1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

hello im a newbie and need alot of help please!!!!

Discussion in 'A3/S3 Forum (8L Chassis)' started by chrisw_s3mk1, Feb 28, 2013.

  1. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Feb 28, 2013]
    so i bought my s3 8l today from bucks auto centre and got it for 1500 its got a fair few problems though :(
    - cam belt needs changing as its on the teeth now bearing through nearly.
    -pas i need help with this as its whining alot
    -had a code saying boost valve sensor or summint what is that the map sensor ?
    - i cant boost or full throttle as it seems to hold back and misfire pops and bangs hasitates what could that be the boost valve sensor ?
    -my cars got 145k on it what is the the engine like ie piston wise when do they need rebuilding ?
    please advise on above
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 21, 2014]

  3. S3 Paul
    Offline

    S3 Paul Well-Known Member Regional Rep

    Joined:
    Oct 27, 2006
    Messages:
    2,785
    Likes Received:
    75
    [Feb 28, 2013]
    Where are you based pal?
    i wouldn't be chasing power and full boost until you have sorted the belt and water pump.
    it might be worth taking the sump off and checking / cleaning the oil pick up pipe . They do get blocked on cars with this kind of mileage,
    #2
  4. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Feb 28, 2013]
    cheers mate im not chasing boost bud i cant put full throttle its like having a faulty ht lead/coil pack like its runing on 3 cylinders :/
    #3
  5. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Feb 28, 2013]
    o and bicester cheers mate
    #4
  6. S3 Paul
    Offline

    S3 Paul Well-Known Member Regional Rep

    Joined:
    Oct 27, 2006
    Messages:
    2,785
    Likes Received:
    75
    [Feb 28, 2013]
    Could well be a coil pack to be fair. Ideally you need to plug the car into Vag com or something like. It will show if its a coil pack .
    #5
  7. gen.heinz guderian
    Offline

    gen.heinz guderian Well-Known Member Regional Rep VCDS Map User

    Joined:
    Jun 24, 2011
    Messages:
    1,359
    Likes Received:
    125
    [Feb 28, 2013]
    Have you checked the PAS level?
    #6
  8. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Feb 28, 2013]
    my mates a mechanic and has a snap on touch screen diagnostic tool brought up aload of dtc codes cleared them and came back with boost valve sensor ? its strange i can drive it off boost but when you put it on load it holds back ?
    #7
  9. Squirrelofdoom
    Offline

    Squirrelofdoom Member

    Joined:
    Feb 2, 2012
    Messages:
    551
    Likes Received:
    15
    [Feb 28, 2013]
    Hi mate,

    - Change the belt and water pump at the same time
    - Check the oil pickup pipe as Paul said
    - Check the PAS fluid level, it whines if it's low and is a common problem
    - Check your coil packs and the wiring loom - cracked wiring loom is again common
    - Boost value sensor - I guess this means the N75? (ASN'ers, please correct me if wrong :) )
    - My car is on 137k and the engine hasn't been rebuilt and is ok

    Welcome :)
    #8
  10. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Feb 28, 2013]
    cheers mate
    where is the map sensor on these cars please ? and n75 not familar with that and wiring loom easy to spot a crack mate ? and how easy is it to check oil pick up pipe, forgot to say my pas pipes run underneath the gear box oil release plug and thats where i see the leak etc is this the normal place ?
    #9
  11. Vex182
    Offline

    Vex182 Guess what I drive...

    Joined:
    Apr 23, 2012
    Messages:
    933
    Likes Received:
    59
    [Feb 28, 2013]
    The map sensor is under the cover near the battery, just behind the headlight, easy to see. The N75 is after the air filter on the turbo intake pipe (tip). It's got a cable in it and 2 pipes coming off it.
    #10
  12. Alex C
    Offline

    Alex C Well-Known Member

    Joined:
    Jan 26, 2010
    Messages:
    2,671
    Likes Received:
    160
    [Feb 28, 2013]
    good job you cant go near full throttle with a thread bare cam belt
    #11
  13. jezzy
    Offline

    jezzy Member

    Joined:
    Oct 3, 2011
    Messages:
    762
    Likes Received:
    15
    [Feb 28, 2013]
    dont even drive the car with that cam belt.
    it will end in tears mate.
    thats the first thing i would have done, without even thinking about anything else
    #12
  14. s3dave
    Offline

    s3dave TFSI Hybrid

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    10,120
    Likes Received:
    729
    [Feb 28, 2013]
    What he said,^^ or your £1500 will soon become less of a good deal...
    #13
  15. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Feb 28, 2013]
    all above thanks alot good advice thanks liking this forum already as ive had no silly immature comments, ive got accounts on vxronline,stoc,cliosport.net owned all of them and had stupid hopeless comments cheers will update tommorrow when ive had the cam belt changed.:)
    #14
  16. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,924
    Likes Received:
    1,336
    [Feb 28, 2013]
    #15
  17. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,924
    Likes Received:
    1,336
    [Feb 28, 2013]
    ...also what year/engine code is your S3? (guessing a 1999/APY based on the price)

    <tuffty/>
    #16
  18. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Feb 28, 2013]
    lools my bad ive read it now :) also yeah i belive so mate its a v reg so im guessing so im very nooooob to all of this im just concerned about the boost problem as for the other bits i can see but this one its difficult bugger as i cant narrow it down il give a description on what happens...
    accererate... then full throttle nothing but hesitation and some times popping and banging air leak or somthink,like its either poped a boost pipe off the intercoolers it has two not sure if thats normal, or like a coil pack/ht leads.
    #17
  19. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,924
    Likes Received:
    1,336
    [Mar 1, 2013]
    If you think you have a pipe popped then I would think you should at least be looking for that...

    My advice is this... check over all the pipes and hoses to look for signs of splits etc... a smoke test would be the best bet for this as it will show up leaks in system that are big enough to cause running problems..

    You also need to scan for fault codes.. preferably using software such as VCDS but the generic code readers will suffice if thats all you have.. its important to know that when something goes wrong on these cars then a fault code is likely to appear... posting these codes will help diagnose the issue far better as codes just don't mean a sensor is broken they also elude to other issues...

    Don't jump to the conclusion that a fault code is definitive as more often than not it isn't... for example a typical code is:
    17608/P1200/004608 - Boost Pressure Control Valve (N249): Mechanical Malfunction

    This doesn't meant the N249 is faulty as such, its a code thats normally related to overboost situations where the owner has done an N249 bypass as the ECU can't use the N249 to dump boost

    Post up the codes and check your pipes out and we can take it from there :)

    <tuffty/>
    #18
    jay1 likes this.
  20. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Mar 1, 2013]
    ive found the problem on what appears to be the coil pack leads/ignition leads theirs a split as in the theirs a wire thats snapped off.its running into a grey solenoid sensor which looks heavliy bodged imo. im putting it down to this at the moment to be honest.
    #19
  21. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Mar 2, 2013]
    So ive put a new cambelt on water pump etc tidy up of fuel rail feed lines, new spark plugs,coolant, on inspection of of coil leads some bodge artist has bleeding taped up the bottom of the coil my mate thinks they did that to stop it arking out or somthing ? Anyway im curious ive still got the boost pressure control valve issue would coils changed sort this ? Or changing the map sensor or the sensor that looks like its a solenoid has been bypassed looks bodged had to change one of the pipes on it.il take a pic soon.
    #20
  22. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,924
    Likes Received:
    1,336
    [Mar 2, 2013]
    Post bloody fault codes dude instead of randomly changing stuff... :)

    <tuffty/>
    #21
  23. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Mar 2, 2013]
    Sorry mate il try to get my mate to scan it again as i forgot last night to grab them :/ il get them asap probs monday now
    #22
  24. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Mar 2, 2013]
    #23
  25. AudiS3-Turbo
    Offline

    AudiS3-Turbo Member

    Joined:
    Mar 28, 2010
    Messages:
    589
    Likes Received:
    12
    [Mar 2, 2013]
    The N249 valve has been dicked about with,the wires are for the valve,i would search the forum and remove the lot including that forge splitter DV valve or blank the atmospheric part.
    #24
  26. <tuffty/>
    Offline

    <tuffty/> Badger 5 Edition Staff Member Moderator

    Joined:
    Sep 14, 2008
    Messages:
    15,924
    Likes Received:
    1,336
    [Mar 2, 2013]
    +1... the vacuum chamber is missing so it won't work properly anyway... bin it and the split-r (as they are ****) and fit an OE DV for now until you know you have fixed all your current issues

    The DV just needs vacuum from the inlet manifold... there is an N249/N112 delete thread for the APY S3 in the FAQ's up in the stickies section.. the N112 and N249 still need to be electrically connected though so leave them plugged in...

    <tuffty/>
    #25
  27. chrisw_s3mk1
    Offline

    chrisw_s3mk1 Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    62
    Likes Received:
    0
    [Mar 2, 2013]
    Il be honest i dont have a clue what im looking at mate il be honest bud need somesome that knows these cars inside and out and what is the part called thats ment to ve in its place apart from oe dv where csn i get one please.
    #26

Share This Page