1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Help needed! Oil pressure light TQS

jgttdi Mar 25, 2013

  1. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    Hi everyone, my A4 hasn't been driven for a month so I took it for a run today, after around 2 miles of driving the red oil pressure light came on, I quickly stopped and switched the engine off and on again but the light has came back on, drove home and the car sounds like a tractor (ticking away) I have checked the oil level and that's fine, also my oil temperature gauge has never worked since owning the car.


    Please help, any advice would be great.

    Sorry if this question has been asked before.
     
  2. Mike B

    Mike B Well-Known Member

    1,110
    40
    48
    Sounds like pump failure
     
  3. gen.heinz guderian

    gen.heinz guderian Well-Known Member

    1,346
    126
    63
    Was there a beeping or buzzer as well?
     
  4. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    I hope not, the car was running perfect, I always let it idle up to temperature before driving it, just seems out of the blue that its happened.
     
  5. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    Yes when the light came on the dash I beeped 3 times as a warning.
     
  6. gen.heinz guderian

    gen.heinz guderian Well-Known Member

    1,346
    126
    63
    Sounds like oil pump pick up blocked /sludged up and starved pump.
    You could take sump off and check if its sludged up and clean pick up pipe.
     
  7. aragorn

    aragorn "Stick a V8 in it!" Staff Member Moderator VCDS Map User

    18,545
    865
    113
    If its over 100k just stick a new pump in when its apart. That light means "turn it off immediately" So you'll have to hope you've not damaged anything else!
     
  8. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    Would doing an engine flush help at all? Or would running the engine during the flush cause more damage?
     
  9. hades-

    hades- Well-Known Member VCDS Map User

    9,481
    646
    113
    no needs the pick up cleaning or changing
    i recon you have took the turbo out at least.
    as above means do not drive
     
  10. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    What you mean took the turbo out?

    The drive home was only 2 miles maximum, so dropping the sump is the only protocol?

    Thanks
     
  11. hades-

    hades- Well-Known Member VCDS Map User

    9,481
    646
    113
    2 mile with the no oil preasure can be very bad
    yes sump off and clean as above if its high miles think about changing the pump aswell
     
  12. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    Ok I will try that, I hope the turbo isn't goosed as well.

    would it be best to fit a genuine oil pump or has anyone has any experience with eBay ones?
     
  13. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    What oil would everyone recommend to use after replacing the oil pump?

    Thanks again everyone :)
     
  14. griswold

    griswold Member

    350
    7
    18
    5W40 fully syn regular changes and fit the larger oil filter
     
  15. griswold

    griswold Member

    350
    7
    18
    eurocarparts large oil filter for 1.8tqs 501440080 £9 free with their own brand oil
     
  16. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    So the sump is now off, the oil pick up pipe is blocked up by all the sludge etc, would you all advise changing the oil pump?

    Has anyone used non genuine pumps?
     
  17. gen.heinz guderian

    gen.heinz guderian Well-Known Member

    1,346
    126
    63
    I would fit new oil pump. Genuine would be better.No idea how much they are though.
     
  18. Bradderz_1988

    Bradderz_1988 Dont replace it, Upgrade it !!

    3,958
    240
    63
  19. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    Thought I would update things here, had a few issues when I bought the A4 a few months back, so far I have changed the oil pump, thermostat, coolant temp sensor, rear brake pads, service with bigger oil filter and replaced all 4 springs with eibach ones.

    The car is running great now, I will try and set up a build thread ASAP, thanks for everyone who answered my questions.

    Thanks J
     
  20. gen.heinz guderian

    gen.heinz guderian Well-Known Member

    1,346
    126
    63
    Glad to hear its running well now.
     
  21. boost-addict

    boost-addict Well-Known Member

    1,000
    39
    48
    yer glad to hear there was no lasting damage
     
  22. jgttdi

    jgttdi Member

    60
    0
    6
    Yeah no lasting damage thankfully, I just replaced the oil pump and good new oil and all seems well for the last 1000 miles or so.
     

Share This Page