1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Help, 1.9 TDi not running

Discussion in 'A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)' started by Gaz!, Sep 8, 2013.

  1. Gaz!
    Online

    Gaz! Member

    Joined:
    Jan 28, 2009
    Messages:
    148
    Likes Received:
    16
    [Sep 8, 2013]
    Can any one help, I changed the oil, filter and fuel filter. Ran the car up after to run the oil through the filter. Watched the GP then came back to the car and it wouldn't start. The battery died almost straight way and the fuel gauge was on zero?? There's no leaks at all but am missing 1/4 of a tank of fuel.

    Ive topped it up with fuel and have fuel up to the pump on the back of the engine, but nothing, the battery is on charge but it doesnt catch.

    Anyone with ideas? Need the car to take the kids to school in the morning.
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 19, 2014]

  3. bez101
    Online

    bez101 Yorkshire & Humber Rep. Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jul 8, 2008
    Messages:
    8,806
    Likes Received:
    499
    [Sep 8, 2013]
    last time i did a derv filter
    it took a good few mins to get started

    what do you mean battery on charge but doesnt catch ?
    #2
  4. stu_m
    Offline

    stu_m Active Member VCDS Map User

    Joined:
    Oct 25, 2009
    Messages:
    1,442
    Likes Received:
    36
    [Sep 8, 2013]
    I have heard of a few people having problems when they change the fuel filter and it takes ages to start

    I have never had a problem and have changed 7 or 8 of these and they just fire up and run with no trouble at all
    #3
  5. Gaz!
    Online

    Gaz! Member

    Joined:
    Jan 28, 2009
    Messages:
    148
    Likes Received:
    16
    [Sep 8, 2013]
    The battery died after only about 10 secs of trying. The engine doesn't catch, it doesn't try to fire, nothing, just turns over.

    I have services this car every 6 months for 5 years. Changed the fuel filter every time. Never had a problem. Until now.
    #4
  6. B5NUT
    Offline

    B5NUT Well-Known Member VCDS Map User

    Joined:
    Feb 6, 2010
    Messages:
    2,288
    Likes Received:
    258
    [Sep 8, 2013]
    How old is the battery? I've once had a TDi take a good few cranks to get going again after a fuel filter change but that was on a 3.0TDi engine.
    #5
  7. Gaz!
    Online

    Gaz! Member

    Joined:
    Jan 28, 2009
    Messages:
    148
    Likes Received:
    16
    [Sep 8, 2013]
    Found it. It was drawing air in from the new HALFORDS fuel filter. Filter isnt quite right, well thats going back.

    Moral of the story dont go to Halfords.
    #6
  8. B5NUT
    Offline

    B5NUT Well-Known Member VCDS Map User

    Joined:
    Feb 6, 2010
    Messages:
    2,288
    Likes Received:
    258
    [Sep 8, 2013]
    Halfords fuel filter... I would rather used an old pair of socks shoved in a baked bean can! Glad your sorted.
    #7
    SL11CKK likes this.
  9. @udi A3
    Offline

    @udi A3 Site Sponsor Site Sponsor VCDS Map User

    Joined:
    May 25, 2012
    Messages:
    1,766
    Likes Received:
    175
    [Sep 8, 2013]
    i always use halfords filters.
    #8
  10. crazy88
    Offline

    crazy88 Loving the anonymity

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    4,819
    Likes Received:
    393
    [Sep 8, 2013]
    Glad you found the problem. When you get the proper filter, don't be alarmed if it still takes a while. I did mine and got more and more worried that I'd killed it, but suddenly it fired up and all was good. I hadn't primed the filter though, so it was probably my fault a bit too. :)
    #9

Share This Page