1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Glow Plug Light flashing

Discussion in 'Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)' started by mm707, Jun 19, 2012.

  1. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Jun 19, 2012]
    Hi,

    Driving along doing about 75-80 in cruise control and suddenly the car loses power, the glow plug light flashes. I was able to pull over and switch off. After about a minute I restarted, no problem, the car went the rest of the journey ( about 15 miles ) without any further issues. Seems ok in cruise control also.

    Anyone have any ideas what the problem could have been as I'm a bit concerned about driving too far in the future.

    Many thanks
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Dec 20, 2014]

  3. deian3387
    Offline

    deian3387 Member

    Joined:
    Feb 27, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    0
    [Jun 19, 2012]
    You need to get it scanned for codes mate.. could be a few different things
    #2
  4. Macdoon
    Online

    Macdoon Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Messages:
    1,639
    Likes Received:
    322
    [Jun 19, 2012]
    Have you had the injectors/looms changed on recall.
    #3
  5. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Jun 19, 2012]
    Yes - about 10 months ago
    #4
  6. Macdoon
    Online

    Macdoon Well-Known Member

    Joined:
    Jan 20, 2010
    Messages:
    1,639
    Likes Received:
    322
    [Jun 19, 2012]
    As above get it scanned, could be a number of things, and may be something really simple to fix.
    #5
  7. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Jun 21, 2012]
    Had it scanned and it showed this .....

    000665 - Boost Pressure Regulation: Control Range Not Reached P0299 - 006 - Short to Plus - Intermittent



    The bloke cleared the code and said it may have just been some muck from the egr, anyway he says it's best to get the revs right up and give it a bit of a thrash and see how it goes.
    #6
  8. daled
    Offline

    daled New Member

    Joined:
    Feb 25, 2011
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    [Jun 22, 2012]
    Thsi happened to me tyhe day before it went in for service and cambelt etc. Same code shown P0299 and my Indy suggested changing the turbo diverter valve, which he did.

    Two days after collecting the car it happened again tiwce in three days, so I will be getting it in again for him to check diagnostics. I don't know whether it is relevant but I had the injectors and loom replaced FOC under Audi goodwill last year.

    Will advise next course of shortly
    #7
  9. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Jun 22, 2012]
    Me too and it's never been 100% since , please let us know how you get on
    #8
  10. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Jun 22, 2012]
    #9
  11. matthew999
    Offline

    matthew999 Member

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    142
    Likes Received:
    6
    [Jun 22, 2012]
    hello mm707,

    this might be completely irrelivent, but i used to use crappy supermarket petrol and this happened to me twice, up a slight hill on motorway doing similar speed. coil light on and limp mode, switch of and on and back to normal. Both times no fault was logged. I have now switched to either bp or shell and it hasnt happened since, 7 months and about 7k.

    Apart from that i also have a hessitation after injector inspection by whetstone audi.

    cheers

    matt
    #10
  12. deian3387
    Offline

    deian3387 Member

    Joined:
    Feb 27, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    0
    [Jun 22, 2012]
    Iv'e had this once on a car at work and it was a faulty MAP sensor (turbo pressure sensor)
    Fitted a new one and the car was sorted
    #11
  13. murran
    Offline

    murran Active Member

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    1,540
    Likes Received:
    35
    [Jun 23, 2012]
    what engine code is this?
    #12
  14. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Jun 23, 2012]
    it's a BRD engine

    thanks
    #13
  15. murran
    Offline

    murran Active Member

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    1,540
    Likes Received:
    35
    [Jun 23, 2012]
    the fault code you posted up is to do with unexpected low boost pressure for a driving condition.
    given the engine code id be removing the egr valve and checking the flap is secure and able to rotate smoothly.
    #14
  16. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Jun 24, 2012]
    Hi Murran, thanks for this. It had a new EGR about 18 months ago and has only done about 6k since, would you still check it ?
    #15
  17. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Jun 27, 2012]
    Seems a bit sluggish too but only when accelerating at slow speed, when the revs are high it flies along no problem
    #16
  18. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Sep 19, 2012]
    New vacuum unit on the inlet manifold has cured this. Fairly easy job and only about £10 for the part. Opened the old one and the diaphragm inside had a hole in it.

    No more hesitation when accelerating either.
    #17
  19. murran
    Offline

    murran Active Member

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    1,540
    Likes Received:
    35
    [Sep 19, 2012]
    which vacuum unit?
    #18
  20. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Sep 20, 2012]
    Part number S03G129061C , at front of engine, near top.

    vac.jpg
    #19
  21. dubdemand
    Offline

    dubdemand VAG Addict

    Joined:
    Aug 13, 2010
    Messages:
    405
    Likes Received:
    7
    [Sep 20, 2012]
    Been having the same issues with ours for a couple of years and haven't been able to resolve it yet. Had the injectors and loom done on the recall but still have this issue. I need to get the EGR off for a clean (although it looks like a new part I can't be sure when it was changed). I will also have a look at the vacume unit.

    Let us know how you get on.
    #20
  22. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Sep 20, 2012]
    'Let us know how you get on.'

    This part fixed the problems I was having with hesitation and the underboost. To fit it you need to take off the egr and inlet manifold which was a lot easier than I thought it would be. My egr wasn't too bad as it was only 18 months old but I cleaned quite a lot of crud from the inlet manifold flaps etc. If you do it just be aware that there is a bolt holding the manifold on in the air intake which is usually covered in muck and not easy to see though easy to remove when you clean it up.

    vacuum unit is about £10 and if you replace all the gasgets it takes it up to just short of £20
    #21
  23. dubdemand
    Offline

    dubdemand VAG Addict

    Joined:
    Aug 13, 2010
    Messages:
    405
    Likes Received:
    7
    [Sep 20, 2012]
    Oops sorry mate. That will teach me not to skim read threads! Glad you found a fix and this is something ill mention to my mechanic next time it's in the shop!
    #22
  24. Audiholic
    Offline

    Audiholic New Member

    Joined:
    Sep 2, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    [Jan 15, 2013]
    Just got home after a half hour drive and my glow plug warning light has started flashing. The car seems to running ok with no power loss. Have stopped and started it a few times but the light keeps flashing, even with the engine off/ignition on. I had the car serviced by audi back in november, and it had all the injectors replaced under an audi recall. Having read some of the posts above im now wondering if having that done has caused a problem? Have also checked my brake light bulbs and there all working too. Is the car safe to drive for now or will it do any harm?
    #23
  25. theo289
    Offline

    theo289 Member

    Joined:
    Oct 31, 2012
    Messages:
    290
    Likes Received:
    11
    [Aug 4, 2014]
    Did this issue get resolved? exactly the same issue on my car
    #24
  26. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Aug 4, 2014]
    Yes, vaccum actuator on the inlet manifold. Easy and cheap fix
    #25
  27. theo289
    Offline

    theo289 Member

    Joined:
    Oct 31, 2012
    Messages:
    290
    Likes Received:
    11
    [Aug 4, 2014]
    Easy to fit?
    #26
  28. mm707
    Offline

    mm707 Member

    Joined:
    Mar 26, 2011
    Messages:
    240
    Likes Received:
    6
    [Aug 4, 2014]
    You have to remove the inlet manifold but it's just bolts, I did mine and I'm no expert by any means
    #27

Share This Page