1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Fan speeds

Steve_N Sep 6, 2009

  1. Steve_N

    Steve_N Derv Power

    203
    0
    16
    I am wondering if any one on here has noticed this on their cars. When the climate is set on auto and the fan speed is only 2 or 3 bars, i pull the washers and the fan speeds up 1 or 2 bars for about 30 secs then goes back to normal. Is this normal or is my climate unit starting to fail.
     
  2. quattrojames

    quattrojames Moderator Staff Member Moderator Audi A6 Audi Avant Owner Group

    14,039
    565
    113
    I've heard something about the fan switches to recirc when you wash the screen to prevent screenwash fumes entering the cabin, don't know if thats related?
     
  3. Steve_N

    Steve_N Derv Power

    203
    0
    16
    That wouldnt surprise me, but the climate unit doesnt switch to recirc and you can still smell the washer fluid (at least its quite a pleasent smell).
    I am wondering if its to stop the screen misting up, cant see anything in the book though.
     
  4. J7USS

    J7USS Shuddup Foooool!!

    3,714
    39
    48
    Ive never noticed that but will try tomorrow!
    I find that when I switch to Auto it blows like a whore for a good 30 seconds then calms down to its own level, usually 4 bars but I suppose its down to what temp you setting it at.
     
  5. Steve_N

    Steve_N Derv Power

    203
    0
    16
    I normally find that if it is set at 16 it blows full speed but just upping the temp to 17 will calm it down quite a bit. I normally run it between 20 and 22 and this when i notice it the most. I will see if it still does it with it set to econ if i remember.
     
  6. paul20v

    paul20v Audi fanatic

    1,113
    3
    38
    This is all normal its how it does the temp regulating ,
    as already said its really noticable when you switch to auto it goes dull for a bit then calm down once the required internal temp is reached .
     
  7. ronny

    ronny Audi A4 1.8TQ

    131
    0
    16
    mine does exactly the same, I have always wondered if it's a problem, you know what I think.. when the wipers go over the sun sensor perhaps it thinks the sun has gone in and speeds the fan up slightly.

    But mine does the same so i would not worry about it :)
     
  8. Steve_N

    Steve_N Derv Power

    203
    0
    16
    Thanks for that, at least its not just me who has noticed this. I forgot to try it with the econ on, so will try to remember tomorrow.
     
  9. Steve_N

    Steve_N Derv Power

    203
    0
    16
    I Know why it blows hard and then calms down, i was just replying to J7USS about what his does.
    What i would like to know is why does it increase the fan speed when the washers are operated. If you have any ideas let us know.
    I am starting to feel its some sort of black magic.
     
  10. paul20v

    paul20v Audi fanatic

    1,113
    3
    38
    Ah sorry mate ,
    mine doesnt do that not that i have noticed ,
    will have a go tomorrow and see im curious now .
     
  11. Steve_N

    Steve_N Derv Power

    203
    0
    16
    Tried my washers this morning on my work, nice and dark and no increase in fan speed. On my way home, sun shinning brightly, temp set on 20 and fan speed 4 bars. Tried the washers and guess what no increase, how random is that. I am truly baffled.
     
  12. paul20v

    paul20v Audi fanatic

    1,113
    3
    38
    Put it down to gremlins and dont worry about it ,
    fix it if it breaks and if it doesnt all good .
     

Share This Page