1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

help please code 009571

rsvrider Dec 30, 2013

  1. rsvrider

    rsvrider Member

    58
    11
    8
    hi guys, my glow plug light came on today when out and about flashed for 30 secs or so. pulled into garage but the guy in there was not to sure of vcds as he is new to the garage. managed a scan and the only fault was

    1 Fault Found:009571 - Turbocharger Boost Control Position Sensor Circuit: Implausible Signal
    P2563 - 000 - - - Intermittent
    Freeze Frame:
    Fault Status: 00100000
    Fault Priority: 2
    Fault Frequency: 2
    Mileage: 115272 km
    Time Indication: 0
    Date: 2013.12.30
    Time: 15:57:32

    Freeze Frame:
    RPM: 782 /min
    Speed: 0.0 km/h
    Voltage: 13.76 V
    Lambda: 78.9 %
    Lambda: -23.7 %
    Bin. Bits: 00001110
    Voltage: 2.128 V

    its a 2.0tdi 140 2008 facelift

    any ideas please

    thanks
     
    Last edited: Dec 30, 2013
  2. a6_chris

    a6_chris Well-Known Member

    1,883
    159
    63
    009571/P2563 - Ross-Tech Wiki

     
  3. radhaz

    radhaz New Member

    28
    1
    1
  4. rsvrider

    rsvrider Member

    58
    11
    8
    thanks i have read that but does not really give any clues as what is wrong. i was kinda hoping someone had the fault before.
    cheers
     
  5. a6_chris

    a6_chris Well-Known Member

    1,883
    159
    63
  6. rsvrider

    rsvrider Member

    58
    11
    8
    thanks i read that but does not seem to be an answer. that's a 170 mine is a 140 not sure its different.
    cheers
     
    Last edited: Dec 30, 2013
  7. rsvrider

    rsvrider Member

    58
    11
    8
    ok. been out to the car today, i have a cbab engine so believe this has a kkk turbo.

    Possible Causes
    G581 Faulty
    Wiring and/or connections faulty
    ECM faulty

    Possible Solutions
    Check fuses if it was this would the fault not be there all the time?
    Check wiring and connections So i need to check the wiring any idea how. i have a fluke multimeter and know how to use it.
    Ohm test G581, see factory repair manual any ideas how to test this

    thanks for any ideas
    Nige
     
  8. rsvrider

    rsvrider Member

    58
    11
    8
    my engine light is now on and stays on, going to get it read tomorrow at garage.
    any ideas please
     
  9. rsvrider

    rsvrider Member

    58
    11
    8
    car into specialist today, read the same fault, sorry mate needs a new turbo.
    has any one changed a actuator on a kkk turbo?

    thanks
     
  10. rsvrider

    rsvrider Member

    58
    11
    8
    Well I cleared the fault before setting of on a 80 mile trip, no flashes of glow plug light all the way. Car behaved great. Pulled it to services, quick coffee and back on the road. Three faults in the next 2 miles. Only seems to fault at slow speeds and when hot. Any ideas where to start because I am lost. Thanks Nige.
     

Share This Page