi TSB # 24-08-82 (2017905/4)
    Retrieved from "16985/P0601/001537 - Ross-Tech Wiki"
    Category:






    [/TD]
    [TD="class: gumax-row-left"][h=5]Categories[/h]
    [h=5]Meta[/h]
    [​IMG]
    [/TD]
    [/TABLE]
    #3
  5. bez101
    Online

    bez101 Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,914
    Likes Received:
    527
    [Sep 5, 2012]
    P0106
    [TABLE="class: gumax-row"]

    [TD="class: gumax-row-right"][h=2]16490/P0106/000262 - Manifold / Barometric Pressure Sensor (G71) / (F96): Implausible Signal[/h][h=4]Possible Symptoms[/h]
    • Erratic Idle
    [h=4]Possible Causes[/h]
    • Wiring and/or Connections from/to Manifold/Barometric Pressure Sensor (G71)/(F96) faulty
    • Leak in Air Intake and/or Exhaust
    • Manifold/Barometric Pressure Sensor (G71)/(F96) faulty
    • Engine Control Module faulty
    [h=4]Possible Solutions[/h]
    • Check Engine Control Module Software Version
      • See Special Notes for Details
    • Check Timing
      • See Special Notes for Details
    • Check Wiring and/or Connections from/to Manifold/Barometric Pressure Sensor (G71)/(F96)
    • Check for Leak in Air Intake and/or Exhaust
    • Check/Replace Manifold/Barometric Pressure Sensor (G71)/(F96)
    • Check/Replace Engine Controle Module
    [h=4]Special Notes[/h]
    • On certain smaller Engines we've seen cases where a buggy Engine Control Unit Firmware can cause these fault codes, additionally there are known Problems with the Timing Chain Tensioners which can also result in these fault codes. Please refer to the related TPL/TSB for more instructions.
    Retrieved from "16490/P0106/000262 - Ross-Tech Wiki"
    Category:






    [/TD]
    [TD="class: gumax-row-left"][h=5]Categories[/h]
    [h=5]Meta[/h]
    [​IMG]
    [/TD]
    [/TABLE]
    #4
  6. bez101
    Online

    bez101 Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,914
    Likes Received:
    527
    [Sep 5, 2012]
    The G71 sensor is in the ECU in some cars whats your engine code ?
    looks like you have bought a dodgey ECU or it needs updateing.
    #5
  7. Spencer13
    Offline

    Spencer13 New Member

    Joined:
    Jun 23, 2012
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    [Sep 5, 2012]
    Thanks, iv checked out the above on ross tek and like I say iv put in a new map sensor/thrust boost
    the new ecu 2nd hand part is showing the same code as the first ecu was so I'm thinking it's some kind of problem other than ecu being knacked! Would the car pass an mot with these 2 lights showing? Car runs really smooth with the new ecu with no problems apart from mil light and epc, the old ecu was using too much petrol and rough idling on cold starts but still car run smooth
    #6
  8. bez101
    Online

    bez101 Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,914
    Likes Received:
    527
    [Sep 5, 2012]
    but it could still need the audi update to cure it
    has the new ecu or old 1 had any updates you can check by calling audi
    also the map sensor/thrust boost is really nothing to do with the codes
    have you had the timeing checked ?
    #7
  9. Spencer13
    Offline

    Spencer13 New Member

    Joined:
    Jun 23, 2012
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    [Sep 5, 2012]
    No mate iv not checked if it's had an update at any point! I think maybe that's best thing for me to do first!

    Not had the timing checked either, threw code p0106 absolute pressure/ range performance so that's why I threw in a new map sensor
    #8

Share This Page