1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Gaining access to washer bottle/pump

Discussion in 'A3/S3/Sportback (8P Chassis)' started by bambam, Apr 8, 2010.

  1. bambam
    Offline

    bambam Member

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    123
    Likes Received:
    0
    [Apr 8, 2010]
    My rear wash wipe isnt working (pump makes noise but nothing comes out).
    I have taken the rear panel off the inside of the boot and there is no fluid in here.

    The pump makes a higher pitched noise when trying to operate the rear washer than when operating the front. This suggests to me that it is not picking any water up to send to the rear.

    Am I right in thinking both front and rear washers are fed from the same bottle?
    If so I need to gain access to the washer bottle/pump to identify whether water is being picked up from the bottle.

    So, how do I gain access to this?
    From the top or the bottom?
    It looks like a pain in the arse from the top as headlight needs removing...which seems to be wedged in by the bumper... (its a 2003 2.0 TDi).

    TIA
    #1
  2. Ads

    Ads

    [Sep 21, 2014]

  3. smudge_don
    Offline

    smudge_don Active Member

    Joined:
    Dec 28, 2008
    Messages:
    2,945
    Likes Received:
    8
    [Apr 8, 2010]
    Front and back both use the same washer bottle mate, located under the bonnet in the engine bay

    Your problem is most likely that the hole where it sprays from on the rear wiper is blocked

    Try sticking a needle or something in the hole, see if that unblocks it
    #2
  4. bambam
    Offline

    bambam Member

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    123
    Likes Received:
    0
    [Apr 8, 2010]
    Tried that and unfortunately no joy...
    #3
  5. drsilviuro
    Offline

    drsilviuro Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    121
    Likes Received:
    1
    [Apr 8, 2010]
    I have the exact same problem :( Tried with wd40 and nothing...
    If I activate the rear wiper it sprays the remaining fluid... After that it stops :( No leaks in the car....
    #4
  6. bambam
    Offline

    bambam Member

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    123
    Likes Received:
    0
    [Apr 8, 2010]
    I get nothing from the washer jet but can hear the pump making a higher pitched noise to normal which suggests its not picking up fluid.


    Thought/hoped it would be something easy to spot if I could get to the washer bottle/pump arrangement to see whats going on...
    #5
  7. redbutcher
    Offline

    redbutcher Member

    Joined:
    Aug 28, 2007
    Messages:
    649
    Likes Received:
    0
    [Apr 8, 2010]
    Same problem with mine - I took the small black plastic jet off and then tried the rear washer......and it worked.
    I soaked the small black plastic washer jet in limescale remover for a few hours and then rinsed it and it's been fine ever since.
    #6
  8. bambam
    Offline

    bambam Member

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    123
    Likes Received:
    0
    [Apr 8, 2010]
    hmmm, i'll give this a try then before messing with looking at the pump/bottle

    cheers
    #7
  9. JohnS3
    Offline

    JohnS3 Active Member

    Joined:
    Oct 21, 2004
    Messages:
    3,028
    Likes Received:
    1
    [Apr 8, 2010]
    You have to remove the bumper skin and maybe pop the drivers headlight out to get to the washer pump.
    #8
  10. tdisportuk
    Offline

    tdisportuk Member

    Joined:
    Mar 20, 2009
    Messages:
    460
    Likes Received:
    0
    [Apr 8, 2010]
    as said previously! bumper off job!

    located on the drivers side
    #9
  11. drsilviuro
    Offline

    drsilviuro Member

    Joined:
    Mar 8, 2009
    Messages:
    121
    Likes Received:
    1
    [Apr 15, 2010]
    Thanks! That was in my case too! :) Removed plastic washer jet and cleaned it.. and it now works! :)
    #10
  12. bambam
    Offline

    bambam Member

    Joined:
    Sep 27, 2009
    Messages:
    123
    Likes Received:
    0
    [Apr 15, 2010]
    I'm still yet to find time to take a proper look at mine...will definitely be giving this a try first though :icon_thumright:
    #11

Share This Page